13 Aralık 2022 Salı

Özel Soslu Patatesli Çıtır Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 4 adet orta bot patates
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1/3 çay bardağı zeytinyağ ya da sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Tuz

Sosu için;

  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ ya da zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı sirke

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patatesleri minik minik doğrayalım ve içine 1 tane havuç rendeleyelim.
  • Bir tavaya yağımızı alalım. İçine yemeklik doğradığımız soğanları ekleyip, pembeleşinceye kadar kavuralım.
  • Patateslerimizi soğanın içine ekleyip, karıştıralım. Kapağını kapatıp, orta ateşte hafif yumuşayana kadar ara ara karıştırarak pişirelim.
  • Yumuşayan patateslerin içine baharatlarını ekleyip karıştıralım ve ocaktan indirelim.
  • Çabuk soğuması için başka bir tabağa boşaltalım.
  • Sosu için geniş bir kaseye sos için gerekli malzemelerin hepsini alalım ve karıştıralım.
  • Düz bir zemine yufkamızın 1 tanesini alalım ve ortadan ikiye keselim.
  • Hazırlamış olduğumuz sosla her tarafını yağlayalım ve fırçayla yayalım. Diğer yarısını yağladığımızın üzerine koyalım ve tekrar her tarafını soslayalım.
  • Kenarlarını videoda gördüğünüz gibi kesip içe doğru katlayalım. Oval kısmınıda kesmeden katlayalım ve yufkamıza dikdörtgen şekli verelim.
  • Katlamış olduğumuz geniş kısmına patatesli harcımızdan koyalım ve elimizle düzeltelim.
  • Yufkamızı çok sıkıştırmadan saralım.
  • Sarmış olduğumuz böreğimizi 4,er parmak kalınlığında ortalama 5 cm aralıklarla keselim ve hafif yağlamış olduğumuz dikdörtgen borcama yerleştirelim.
  • Bütün yufkalar için aynı işlemi uygulayalım ve üzerini kalan yağlı sosla yağlayalım.
  • Önceden ısıtmış olduğumuz 180 derece fanlı farında üzeri hafif kızarana kadar pişirelim. Ortalama 40-45 dakikada pişecektir.
  • Çıtır çıtır börekleri dilediğiniz gibi servis edip afiyetle yiyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder