22 Ocak 2023 Pazar

Patatesli Soslu Börek (D Börek) Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yufka

İçi için;

  • 2 orta boy patates
  • 1 tane soğan
  • Biraz sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1.5 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Sosu için;

  • 2 büyük boy yumurta
  • 5 yemek kaşığı dolusu yoğurt (biraz yoğurt suyunu da koyun)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 1 yemek kaşığı üzüm süresi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı un
  • Çok az tuz

Üzerine;

  • Kalan sos
  • Çörek otu
  • Susam (dilerseniz sadece mavi haşhaş kullanabilirsiniz)

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesler haşlanır ve büyük parçalar halinde biraz ezilir. Soğan ince kıyılır. Tavaya biraz sıvı yağ alınarak soğanlar sotelenir.
  • Yumuşayan soğanların üzerine ezilen patates ve baharatlar eklenerek karıştırılır. Patates baharatlarla güzelce harmanlanınca altı kapatılır ve soğumaya bırakılır.
  • Sos için; yumurta, sıvı yağ, yoğurt, sirke, un, kabartma tozu ve tuz çırpılır. Biraz koyu kıvamlı ancak kepçe ile akabilecek kıvamda bir sos elde edilir.
  • Yufkanın 1 tanesi tezgaha serilir. Yufkanın üzerine sos gezdirilir ve fırça ile her yerine yaydırılır. Ardından yufka d şeklinde ikiye katlanır.
  • Katlanan yufka ortadan 2 ye kesilir. Kesilen kısımlarda tekrar ikiye ayrılır. (yani d şeklindeki yufka 4 parçaya ayrılmış olacak).
  • Kesilen 4 parça yufkanın üzerine tekrar sos sürülür. Patatesli harç geniş kısmına koyulur. Yan tarafları içe katlanarak çok sıkmadan sarılır.
  • Tüm yufkalara aynı işlem uygulanarak yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. Kalan sos üzerlerine sürülür. Çörek otu, susam ya da mavi haşhaş dökülerek önceden ısıtılan 190 derece fırında altı üstü kızarana kapar pişirilir. Afiyet olsun 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder