Çıtır Çıtır Sivas Katmeri Tarifi İçin Malzemeler
- 1 yumurta
- 1/5 ılık süt
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 5 kaşık eritilmiş tereyağı
- 250 gram rendelenmiş kaşar
- 250 gram ezilmiş beyaz peynir
- Tuz
- Ceviz büyüklüğünde yaş maya
- Un
Çıtır Çıtır Sivas Katmeri Tarifi Yapılışı
- Maya biraz sütle ezilir, tuz, yumurta akı, sıvı yağ ve kalan süt geniş bir kaba alınır alabildiğince un eklenip sert bir hamur yoğrulur.
- Hamurun üzeri örtülüp mayalanmaya bırakılır.
- Her iki peynir iyice karıştırır.
- Mayalanan hamur 8 eşit parçaya bölünür.
- Bir parçası olabildiğince ince açılır ,fırça ile her tarafına eritilen yağ sürülür.
- Karşı parçası avuç genişliğinde ortaya doğru katlanır.
- Katlanan parçaya tereyağ sürülür, katlanan parçanın karşısıda onun üstüne gelecek şekilde katlanır oda yağlanır .
- Hazırlanan peynir dört eşit parcaya ayrılır bir parçası her iki karşılıklı katladığımız yufkanın ortasına serilir ve kalan diğer iki tarafta sırasıyla katlanır.
- Üstüne yağ sürülür, bu şekilde bir zarf elde edilir ve bir kenara alınır.
- 2. Hamur açılır her tarafı açılır her iki tarafı diğer hamur gibi eşit bir şekilde katlanır ve yağlanır .
- Daha önce açıp kenara kaldırdığımız hamur ikinci hamurun ortasına bırakılır ve bununda sırasıyla kalan diğer iki tarafı katlanır ve yağlanır .
- En üstte yağ sürülmez ve yine elimizde kalan kare zarf şeklini uzunluğuna açıp dikdörtgen şekil verilir .
- Yağlı kağıt serili tepsiye iki tane sığacak şekilde yerleştirilir.
- Kalan diğer hamurlara da aynı işlem uygulanır .
- Toplamda 4 tane katmer elde edilir.
- Kenara ayrılan yumurta sarısı üzerlerine sürülür.
- Bir bıçakla kısa kenardan başlayıp diğer kısa kenarda bitene kadar bir parmak genişliğinde çizgiler çok bastırmadan atılır.
- 180 derece fırında altı üstü kızarana dek pişirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder