Hünkâr Beğendi (Ana Yemek) Tarifi İçin Malzemeler
- 250-300 gram dana kuşbaşı
- 4-5 çorba kaşığı sıvıyağ
- 1 çorba kaşığına yakın tereyağı
- 2 soğan (İnce doğranmış )
- 1 yeşil biber (Küp küp doğranmış )
- 1 küçük kırmızı kapya biber (Küçük doğranmış )
- 1 domates (Kabuğu soyulmuş, küp küp doğranmış )
- 1 çorba kaşığına yakın salça (Biber ve domates karışık)
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- 2.5 su bardağı su (Yarım su bardağını en son aşamada kullanacağız)
Beğendisi İçin Malzemeler
- 3 adet közlenmiş büyük patlıcan (Küp küp doğranmış)
- 1.5 çorba kaşığı tereyağı
- 1.5 dolu çorba kaşığı un
- 1 su bardağı süt (Ben evde kalmadığı için süt kıvamında ayran yaptım onu kullandım)
- Yarım su bardağına yakın rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 tutam karabiber
- Tuz (Kontrollü ekleyin peynir de tuzlu )
Hünkâr Beğendi (Ana Yemek) Tarifi Yapılışı
- Patlıcanları ocakta ya da fırında közleyip, soyuyoruz ve doğruyoruz. Ben ocakta közledim. Eti ve 2 su bardağı suyu yağ katmadan tencereye aktardım.
- Ağzını kapattım, kaynayana kadar ocağın büyük gözünde pişirdim. Kaynadıktan sonra ocağın en küçük gözünde, en kısık ayarında suyunu çekip yumuşayıncaya kadar iyice pişirdim.
- Et suyunu çekip iyice yumuşayınca sıvı yağ ve soğanı ekledim, soğanlar iyice pembeleşene kadar kavurdum.
- Soğanlar kavrulunca salçayı ekledim, 1 dakika kadar salçanın kokusu çıkana kadar kavurdum.
- Baharatları ve biberleri ekledim, 2 dakika kadar biberler yumuşayıncaya kadar pişirdim. Domatesi ekledim, 1-2 dakika daha kavurdum.
- Yarım su bardağı suyu, tereyağını, tuzu ekledim, suyunu çekene kadar ara ara karıştırarak pişirdim.
- Ocağın altını kapattım, soğumaması için yemeğin ağzını da kapattım, beğendisini hazırlamaya başladım.
- Beğendisi için tereyağı ve unu 1-2 dakika unun kokusu çıkana kadar unu yakmadan kavurdum.
- Ayranı yavaş yavaş ekledim, topaklanmaması için hızlıca karıştırdım. Kaşar peynirini ekledim, karıştırarak her yerine eşit dağılmasını sağladım.
- Kaşarlar eriyince patlıcanı ekledim, ezerek iyice karıştırdım. Kontrollü olarak tuzu ekledim (Tuzu kontrollü ekleyin kaşarda da tuz var )
- Ocağın altını kapattım. Servis tabağına beğendiyi yaydım, üzerine etleri yerleştirdim, servis ettim. Deneyeceklere afiyet olsun😊 Bu yemeği önceden hazırlamak isterseniz beğendinin kaşarını eklemeyin, servise yakın kaşar peynirini ekleyip ısıtıp servis edin. Denediğiniz tariflerin fotoğrafını bizimle paylaşmayı unutmayın😊
Not: Bu ölçülerde 4 porsiyon hünkâr beğendi çıkmaktadır. Kullandığım bardak ölçüsü 200 ml. Tuzu et piştikten sonra ekleyin ki eti sertleştirmesin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder