11 Nisan 2024 Perşembe

Çarşamba Kıvratması Tarifi

 

Çarşamba Kıvratması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 (yarım) su bardağı soda
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 pk vanilya
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 fiske tuz
  • 2 yemek kaşığı sirke yada 1/2 (yarım) limonun suyu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Yaklaşık 1,5 kg un ( 9-10 silme su bardağı dikkatli ekleyin)

İç malzemesi:

  • 800g çifte kavrulmuş fındık
  • 500 gram ceviz içi
  • İçine bolca şeker

Üzerine:

  • 500 gram tereyağı
  • Hamuru sadece nişasta kullanarak açın

    Çarşamba Kıvratması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için sirke hariç tüm sıvı malzemeleri geniş bir kaseye alın iyice karıştırın ardından, vanilya, kabartma tozu ekleyin, karbonatı sirke ile karıştırıp ekleyin bu şekilde karbonatı aktive etmiş olursunuz.
  • Son olarak ununu yavaş yavaş ekleyin ve ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
  • Üzerine hafif nemli bez ile örtün 20 dakika dinlendirin.
  • Bu arada fındık ve cevizleri rondodan geçirip ufaltın fakat un haline getirmeyin içinde küçük küçük parçacıklar kalsın.
  • Hamuru yapmak istediğiniz kalınlığa göre 15 ile 20 adet parçalara koparıp yuvarlayın tekrar üzerine nemli bez ile örtün.
  • Hamurları sadece nişasta yardımı ile olabildiğince büyük ve ince açın üzerine bolca iç malzemesinden döküp dağıtın son olarak üzerine en az 5-6 yemek kaşığı şeker serpiştirin ( hamur şekersiz olduğu için üzerine serpştirdiğiniz şeker çok fazla gibi gelecek fakat tam ölçü oluyor).
  • Açtığınız hamuru kenarlarından hafif içe kıvırın ve çok ince bir oklava yardımı ile rulo yapın, her iki taraftan büzüştürün ve tepsiye yerleştirin.
  • Tereyağını işitin üzerindeki köpükleri alın ve bolca kıvırmaların üzerine döküp fırça yardımı ile her yerine sürün.
  • Önceden işitilmiş fırında alt üst ayarda 180°’de en az 40 dakika pişirin.
  • Üzeri daha da kızarsın derseniz 5 dakika daha pişirirsiniz.
  • Bu tarifi arzu eden şerbet ile ıslatıp tatlı yapabilir.
  • Bardak ölçüm 220 ml.

    Bu tariften 15 -16 adet kıvratma çıkıyor.

    Siz daha ince yapmak isterseniz yaklaşık 20 adet bezeye ayırabilirsiniz.

    Miktarı çok derseniz malzemenin yarısınıda yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder