Çilekli Yaş Pasta Tarifi İçin Malzemeler
Keki için:
- 5 yumurta (oda ısısında)
- 1 su bardağı şeker
- 1/2 (yarım) çay bardağı sıcak su
- 1 çimdik tuz
- 1,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket şekerli vanilin
Pastacı kreması için:
- 3,5 su bardağı süt
- 1 yumurta sarısı
- 6 yemek kaşığı şeker
- 4 tepeleme yemek kaşığı un
- 3 tepeleme yemek kaşığı nişasta
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket şekerli vanilin
- 1 paket beyaz çikolata (60 gr)
- 1 poşet toz krem şanti
Dış kaplaması ve süslemesi için:
- 1 poşet çırpılmış krem şanti
- Yeteri kadar çilek
- 1 paket benmari usulü eritilmiş çikolata
- Antepfıstığı tozu
- 1 poşet jelatin (çileklerin taze ve parlak kalması için)
Çilekli Yaş Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?
- Pastayı ne gün yapacaksak bir gece öncesi pastacı kremasını hazırlayalım.
- Krema için vanilin, tereyağı, beyaz çikolata ve şanti hariç tüm malzemeleri tencereye alalım karıştıralım.
- Göz göz olup koyulaşınca tereyağ, vanilin ve beyaz çikolatayı ilave edip karıştıralım ve soğuması için başka kaba aktaralım. Bir gece buzdolabında dinlendirelim.
- Ertesi gün toz krem şantiyi ekleyip yüksek devirde 3-4 dk kadar çırpalım ve pastacı kremamız hazır.
- Pandispanyası için yumurta sarılarını ve akını ayıralım. Akına bir çimdik tuz atıp köpük kıvamına gelene kadar çırpalım.
- Başka bir kapta yumurta sarılarını ve şekeri çırpmaya başlayalım. Sıcak suyu ekleyip rengi açılana kadar iyice çırpalım.
- Kalan malzemeleri de ekleyip çırpalım ve bu karışıma yumurta aklarını 3 turda azar azar ilave ederek köpüğü çok söndürmeden alttan üste doğru karıştırıp iyice yedirelim.
- 24 cm’lik kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kâğıt koyup karışımı dökelim ve 150 derece önceden ısıtılmış alt-üst ayar fırında pişirelim. İlk 40 dk kapağı açmayalım ve fırının tabanına ısıya dayanıklı bir kapta su koyalım.
- Pişen pandispanyayı sönmemesi için fırından hemen almayalım ve fırının kapağını aralık bırakarak içinde soğumaya bırakalım.
- Soğuyan pandispanyayı üç eşit parçaya bölelim.
- Servis tabağına taban katı alalım, hafif sütle ıslatalım ve kalıbı etrafından saracak şekilde kilitleyelim.
- Kremadan göz kararı koyalım ve üzerine küp doğranmış çileklerden yerleştirelim. Diğer iki kat için de aynı işlemi tekrarlayalım.
- Bu şekilde dolaba kaldırarak 3-4 saat dinlendirelim.
- Bir poşet krem şantiyi arkasında yazıldığı gibi hazırlayalım.
- Dolaptan aldığımız pastayı kalıptan kurtaralım ve her tarafını şantiyle kaplayalım. Fazlalıkları sıvama aparatıyla alalım.
- Benmari usulü eritip soğuttuğumuz çikolatayı sıkma torbasına koyup pastanın yanlarından akıtalım.
- Ardından ortadan ikiye böldüğümüz çilekleri pastanın kenarına dizelim.
- Jelatini paketin arkasında yazıldığı gibi hazırlayalım.
- Çileklerin üzerine fırçayla jelatinden gezdirelim.
- Ortasını antepfıstığı tozuyla kaplayalım.
- Pastanın taban kenarlarını ve çileklerin kenarlarını kalan krem şantiyle süsleyelim.
- Pastamızı dolapta 3-4 saat dinlendirdikten sonra afiyetle tüketebiliriz.
Yorumlar
Yorum Gönder