Çarşamba Kıvratması Tarifi İçin Malzemeler
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı su
- 1/2 (yarım) su bardağı soda
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 pk vanilya
- 2 paket kabartma tozu
- 1 fiske tuz
- 2 yemek kaşığı sirke yada 1/2 (yarım) limonun suyu
- 1 çay kaşığı karbonat
- Yaklaşık 1,5 kg un ( 9-10 silme su bardağı dikkatli ekleyin)
İç malzemesi:
- 800g çifte kavrulmuş fındık
- 500 gram ceviz içi
- İçine bolca şeker
Üzerine:
- 500 gram tereyağı
- Hamuru sadece nişasta kullanarak açın
Çarşamba Kıvratması Tarifi Nasıl Yapılır?
- Hamuru için sirke hariç tüm sıvı malzemeleri geniş bir kaseye alın iyice karıştırın ardından, vanilya, kabartma tozu ekleyin, karbonatı sirke ile karıştırıp ekleyin bu şekilde karbonatı aktive etmiş olursunuz.
- Son olarak ununu yavaş yavaş ekleyin ve ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
- Üzerine hafif nemli bez ile örtün 20 dakika dinlendirin.
- Bu arada fındık ve cevizleri rondodan geçirip ufaltın fakat un haline getirmeyin içinde küçük küçük parçacıklar kalsın.
- Hamuru yapmak istediğiniz kalınlığa göre 15 ile 20 adet parçalara koparıp yuvarlayın tekrar üzerine nemli bez ile örtün.
- Hamurları sadece nişasta yardımı ile olabildiğince büyük ve ince açın üzerine bolca iç malzemesinden döküp dağıtın son olarak üzerine en az 5-6 yemek kaşığı şeker serpiştirin ( hamur şekersiz olduğu için üzerine serpştirdiğiniz şeker çok fazla gibi gelecek fakat tam ölçü oluyor).
- Açtığınız hamuru kenarlarından hafif içe kıvırın ve çok ince bir oklava yardımı ile rulo yapın, her iki taraftan büzüştürün ve tepsiye yerleştirin.
- Tereyağını işitin üzerindeki köpükleri alın ve bolca kıvırmaların üzerine döküp fırça yardımı ile her yerine sürün.
- Önceden işitilmiş fırında alt üst ayarda 180°’de en az 40 dakika pişirin.
- Üzeri daha da kızarsın derseniz 5 dakika daha pişirirsiniz.
- Bu tarifi arzu eden şerbet ile ıslatıp tatlı yapabilir.
Bardak ölçüm 220 ml.
Bu tariften 15 -16 adet kıvratma çıkıyor.
Siz daha ince yapmak isterseniz yaklaşık 20 adet bezeye ayırabilirsiniz.
Miktarı çok derseniz malzemenin yarısınıda yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder