Malzemeler
- 1,5 kg kıyma
- 5-7 soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 su bardağı ceviz (kırılmış)
- 50g tereyağı
- 1’er çay kaşığı tuz, pul biber, karabiber ve az kimyon.
Hamuru için (dışı);
- 4 buçuk su bardağı ince bulgur (duru)
- 2 su bardağı irmik
- 2 adet yumurta
- 3-4 yemek kaşığı un
- 1’er tatlı kaşığı tuz, karabiber ve pul biber.
- 4 su bardağı su (5 de olur bardak boyutuna göre değişir)
Benim kullandığım 280ml su bardağı
Nasıl Yapılır?
- Geniş bir tencere alıyoruz içine kıymayı koyup pişirmeye başlıyoruz. Pişen kıymanın suyu çekene kadar kısık ateşte ara ara karıştırılır.
- Su çeken kıymanın içine soğanları küçük küçük doğrayıp koyarak üzerine tereyağ ekleyip soğanlar solana kadar pişiriyoruz.
- Sonra içine tuz ve baharatlar ekleyerek karıştırarak üzerine maydanoz ve cevizi ekleyip karıştırarak pişiriyoruz. (bu işlem 45dakika sürer) sonra soğumaya bırakıyoruz.
- Soğuk kıvama gelince de dış harcını hazırlıyoruz.
- Ben hamur makinesinde yoğurdum daha hızlı oluyor (speed 1 yada 2)
- İç harç.
- Mixer kabin içine bulguru ekleyip üstüne 1 bardak sıcak su ekleyip bir kez karıştırıp temiz bir bezle üstünü örtüyoruz (15 dakika dinlensin).
- Sonra bulgurun içine yumurta, irmik, tuz ve baharatları ekleyip karıştıralım.
- Yavaş yavaş soğuk suyu ekleyip karıştıralım hamur kıvamına geldiğinde içine unu ekleyerek bir 5 dakika kadar kaynatalım. 20-30dakika hazır.
- Yapılışı şekil verme için; masaya kıymanızı ve hamuru ve biraz soğuk su koyun. Elinize fazla su eklemeyin az miktarda ıslak olsun.
- Ceviz büyüklüğü toplar yapın 12-15 adet fazla değil çünkü hemen kurur.
- Sonra yaptığın topu alıp parmağınızı ortasına koyup hafif hafif bastırak ve çevirerek açın.
- Sonra içine 1 ve 1. 5 yemek kaşığı kıymadan ilave ederek tekrar üst kısmı kapatın elitini tekrar ıslatıp bir kaç kez sıkın sonra istediğin sekile ver. Ben uzun yaptım bazen de top veya tekerlek yapıyorum. 35-40adet çıkıyor.
- Sonra bütün harçlar bitene kadar devam.
- Büyük bir tencere su ve tuz koyup kaynatın. Kaynayan suya içli köfteleri atın ve ortala 10 dakika kaynatın. Sonra çıkarın servise hazır 😋 afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder