25 Aralık 2021 Cumartesi

Kolay Elmalı Turta Tarifi

 

Kolay Elmalı Turta Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 3 su bardağı un
  • 200 gr soğuk tereyağı
  • Yarım yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 5 yemek kaşığı buzlu su

İç harcı için;

  • 7 adet yeşil elma
  • 50 gr tereyağı
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1,5 çay kaşığı tarçın
  • 3 yemek kaşığı un
  • Yarım çay bardağı su (62,5 ml)
  • 1 çay bardağı ceviz kırığı

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı su
  • Esmer şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için rondoya unu alalım. Üzerine toz şeker, tuz ve soğuk tereyağını ekleyelim.
  • Üzerine buzlu suyu da ilave ederek rondonun kapağını kapatalım ve çalıştıralım.
  • Hamurumuz kıvam aldıktan sonra un serptiğimiz tezgaha alalım ve toparlayalım.
  • Kesici yardımı ile hamurumuzu ortadan keselim, ardından streç filmin ortasına yerleştirip üzerine bastırdıktan sonra streçleyelim. Diğer hamurumuza da aynı işlemleri uygulayalım ve 1 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • İç harcı için sos tenceresine tereyağını alarak eritelim. Üzerine unu ekleyelim ve biraz çevirelim.
  • Unun kokusu çıkmaya başladıktan sonra şekeri de ekleyelim ve karıştıralım.
  • Son olarak suyu da ilave edelim ve karıştıralım. Şekeri eriyen ve kıvam alan sosumuz hazır.
  • İç harcında kullanacağımız cevizi de ince ince kıyalım.
  • Elmalarımızın kabuklarını soyalım. İçlerini temizledikten sonra küçük dilimler halinde doğrayalım.
  • Doğradığımız elmalarımızı derin bir kaba aktaralım, üzerine hazırladığımız sosu, kıydığımız cevizleri ve tarçını da ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Dinlenen hamurlarımızı un serptiğimiz tezgaha alalım ve kullanacağımız kalıbın boyutuna göre yuvarlak bir şekilde açalım.
  • Yeteri kadar açılan hamurumuzu merdane yardımı ile alalım ve kabın üzerine yerleştirelim.
  • Hamuru güzelce oturtarak kenarlarının katlanmasını sağlayalım ve üzerine elmalı harcımızı dökerek yayalım.
  • Diğer hamurumuzu da aynı şekilde açalım. Ardından ruletle şeritler halinde keselim.
  • Şeritlerimizi yan yana olacak şekilde, aralıklı olarak elmaların üzerine dizelim.
  • Kalan şeritleri de diğer yönde hamurun üzerine yerleştirelim.
  • Kenar kısımlardan sarkan hamurları alarak kenarlarını kapatmak için kullanalım. Sonrasında dilerseniz kaşıkla bastırarak kenarlara şekil verebilirsiniz.
  • Üzeri için yumurta sarısını su ile karıştıralım ve fırça yardımı ile sürelim.
  • Ardından esmer şeker serpiştirerek önceden ısıtılmış 200°C fırında, alt üst fansız ayarda 30-35 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda üzeri güzelce kızaran elmalı turtamız servise hazır. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder