17 Nisan 2023 Pazartesi

Teşrübe (Kilis Yemeği) Tarifi

 

Teşrübe (Kilis Yemeği) Tarifi İçin Malzemeler

Et için:

  • 1/2 (yarım) kg kuzu kuşbaşı
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 3 adet orta boy patlıcan (öncelik varsa küçük patlıcanlarla yapılması)

Kızartmak için:

  • Sıvı yağ

Sebzesi için:

  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet büyük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 adet yeşilbiber
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı kadar önceden haşlanıp pişirilen nohut

Yemeği servis ederken:

  • Pide
  • Süzme yoğurtla hazırlanan sarımsaklı yoğurt

(su bardağı ölçüsü 200 ml) 

Teşrübe (Kilis Yemeği) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Tencereye aldığımız zeytinyağın da kuşbaşı et kavrulur, üzerine sıcak su konur ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. (isteğe bağlı olarak düdüklü tencerede de hızlıca pişirilebilir. )
  2. Ayrı bir tencereye aldığımız zeytinyağın da yemeklik doğranan soğan, sarımsak kavrulur.
  3. Sonra orta büyüklükte doğranan biberler, ardından kabuğu soyulup doğranan domates eklenir.
  4. Sebzeler yumuşayınca salçalar, tuz, karabiber, pul biber, önceden haşlanmış nohut, pişen et (suyuyla birlikte) ve ayrıca 2 su bardağı sıcak su daha ilave edilir, pişmeye bırakılır. (yemeğin suyu serviste pideleri ıslatırken kullanılacak, su miktarı sulu bir yemekte olması gerektiği kadar ayarlanacak. ).
  5. 10-15 dakika pişen yemeğe en son alacalı soyup ikiye üçe kestikten sonra tuzlu suda bir süre bekletip sonra kurulayıp kızarttığımız patlıcanlar eklenir, 3-5 dakika daha pişirilir.
  6. Yemeği servis ederken önce tabağın tabanına doğrayıp tavada ısıttığımız ekmekler yayılır, yemeğin suyundan pideleri ıslatacak kadar sıcak sıcak gezdirilir.
  7. Sonra üzerine süzme yoğurtla hazırladığımız sarımsaklı yoğurt, en üste de yemek ilave edilir. Açıkçası yaparken bu kadar lezzetli olacağını beklemiyordum, nefis bir yemek; tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder