Zeytinyağlı Kuru Dolma Tarifi İçin Malzemeler
- 20-22 adet kuru patlıcan, biber… tercihe bağlı
İç malzemesi için:
- 2 orta boy soğan
- 1 baş sarımsak
- 1 çay bardağı kadar zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Tuz
- Karabiber
- Yenibahar
- 1 su bardağından biraz fazla pirinç (su bardağı ölçüsü 200 ml)
- 1 su bardağı kadar sıcak su
- 1/2 (yarım) limon
- Yemek pişerken eklenecek sıcak su
Zeytinyağlı Kuru Dolma Tarifi Nasıl Yapılır?
- Doğranan soğan ve sarımsaklar yağda iyice kavrulur.
- Şeker, tuz, salçalar ve baharatlar eklenir; kavurmaya devam edilir.
- Yıkayıp süzdüğümüz pirinç de eklendikten sonra 2-3 dakika daha kavrulur.
- 1 su bardağı kadar sıcak suyla 5 dakika kadar pişen iç malzemesi, kaynayan suda 2-3 dakika tutup süzdüğümüz kuru patlıcan ve biberlerin içine ağız kısmında 1 parmak boşluk kalacak şekilde doldurulur.
- Tencereye dizdiğimiz dolmaların üzerini biraz geçecek şekilde sıcak su eklenir, bir tabak veya kapakla bastırılır.
- Tencerenin kapağı kapatılır ve pişmeye bırakılır.
- 20 dakika süre tutulur.
- Sürenin sonunda 1/2 limonun suyu sıkılır ve dolmaların üzerine gezdirilir.
- 10 dakika daha pişirdikten sonra altı kapatılır; yemek ılıyınca servis edilir.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder