Kuru Patlıcan Ve Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler
- Birer bağ kuru patlıcan ve biber
- 2 su bardağı pirinç
- 1 büyük boy kuru soğan
- 3.4 diş sarımsak
- 2 domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
- 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı dolusu kekik
- 1 çay kaşığı dolusu fesleğen
- 1 çay kaşığı dolusu reyhan
- 1 yemek kaşığı isot
- 1 yemek kaşığı sumak
- Yarım demet maydanoz
- Yarım çay bardağı nar ekşisi
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Tuz
Sos:
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- Yarım limon suyu
- 2 su bardağı sıcak su (gerekirse biraz daha eklenebilir.
Kuru Patlıcan Ve Biber Dolması Tarifi Yapılışı
- Öncelikle patlıcan ve biberler yıkanır ve bol sıcak suda haşlanır.
- Çatalı batırdığınız da kolayca patlıcana batıyorsa olmuş demektir.
- Çokta fazla haşlamayın dağılır. Pirinçler 2. 3 kez nişastasından ayrılıncaya kadar güzelce yıkanır.
- Yıkarken dikkat edin pirinçler kırılmasın.
- Ardından 2. 3 saat sıcak suda bekletilip sonrasında tekrar yıkanıp süzülür.
- Soğan ve domatesler çok çok ince kıyılır. Sıcak suda dinlenip ve süzülen pirinçleri geniş bir kaba alın.
- Üzerine. Soğan. Ezilmiş sarımsak. Salça domates ve diğer bürün malzemeler eklenip güzelce karıştırılır.
- Haşlanan ve soğuyan biber ve patlıcanları bu harç ile doldurun.
- Kullanacağınız tencere yada tavanın dibini yağlayın. Dolmaları dizin. Çift sıra da dizebilirsiniz gerekirse.
- Üzerine sosunu gezdirin. Varsa dolma taşı yerleştirin yoksa üzerine tabak koyup kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Not: ağzına kadar doldurmayın. En üst kısmının iki ucunu birleştirecek şekilde boşluk kalsın.
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder