14 Şubat 2021 Pazar

Rajska (Rayska) Tarifi

 Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 bardak kadar ılık süt
  • 6 yemek kaşığı un
  • 1 paket yaş maya
  • 1 adet karanfil
  • Kimyon ve karabiber
  • 3-4 adet defne yaprağı
  • 1 adet yumurta
  • 14 adet küçük toplar halinde yenibahar
  • 200 gram domates salçası
  • 130 gram toz şeker
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1-1,5 kilo lop dana eti

Hazırlanışı

Eti üzerini geçecek kadar su, tuz ve kimyon ekleyip düdüklü tencerede ya da normal tencede pişirmeye bırakalım. Düdüklü tencerede et daha kolay pişecektir. Et bütün halinde olduğu için normal tencerede ise 2-3 saatde pişecektir.

Tereyağı ve sıvı yağı tencereye alalım. Tereyağ eriyince yemeklik doğradığımız soğanı ekleyip rengi değişine kadar kavuralım.

Soğanın üzerine unu ilave edip kavurmaya devam edelim. Unun kokusu çıkınca üzerine göz kararı iki su bardağı kadar et suyu ekleyelim. Unun topak topak olması önlemek için sürekli karıştıralım. Et suyunun kalanını sosun kıvamına göre daha sonra ekleyebilirsiniz. Sosun kıvamı tamamen sizin inisiyatifinize kalmış bir şey. İsterseniz daha akışkan bir sos ya da koyu bir sos yapabilirsiniz.

Sos biraz kıvam almaya başlayınca önce salçayı ekleyelim. Salça eriyip sosa rengi verince malzemeler listesinde yer alan tüm baharatları kendi damak tadımıza göre istediğimiz miktarda ekleyelim. Yaklaşık 10 dakika pişirelim ve kıvam almasını sağlayalım.

Kıvam alan sosumuzu süzelim. Süzülmesi için iyice karıştıralım, sadece sıvı kısmının süzgeçten geçmesini sağlayalım. Etimizi dilimleyelim. Dilimlediğiniz etleri servis tabağına alalım.

Süzdüğümüz sosa biraz limon sıkalım ve karıştıralım. Servis tabağındaki etin üzerine bolca dökelim. Etin yanında knedik adı verilen ekmek dilimleri ile birlikte servis yapalım. Knedik yoksa fırında kuruttuğumuz bayat ekmek dilimleri ile birlikte servis yapalım. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder