3 Temmuz 2021 Cumartesi

Hünkâr Beğendi (Ana Yemek) Tarifi

 

Hünkâr Beğendi (Ana Yemek) Tarifi İçin Malzemeler

  • 250-300 gram dana kuşbaşı
  • 4-5 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığına yakın tereyağı
  • 2 soğan (İnce doğranmış )
  • 1 yeşil biber (Küp küp doğranmış )
  • 1 küçük kırmızı kapya biber (Küçük doğranmış )
  • 1 domates (Kabuğu soyulmuş, küp küp doğranmış )
  • 1 çorba kaşığına yakın salça (Biber ve domates karışık)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • 2.5 su bardağı su (Yarım su bardağını en son aşamada kullanacağız)

Beğendisi İçin Malzemeler

  • 3 adet közlenmiş büyük patlıcan (Küp küp doğranmış)
  • 1.5 çorba kaşığı tereyağı
  • 1.5 dolu çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı süt (Ben evde kalmadığı için süt kıvamında ayran yaptım onu kullandım)
  • Yarım su bardağına yakın rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 tutam karabiber
  • Tuz (Kontrollü ekleyin peynir de tuzlu )

    Hünkâr Beğendi (Ana Yemek) Tarifi Yapılışı

  • Patlıcanları ocakta ya da fırında közleyip, soyuyoruz ve doğruyoruz. Ben ocakta közledim. Eti ve 2 su bardağı suyu yağ katmadan tencereye aktardım.
  • Ağzını kapattım, kaynayana kadar ocağın büyük gözünde pişirdim. Kaynadıktan sonra ocağın en küçük gözünde, en kısık ayarında suyunu çekip yumuşayıncaya kadar iyice pişirdim.
  • Et suyunu çekip iyice yumuşayınca sıvı yağ ve soğanı ekledim, soğanlar iyice pembeleşene kadar kavurdum.
  • Soğanlar kavrulunca salçayı ekledim, 1 dakika kadar salçanın kokusu çıkana kadar kavurdum.
  • Baharatları ve biberleri ekledim, 2 dakika kadar biberler yumuşayıncaya kadar pişirdim. Domatesi ekledim, 1-2 dakika daha kavurdum.
  • Yarım su bardağı suyu, tereyağını, tuzu ekledim, suyunu çekene kadar ara ara karıştırarak pişirdim.
  • Ocağın altını kapattım, soğumaması için yemeğin ağzını da kapattım, beğendisini hazırlamaya başladım.
  • Beğendisi için tereyağı ve unu 1-2 dakika unun kokusu çıkana kadar unu yakmadan kavurdum.
  • Ayranı yavaş yavaş ekledim, topaklanmaması için hızlıca karıştırdım. Kaşar peynirini ekledim, karıştırarak her yerine eşit dağılmasını sağladım.
  • Kaşarlar eriyince patlıcanı ekledim, ezerek iyice karıştırdım. Kontrollü olarak tuzu ekledim (Tuzu kontrollü ekleyin kaşarda da tuz var )
  • Ocağın altını kapattım. Servis tabağına beğendiyi yaydım, üzerine etleri yerleştirdim, servis ettim. Deneyeceklere afiyet olsun😊  Bu yemeği önceden hazırlamak isterseniz beğendinin kaşarını eklemeyin, servise yakın kaşar peynirini ekleyip ısıtıp servis edin. Denediğiniz tariflerin fotoğrafını bizimle paylaşmayı unutmayın😊
  • Not: Bu ölçülerde 4 porsiyon hünkâr beğendi çıkmaktadır.  Kullandığım bardak ölçüsü 200 ml. Tuzu et piştikten sonra ekleyin ki eti sertleştirmesin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder