Şambali Tatlısı (Tam Kıvamında) Tarifi İçin Malzemeler
- 3 su bardağı irmik
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı su
- 1 çay kaşığı karbonat
- Çeyrek limon suyu
Şerbeti için;
- 3,5 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- Çeyrek limon suyu
Üzeri için;
- Susam veya yerfıstığı vb.
Şambali Tatlısı (Tam Kıvamında) Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk olarak şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakalım.
- Şerbet için suyu ve şekeri karıştıralım.
- Şerbet kaynara çıktıktan sonra orta ateşte 20 dakika şerbeti kaynatalım.
- Ocaktan indirmeden önce çeyrek limon suyu ilave edelim. Soğumaya bırakalım.
- Şambali tatlımızın hamuru için bütün malzemeleri karıştıralım.
- Karbonatı eklerken üzerine limon suyu sıkıp hamura öyle ekleyelim. İyice karıştıralım.
- Tatlımızın ağzını kapatıp dinlenmesi için buzdolabında bekletelim.
- En az dört saat bekletelim.
- Dinlenen tatlımızın hamurunu büyük boy kare veya oval borcamı şerbetten iki kaşık kadar alıp fırça yardımıyla tepsinin tabanına sürelim.
- Elimizle hamuru az yoğurup borcama yayalım. Kaşık yardımıyla düzleyelim.
- Bıçakla tatlı hamurumuza derine inmeyecek şekilde keselim.
- Üzerine şerbetimizden bir iki kaşık kadar alıp fırça yardımıyla her yerine gelicek şekilde tekrar şerbet sürelim ki güzel kızarsın.
- Ben susam serptim siz fıstık ilede süsleyebilirsiniz.
- Önceden ısıtılmış 190 derece alt üst ayar fansız fırında 30-35 dk kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
- Tatlımız pişince ilk sıcaklığını atsın şerbetin yarısını dökelim.
- Şerbeti emen tatlıyı bıçak yardımıyla dilimlerini tekrar dikkatlice dibe doğru kesip üstüne kalan şerbetini verelim.
- Şerbetini çeksin tatlımız soğusun servise hazır. Soğuyup dinlendikçe lezzeti dahada artıyor.
Kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml klasik su bardağıdır.
Eğer tarçın severseniz çay kaşığının ucuyla hamura toz tarçın ekleyebilirsiniz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder