Kolay Elmalı Turta Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 3 su bardağı un
- 200 gr soğuk tereyağı
- Yarım yemek kaşığı toz şeker
- Yarım çay kaşığı tuz
- 5 yemek kaşığı buzlu su
İç harcı için;
- 7 adet yeşil elma
- 50 gr tereyağı
- 1 su bardağı toz şeker
- 1,5 çay kaşığı tarçın
- 3 yemek kaşığı un
- Yarım çay bardağı su (62,5 ml)
- 1 çay bardağı ceviz kırığı
Üzeri için;
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı su
- Esmer şeker
Nasıl Yapılır?
- Hamuru için rondoya unu alalım. Üzerine toz şeker, tuz ve soğuk tereyağını ekleyelim.
- Üzerine buzlu suyu da ilave ederek rondonun kapağını kapatalım ve çalıştıralım.
- Hamurumuz kıvam aldıktan sonra un serptiğimiz tezgaha alalım ve toparlayalım.
- Kesici yardımı ile hamurumuzu ortadan keselim, ardından streç filmin ortasına yerleştirip üzerine bastırdıktan sonra streçleyelim. Diğer hamurumuza da aynı işlemleri uygulayalım ve 1 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
- İç harcı için sos tenceresine tereyağını alarak eritelim. Üzerine unu ekleyelim ve biraz çevirelim.
- Unun kokusu çıkmaya başladıktan sonra şekeri de ekleyelim ve karıştıralım.
- Son olarak suyu da ilave edelim ve karıştıralım. Şekeri eriyen ve kıvam alan sosumuz hazır.
- İç harcında kullanacağımız cevizi de ince ince kıyalım.
- Elmalarımızın kabuklarını soyalım. İçlerini temizledikten sonra küçük dilimler halinde doğrayalım.
- Doğradığımız elmalarımızı derin bir kaba aktaralım, üzerine hazırladığımız sosu, kıydığımız cevizleri ve tarçını da ekleyerek güzelce karıştıralım.
- Dinlenen hamurlarımızı un serptiğimiz tezgaha alalım ve kullanacağımız kalıbın boyutuna göre yuvarlak bir şekilde açalım.
- Yeteri kadar açılan hamurumuzu merdane yardımı ile alalım ve kabın üzerine yerleştirelim.
- Hamuru güzelce oturtarak kenarlarının katlanmasını sağlayalım ve üzerine elmalı harcımızı dökerek yayalım.
- Diğer hamurumuzu da aynı şekilde açalım. Ardından ruletle şeritler halinde keselim.
- Şeritlerimizi yan yana olacak şekilde, aralıklı olarak elmaların üzerine dizelim.
- Kalan şeritleri de diğer yönde hamurun üzerine yerleştirelim.
- Kenar kısımlardan sarkan hamurları alarak kenarlarını kapatmak için kullanalım. Sonrasında dilerseniz kaşıkla bastırarak kenarlara şekil verebilirsiniz.
- Üzeri için yumurta sarısını su ile karıştıralım ve fırça yardımı ile sürelim.
- Ardından esmer şeker serpiştirerek önceden ısıtılmış 200°C fırında, alt üst fansız ayarda 30-35 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda üzeri güzelce kızaran elmalı turtamız servise hazır. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder