20 Nisan 2020 Pazartesi

İlikli Kemik Suyu Tarifi

İlikli Kemik Suyu Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg kemik yaklaşık
  • 2 adet havuç
  • 1/2 (yarım) demet maydanoz
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 defne yaprağı

İlikli Kemik Suyu Tarifi Yapılışı

Tam bir şifa deposu🥣😊💯.
Evinizde zaten var olan kemikleriniz varsa onları kasapta kemik testeresiyle küçük halkalar şeklinde kestirmenizi tavsiye ederim yada satın alacaksanız zaten kasaplarda ve büyük marketlerde çorbalık diye satılan geniş halka şeklinde ilikli kemikler var ben onlardan almayı tercih ediyorum. Çünkü kemikler büyük olursa içinden iliği çıkartmak da çok zor oluyor bu yüzden yine et suyu elde edersiniz ama ılık tam anlamıyla özünü vermiş olmaz. Özellikle faydalı kısmı iliği çocuklarınız varsa her fırsatta yemeklerine katın derim👌🥣👩‍🍳.
  1. Kemiklerimizi bir kabin içine koyup üzerini geçecek kadar su koyarak 15-20dk kadar bekletiyoruz ki kanlı suyu çıksın.
  2. Orta boy havuçlarımızla soğanı 4er parçaya sarımsaklarımızı yarıya bölüp hazırlıyoruz.
  3. Varsa döküm tencerede yada düdüklüde yaparsanız daha güzel olur.
  4. Önce kemiklerimizi tencereye diziyoruz üzerine doğradığımız malzemeleri maydanoz ve defne yaprağını da koyup üzerini 3 -4 parmak geçecek kadar su soyup yüksek ateşte kaynatmaya başlıyoruz.
  5. Yaklaşık 15 dk kadar sonra üzerinde köpüklü kısmı çıkmaya başlıyacaktır onu kaşıkla alıyoruz.
  6. Yarım saat kadar kaynadıktan sonra kemikleri bir tabağa alıp sebzeleri tencerede bırakıyoruz kemiklerimiz halka şeklinde ise içindeki ilikler yumuşayıp kolayca çıkacak bunları bıçakla kokoreç gibi minik minik doğrayıp kemiklerle birlikte tekrar tencereye atıyoruz.
  7. Böyle yaptığımızda ılık daha güzel eriyip özleşiyor.
  8. Köpüklerinden ayırdığımız suyumuzu ben döküm tencerede yapmayı tercih ediyorum yaklaşık 3. 5- 4 saat kısık ateşte kaynatmaya devam ediyoruz.
  9. Arada kontrol edebilirsiniz tencerenizin kapağı tam kapatmıyorsa suyu azalabilir biraz azalması normaldir.
  10. Pişirme işlemi bittikten sonra sebzelerimizi ve kemikleri tencereden alıyoruz.
  11. Süzgeçle suyu süzüp biraz ılınmaya bırakıyoruz süzgeçte kalan ılık parçaları olabilir onları elinizle geçirin ziyan olmasınlar😊.
  12. Hafif ılıyan suları ben şeffaf plastik bardaklara doldurup dondurucuda donduktan sonra hepsini bir poşete doldurup kullanacağım zaman birer birer alıyorum çok pratik oluyor.
  13. Hazır bu kadar uğraşmışken bi çobada yapılır zaten eğer kemikleriniz biraz etliyse etlerini didikleyip mükemmel bir düğün çorbası yapabilirsiniz aynı yalancı paça çorbası gibi oluyor nefis.
    Miniklerimize şifa bizede afiyetler olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder