20 Nisan 2020 Pazartesi

Ödüllü tasarım: Kendi kendini temizleyen kapı kolu

Gündem konumuz uzun bir süredir Corona virüsü ve etkilerinin insanlar üzerinde bıraktığı tahribat. Salgının önlenmesi adına birçok ülke ve kuruluş önemli çalışmalar yapıyor. Apple, Microsoft ya da Samsung gibi şirketler bile teknoloji alanındaki güçlerini Corona virüsü kapsamında harcıyor. Şu günlerde el yıkama ve hijyen gibi konular oldukça görünür olmuş durumda. Salgın durumlarından etkilenen birçok tasarımcı tasarımlarına da bunları taşıyor ancak şimdi tekrar gündeme gelen öğrenciler ve ödüllü tasarımları olan kendi kendini temizleyen kapı kolu.

Kendini temizleyen kapı kolu oldukça yaratıcı

İlk kez yıllar önce karşımıza çıkan bu akıllı kapı kolu tasarımı, Corona virüsü salgını sonrası tekrar alevlenmeye başladı.
Kendi kendini temizleyebilen kapı kolu fikri Hong Kong’lu öğrencilerin aklına yine birçok insanın hayatını kaybettiği SARS salgınından gelmiş. Corona virüsünün SARS salgını kadar ölümcül olmadığı söylense de yine de bütün dünyayı evine kapatmayı başarmış bir salgın olarak karşımıza çıkıyor.
Sum Ming Wong ve Kin Pong Li adlı iki öğrenci, kendini temizleyebilen kapı kolu tasarımının temizliğinde ” ışık” kullanılmasını sağlıyor. Akıllı kapı kolu olarak da adlandırılan bu tasarım, şu anda kullanılan kimyasal bazlı temizlik işlemlerinden çok daha iyi bir hijyen sonucu veriyor.
Kapı kolunun tasarımına baktığımızda ise karşımıza cam bir malzeme çıkıyor. Kol, her iki ucu alüminyum kapaklı cam bir tüpten oluşuyor.
Bu cam tüp ise titanyum dioksit adı verilen güçlü bir mineralden yapılmış ve toz haline getirilmiş özel bir kaplama ile kaplanmış. Bakteriler ve virüsler ise cam tüp üzerindeki o özel kaplama ile reaksiyona giren ultraviyole ışığıyla tepkimeye giriyor bu sayede ise yüzey bakteri ve virüslerden temizlenmiş oluyor.
Kapı kolunun bu işlemleri kendi kendisine yapmasını sağlayan şey ise kinetik enerji. Kapının açılma ve kapanma hareketleriyle enerji dolan kapı kolu mekaniği, bu açma kapama hareketinden yakalanan enerjiyi ışık enerjisine dönüştürebiliyor.
Bu sistem sayesinde mikropların yüzde 99.8’nin yok olduğunu gören öğrenciler kolları sıvadı. Geçen yıl bu kapı kolu tasarımıyla zaten James Dyson Ödüllerini kazanmış olan öğrencilerin buluşu oldukça umut verici duruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder