Çilekli Yaş Pasta Tarifi

 

Çilekli Yaş Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Keki için:

  • 5 yumurta (oda ısısında)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıcak su
  • 1 çimdik tuz
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilin

Pastacı kreması için:

  • 3,5 su bardağı süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 4 tepeleme yemek kaşığı un
  • 3 tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1 paket beyaz çikolata (60 gr)
  • 1 poşet toz krem şanti

Dış kaplaması ve süslemesi için:

  • 1 poşet çırpılmış krem şanti
  • Yeteri kadar çilek
  • 1 paket benmari usulü eritilmiş çikolata
  • Antepfıstığı tozu
  • 1 poşet jelatin (çileklerin taze ve parlak kalması için)

    Çilekli Yaş Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pastayı ne gün yapacaksak bir gece öncesi pastacı kremasını hazırlayalım.
  • Krema için vanilin, tereyağı, beyaz çikolata ve şanti hariç tüm malzemeleri tencereye alalım karıştıralım.
  • Göz göz olup koyulaşınca tereyağ, vanilin ve beyaz çikolatayı ilave edip karıştıralım ve soğuması için başka kaba aktaralım. Bir gece buzdolabında dinlendirelim.
  • Ertesi gün toz krem şantiyi ekleyip yüksek devirde 3-4 dk kadar çırpalım ve pastacı kremamız hazır.
  • Pandispanyası için yumurta sarılarını ve akını ayıralım. Akına bir çimdik tuz atıp köpük kıvamına gelene kadar çırpalım.
  • Başka bir kapta yumurta sarılarını ve şekeri çırpmaya başlayalım. Sıcak suyu ekleyip rengi açılana kadar iyice çırpalım.
  • Kalan malzemeleri de ekleyip çırpalım ve bu karışıma yumurta aklarını 3 turda azar azar ilave ederek köpüğü çok söndürmeden alttan üste doğru karıştırıp iyice yedirelim.
  • 24 cm’lik kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kâğıt koyup karışımı dökelim ve 150 derece önceden ısıtılmış alt-üst ayar fırında pişirelim. İlk 40 dk kapağı açmayalım ve fırının tabanına ısıya dayanıklı bir kapta su koyalım.
  • Pişen pandispanyayı sönmemesi için fırından hemen almayalım ve fırının kapağını aralık bırakarak içinde soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan pandispanyayı üç eşit parçaya bölelim.
  • Servis tabağına taban katı alalım, hafif sütle ıslatalım ve kalıbı etrafından saracak şekilde kilitleyelim.
  • Kremadan göz kararı koyalım ve üzerine küp doğranmış çileklerden yerleştirelim. Diğer iki kat için de aynı işlemi tekrarlayalım.
  • Bu şekilde dolaba kaldırarak 3-4 saat dinlendirelim.
  • Bir poşet krem şantiyi arkasında yazıldığı gibi hazırlayalım.
  • Dolaptan aldığımız pastayı kalıptan kurtaralım ve her tarafını şantiyle kaplayalım. Fazlalıkları sıvama aparatıyla alalım.
  • Benmari usulü eritip soğuttuğumuz çikolatayı sıkma torbasına koyup pastanın yanlarından akıtalım.
  • Ardından ortadan ikiye böldüğümüz çilekleri pastanın kenarına dizelim.
  • Jelatini paketin arkasında yazıldığı gibi hazırlayalım.
  • Çileklerin üzerine fırçayla jelatinden gezdirelim.
  • Ortasını antepfıstığı tozuyla kaplayalım.
  • Pastanın taban kenarlarını ve çileklerin kenarlarını kalan krem şantiyle süsleyelim.
  • Pastamızı dolapta 3-4 saat dinlendirdikten sonra afiyetle tüketebiliriz. 

Yorumlar