Malzemeler
- 2 su bardağı köftelik bulgur
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 su bardağı irmik
- 3 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım su bardağı sıcak su
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı kimyon
Haşlamak için;
- Su
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- 1 çay kaşığı tuz
Sosu için;
- 1,5 çay bardağı zeytinyağı
- 5-6 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 4 adet domates rendesi
- Tuz
- Maydanoz
Yapılışı
- Köfte harcımız için uygun bir kap içerisine bulgurumuzu alalım ve üzerine sıcak su ekleyerek üzerini streçleyelim, 10 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda şişen bulgurlarımızın üzerini açalım, tahta kaşık ile karıştıralım.
- Üzerine irmik, un, domates salçası, biber salçası ve tuzu da ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Bu aşamada ara ara sıcak su ekleyelim. Bu şekilde daha kolay yoğurabileceksiniz.
- Malzemelerin güzelce karıştığından ve hamurun yeterince soğuduğundan emin olduktan sonra üzerine yumurtamızı ekleyelim.
- Kimyonu da ekledikten sonra hamurumuzu son kez yoğuralım.
- Sıra geldi köftelerimizi şekillendirmeye. Bunun için öncelikle yanımıza kase ile su alalım. Ardından parmak uçlarımızı su ile ıslatarak harcımızdan küçük parçalar kopartarak top şekline getirelim.
- Serçe parmağımız ile hamurumuzun üzerine bastıralım ve unladığımız tepsimize alalım. Harcımız bitene kadar bu işleme devam edelim.
- Köftelerimizi haşlamak için tencereye kaynayan suyu alalım, içerisine limon tuzu ve tuzu ekleyelim.
- Ardından şekillendirdiğimiz köftelerimizi de tenceremize alarak ara ara karıştıralım, yaklaşık 5 dakika pişirelim.
- Haşlanan köftelerimizi kevgir yardımı ile servis tabağımıza alalım.
- Domates sosu için tavamıza zeytinyağını alalım, ince kıyılmış sarımsaklarımızı da ekleyerek kokusu çıkana kadar kavuralım.
- Üzerine salçamızı da ilave ederek sarımsaklarla birlikte kavurmaya devam edelim.
- Rendelediğimiz domateslerimizi de tavamıza alalım ve kavurmaya devam edelim.
- Hazır olan sosumuzun altını kapatmadan önce tuz ekleyip karıştırarak ocağı kapatalım.
- Son olarak ince kıyılmış maydanozları da ekleyelim ve karıştıralım.
- Hazırladığımız fellah köftelerimizi de sosumuzun içerisine alalım ve sosa bulanması için karıştıralım.
- Bol soslu fellah köftem servise hazır. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder