Soğan Dolması Tarifi İçin Malzemeler
İç malzemesi için;
- 1.5 su bardağı pirinç
- 150 gram kıyma
- 1 tatlı kaşığı toz biber
- 1 çay kaşığı silme yeni bahar
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- Yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağ
- 1 soğan
- 1 diş sarımsak
- Maydonoz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
Sosu için;
- 2 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 çay kaşığı silme sumak
- Yarım çay bardağı zeytinyağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
Soğan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle, pirinçlerimizi bir süzgeç yardımı ile sıcak su ile güzelce yıkayıp süzülmeye bırakalım.
- Ardından, karıştırma kabı içerisine süzülmüş pirinç, kıyma, minicik kıyılmış soğan, kıyılmış maydanoz, salçalar, tüm baharatlar ve nar ekşisini katıp güzelce yoğuralım.
- Daha sonra; soğanların iki baş kısımlarını düzce keserek çıkaralım ve kabuklarını soyalım.
- Tüm soğanları bıçakla orta kısma gelmeyecek şekilde kesik atalım.
- Bol kaynar suda tencerenin kapağını örtüp 10-15 dk arası, soğanlar yumuşayıp katları ayrılana dek dikkat ederek haşlayalım.
- Daha sonra soğanları bir tabağa süzerek çıkartalım.
- Tek tek kırmadan katlarını ayırıp, yüzeydeki soğan zarlarını çekip çıkaralım.
- İç harcımızdan doluca birer tatlı kaşığı soğan ucuna koyup, sıkıca bol bırakmadan kendi etrafında dolayarak elimizde saralım.
- Tencerenin altına kalın ve büyük olanlar dan başlayarak aralarında boşluk kalmayacak şekilde dizelim.
- Daha sonra sosu için salça ve kaynar suyu karıştıralım, nar ekşisini ve tüm malzemeyi ekledikten sonra dolmaların üzerine gezdirerek dökelim (tabandaki ilk kat soğanların üzerleri sosla örtülmüş olmalı)
- Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısık ateşte 1 saat kadar pişirelim.
- Pişen dolmalarımızı ocaktan alıp yaklaşık bir saat kadar dinlendikten sonra servis yapalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder