3 Ekim 2020 Cumartesi

Çıtır Çıtır Sivas Katmeri Tarifi

 

Çıtır Çıtır Sivas Katmeri Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 1/5 ılık süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 5 kaşık eritilmiş tereyağı
  • 250 gram rendelenmiş kaşar
  • 250 gram ezilmiş beyaz peynir
  • Tuz
  • Ceviz büyüklüğünde yaş maya
  • Un

Çıtır Çıtır Sivas Katmeri Tarifi Yapılışı

  1. Maya biraz sütle ezilir, tuz, yumurta akı, sıvı yağ ve kalan süt geniş bir kaba alınır alabildiğince un eklenip sert bir hamur yoğrulur.
  2. Hamurun üzeri örtülüp mayalanmaya bırakılır.
  3. Her iki peynir iyice karıştırır.
  4. Mayalanan hamur 8 eşit parçaya bölünür.
  5. Bir parçası olabildiğince ince açılır ,fırça ile her tarafına eritilen yağ sürülür.
  6. Karşı parçası avuç genişliğinde ortaya doğru katlanır.
  7. Katlanan parçaya tereyağ sürülür, katlanan parçanın karşısıda onun üstüne gelecek şekilde katlanır oda yağlanır .
  8. Hazırlanan peynir dört eşit parcaya ayrılır bir parçası her iki karşılıklı katladığımız yufkanın ortasına serilir ve kalan diğer iki tarafta sırasıyla katlanır.
  9. Üstüne yağ sürülür, bu şekilde bir zarf elde edilir ve bir kenara alınır.
  10. 2. Hamur açılır her tarafı açılır her iki tarafı diğer hamur gibi eşit bir şekilde katlanır ve yağlanır .
  11. Daha önce açıp kenara kaldırdığımız hamur ikinci hamurun ortasına bırakılır ve bununda sırasıyla kalan diğer iki tarafı katlanır ve yağlanır .
  12. En üstte yağ sürülmez ve yine elimizde kalan kare zarf şeklini uzunluğuna açıp dikdörtgen şekil verilir .
  13. Yağlı kağıt serili tepsiye iki tane sığacak şekilde yerleştirilir.
  14. Kalan diğer hamurlara da aynı işlem uygulanır .
  15. Toplamda 4 tane katmer elde edilir.
  16. Kenara ayrılan yumurta sarısı üzerlerine sürülür.
  17. Bir bıçakla kısa kenardan başlayıp diğer kısa kenarda bitene kadar bir parmak genişliğinde çizgiler çok bastırmadan atılır.
  18. 180 derece fırında altı üstü kızarana dek pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder