Hatayın Ünlü Lezzeti (Katıklı Ekmek Diğer Adıyla Biberli Ekmek) Tarifi

Hatayın Ünlü Lezzeti (Katıklı Ekmek Diğer Adıyla Biberli Ekmek) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru ı̇çin
  • 2 su bardağı ılık su
  • + 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı doluca şeker
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 6 su bardağı + 1 tepeleme yemek kaşığı un kullandım
(su bardağı ölçüm 220 ml)
(çay bardağı ölçüm 125 ml)
İç malzemesi için )
  • 8 dolu yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 4 adet orta boy kuru soğan
  • 10 yemek kaşığı doluca lor peyniri yada taze çökelek 6 yemek kaşığı tepeleme kavrulmuş susam
  • 3 tepeleme yemek kaşığı dağ kekiği (kurutulmuş nane şeklinde olandan)
  • 2 çay bardağına yakın has zeytinyağı kullandım
  • Varsa; 1, 5 çay kaşığı kişniş
Üzeri içine serpmek için
  • Çörek otu, ve kekik
Not: vermiş olduğum iç malzemesi, hamura tam gelen ölçü ve miktardır

Hatayın Ünlü Lezzeti (Katıklı Ekmek Diğer Adıyla Biberli Ekmek) Tarifi Yapılışı

  1. Hatay evlerinde tandırda yapılan, incecik hamuru ve üzerindeki sürülmüş lezzeti ile pişen, ve tadına doyum olmayan nefis bir ekmek tarifi 💯🙌🏻💯,,.
  2. Fırınlarda ve tandırda vermiş olduğum tarif ile yapılıyor👍🏻,, kimileride evlerinde normal fırınlarda daha kalın hamurla poğaça tarzındada yapabiliyor.
  3. Ben bugün yapmış olduğum şekli ile sizlere tarifimi sunuyor ve bu güzelliği mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum😋🥳😋.
  4. Yoğurma kabı içine; maya, şeker ve ılık suyu alıp karıştırarak eritelim.
  5. Üzerine tuz ve ununu ekleyerek yoğurmaya başlayalım (hamur çok azcık ele yapışır kıvamda, pamuk gibi yumuşacık olmalı, un miktarını kendinize göre —-yazdığım kıvama göre eklemelisiniz) hamur beş dakika boyunca çok iyi şekilde yoğrulmalı.
  6. Daha sonra; altı üstü örtüyle sarmalanıp 40 dakika ılık yerde mayaya bırakalım.
  7. Bu sırada bizde içini hazırlayalım;.
  8. Soğanı minik şekilde doğrayalım ve yazdığım tüm malzemeyi üzerine ekleyip derin bir kapta hep beraber karıştırıp yoğuralım, acısını kontrol edip eksikse zevkinize göre tamamlayabilirsiniz.
  9. Süre sonunda mayalanan hamur un serpilmiş tezgaha çıkarılır 1-2 defa toparlanarak ince uzun form verilip bezelere ayrılır ( 10 adet büyük, 18 adette küçük beze yaptım ben) altlarına un serpilir, üzerlerine havlu örtülür.
  10. İlk bezeden başlanarak, un serpe serpe ince yuvarlak şekilde dilediğiniz büyüklükte hamurlar açıp tepsilere yan yan dizip biriktirelim ve üzerlerine havlu örtelimki kuruma olmasın tepsi mayası alsın.
  11. Açılmış hamurların üzerlerine yemek kaşığı ile harçtan koyup tatlı kaşığı arkasıyla eşit şekilde çok kalın tabaka olmadan yayalım. En üste çörek otu serpelim ve kekik ekeleyelim, önceden ısınmış fansız alt üst ayar 200° fırında alttan ikinci rafta 10-12 dakika arası pişirip fırından alalım.
  12. Pişen tüm ekmekleri geniş bir tepsi üzerine biriktirip üzerlerini örtü ile örtelim.
  13. Tepsiler boşaldıkça, soğuk zeminde soğutup yeni hamurları koyup, sırası ile pişirip biriktirip servise kadar üzerleri örtülü bekletelim. Deneyecek olanlara afiyet şifa olsun 💝.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ceviz Kurabiye Tarifi

  Ceviz Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler 1 paket tereyağı veya margarin 1 adet yumurta 4 yemek kaşığı şeker 1 paket vanilya, kabartma tozu Al...