Antarktika'nın batısında 90 milyon yıl önce yetişen “beklenmedik” bir ılıman bir yağmur ormanının fosilleşmiş kalıntıları bilim insanları tarafından keşfedildi. Deniz tabanından alınan tortu çekirdeklerinin analizi, orman toprakları, kökleri, polen ve sporları ortaya çıkardı. Bugün sınırlı yaşamın olduğu kıtanın, dinozorların Dünya'da dolaştığı orta Kretase döneminde “son derece sıcak bir iklime”sahip olduğu ortaya konuldu.Bilim insanları, Güney Kutbu'ndan sadece 800 km uzaklıkta yer alan bir buzul tabaklasında 90 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen yağmur ormanı kalıntıları buldu.YENİ ZELANDA'DAKİ ORMANLARLA BENZERLİK GÖSTERİYOR
Uluslararası araştırmacılardan oluşan ekip, Antarktika'daki yağmur ormanlarının bugün Yeni Zelanda'daki var olan ormanlarla benzerlik gösterdiğini söyledi.Uzmanlar, Kretase döneminin ortasınınson 140 milyon yılın en sıcak dönemi olduğuna inanıyor. Deniz seviyeleri bugünkünden 170 metre daha yüksekti ve tropik bölgelerdeki deniz yüzeyi sıcaklıkları 35 ° C’ye kadar yükseliyordu.
ANTARKTİKA KUTUP DAİRESİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ KEŞİF
Bilim insanları, şimdiye kadar Antarktika Kutup Dairesi'nin güneyindeki çevre koşulları hakkında çok az şey biliyordu.
Antarktika'daki yağmur ormanlarının kanıtı, 2017'de kıtanın batısındaki Pine Island buzulunun yakınındaki deniz tabanından alınan bir tortu çekirdeğinden geliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder