1 Ağustos 2022 Pazartesi

Karaca’da Efsane Sütlü Pamuk Ekmek Tarifi

 



 Malzemeler

  • 450 gr beyaz un
  • 280 ml ılık süt
  • 1.5 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 50 gr yumuşak tereyağ (ben tuzlu tereyağ kullandım)
  • Yarım yemek kaşığı yoğurt
  • 4 gr maya

    Nasıl Yapılır?

  • Mutfak terazimizde tartarak tüm malzemeleri kaselere hazırlayalım.Ekmek haznemize malzemeleri şu sırada ekleyelim: süt, tereyağ, yoğurt, tuz, şeker, un ve en son maya.
  • Ekmek haznemizi makinemize yerleştirip, 10. Cu programa getirelim. Bu “yoğurma” programında hamuru hem yoğurup hemde mayalayacaktır. Program süresi 1saat 40dk.
  • Hamurumuz mayalandıktan sonra hamuru unlu tezgahımıza çıkaralım. Karıştırma aparatlarını bu aşamada çıkarabiliriz.
  • Hamurumuzu hafifçe toparlayıp 4 eşit parçaya bölelim.
  • Merdane yardımı ile bezelerimizi biraz açıp dikdörtgen şekline getirelim, çok ezmeden açalım.
  • Açtığımız hamuru sıkı bir şekilde saralım, sonra dikine çevirip tekrar saralım. Sardığımız hamuru ekmek haznemize sıralayalım.
  • Bezelerin hepsini sardıktan sonra ekmek haznesini tekrar makinemize yerleştirelim ve 40dk daha mayalanması için bekleyelim.
  • Hamurumuzun büyüklüğü iki katına çıkınca 14 numara – “pişirme” programına getirelim, pişirme seviyesini “orta” seçelim, pişirme süresini 40dk’a düşürelim ve ekmeğimizi pişirelim.
  • Piştikten sonra 15dk makinenin içinde ekmeğimiz dinlensin.
  • Ekmeğimizi haznesinden çıkaralım ve temiz mutfak havlumuza sarıp, soğuyana kadar bekleyelim.
  • Bu ekmek, ekmek yapma makinesinde yapılan diğer ekmekler gibi tok bir ekmek değil, yumuşacık pofuduk ve çok lezzetli bir ekmektir.Bu tarifi deneyenlere afiyet, bal, şeker olsun 😋.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder