7 Mayıs 2021 Cuma

Padişah Yastığı Tarifi

 

Padişah Yastığı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı antep fıstığı (toz)
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi

Keki için:

  • 1.5 su bardağı un
  • 4 adet yumurta
  • 1/2 çay bardağı ılık su
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı toz şeker

Kreması için:

  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket krem şanti

Şerbeti için:

  • 3 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker

Padişah Yastığı Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için; Öncelikle şerbet için gereken malzemeleri bir tencereye alın.
  • Şeker eriyene kadar şerbeti karıştırın. Şeker eriğinde ocağın altını açın ve şerbeti kaynatın.
  • Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatın. Ardından ocağın altını kapatarak soğumaya bırakın.
  • Kek için; Bir kabın içerisine yumurta ve şekeri alarak mikserle çırpın.
  • Karışım köpük kıvamına geldiğinde üzerine ılık su ekleyerek çırpmaya devam edin.
  • Daha sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek tekrar karıştırın.
  • 24 cm'lik kelepçeli kalıbın alt kısmına yağlı kağıt serin.
  • Kalıbın içerisine hazırladığınız kek harcını dökün. Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında yaklaşık 35 dakika pişirin.
  • Kekin pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi yapmayı unutmayın.
  • Kreması için; Kek pişerken bir kabın içerisinde toz krem şanti ve soğuk sütü karıştırın.
  • Ardından üzerine süzme yoğurt ekleyerek tekrar karıştırın ve buzdolabına kaldırın.
  • Pişen keki oda sıcaklığında bekletin. Kek soğuduğunda kelepçeli kalıptan çıkartın ve enine doğru ortadan ikiye kesin.
  • Kekin alt tarafını servis tabağına alın ve kelepçeli kalıbı tekrar geçirin.
  • Üst tarafını ise başka bir servis tabağına alın. İki keki de soğuyan şerbetle eşit olacak şekilde ıslatın.
  • Kelepçeli kalıpta olan kekin üzerine kremayı sürün ve her tarafına yayın.
  • Kekin üst tarafını ise ters çevirerek kremanın üzerine yerleştirin.
  • Hazırladığınız padişah yastığının üst kısmını antep fıstığı ve hindistan cevizi ile süsleyin.
  • Padişah yastığı tatlısını 1 gece buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edin. Afiyet olsun.

Parmak Tatlısı Tarifi

 

Parmak Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Bulamak İçin:

  • 5 yemek kaşığı irmik

Şerbeti İçin: 

  • 3 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Parmak Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Parmak tatlısı yapılışı itibariyle en kolay şerbetli tatlılar arasında yerini alır. Yapım aşamasında bütün malzemeler bir araya getirilir. Şerbeti için su ve şeker tencerede birleştirilir.
  • Daha sonra şeker eriyene dek karıştırılır ve ocağın altı açılır. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha kaynatılır ve içine limon suyu eklenir.
  • Ardından ise soğumaya bırakılır. Hamur için un hariç gerekli olan tüm malzemeler bir kaba alınır. Un azar azar eklenerek, ele yapışmayan bir hamur kıvamı elde edilene kadar yoğurulur.
  • Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve elde yuvarlanarak silindir şekli verilir. Bir tabağa beş yemek kaşığı irmik alınır ve hazırlanan hamurlar irmiğe bulanır.
  • Ardından yağlı kağıt serilmiş olan tepsiye aralıklarla yerleştirilir. Tepsiye dizilen hamur parçalarını önceden ısıtılmış 180 derece fırına konur.
  • Üstleri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan tatlılar anında başka bir kaba aktarılır.
  • Tencerede soğumaya bırakılan şerbet, tatlının üzerine dökülerek dağıtılır. Tatlı şerbeti tamamen çekene kadar oda sıcaklığında bekletilir.
  • Şerbeti çekmiş olan parmak tatlısı, üstünde toz antep fıstığı ya da Hindistan ceviziyle birlikte süslenerek servis edilir. 

Künefe Tarifi

 

Künefe Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 250 g tereyağı
  • 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi
  • 200 g tel kadayıf
  • 300 g dil peyniri

Şerbeti için

  • 3 su bardağı su
  • 2 damla limonun suyu
  • 4 su bardağı toz şeker

Üzeri için

  • Vanilyalı dondurma
  • Toz Antep fıstığı

Künefe Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için, su, limon suyu ve toz şekeri bir tencerede kaynatıp soğumaya bırakın.
  • Tereyağını tavada eritip, üzüm pekmeziyle karıştırıp tepsiye dökün. Kadayıfları eritilmiş tereyağı ile karıştırın.
  • Kadayıfın yarısını tepsiye yerleştirin ve elinizle iyice bastırın. Üzerine dil peynirini eşit miktarda yayın.
  • Kalan kadayıfı üzerine yayın. Elinizle bastırın. 220 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin.
  • Sıcak kadayıfın üzerine soğuk şerbeti dökün. Vanilyalı dondurma ve toz Antep fıstığı ile süsleyerek servis yapın.

Şambali Tatlısı Tarifi

 

Şambali Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 2.5 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 paket karbonat

Şerbeti için

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 2~3 damla limon suyu

Üzeri için

  • Vanilyalı dondurma
  • Badem

Şambali Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için toz şeker ve suyu geniş bir tencereye alıp kaynatın.
  • Limon suyunu ilave edip 3-4 dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Şambali için gerekli olan tüm malzemeyi geniş bir tencereye alın.
  • Pürüzsüz kıvamlı bir harç elde edinceye kadar bir mikser yardımıyla çırpın.
  • Harcı hafif yağladığınız bir fırın kabına yayın. Üzerine tuzsuz fıstıkları ilave edip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirin.
  • Soğuyan şerbeti sıcak tatlının üzerine dökün. Tatlı şerbeti tamamen çekince dilimleyin. Kakaolu dondurma ve bademle süsleyerek servis yapın.

Kalburabastı / Sivas Tarifi

 

Kalburabastı / Sivas Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 250 g Bizim Yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı iri kırılmış ceviz

Şerbeti için

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1/4 limonun suyu

Kalburabastı / Sivas Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için, su ve toz şekeri geniş bir tencereye alıp kaynatın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • 250 g Bizim Yağ, yoğurt, yumurta ve vanilyayı geniş bir yoğurma kabına alıp karıştırın. Un ve kabartma tozunu ilave edip yoğurun.
  • Hamurun üzerini streç film ile kapatın ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Dinlenen hamura cevizleri ilave edip tekrar yoğurun.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Rendenin kalın tarafına bastırarak elips şekli verin. Kalburabastıları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Kızaran kalburabastıları bir servis tabağına alın.
  • Üzerine soğuyan şerbetten dökün. Kalburabastılar şerbeti tamamen çekince servis yapın.
    Daha fazlası için şerbetli tatlılara göz atabilir, Türk mutfağının özgün lezzetlerinden biri olan hanım göbeği tatlısını deneyebilirsiniz.

Kahveli Milkshake Tarifi

 

Kahveli Milkshake Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 küp buz
  • 400 mililitre soğuk süt
  • 2 top vanilyalı dondurma
  • 2 top çikolatalı dondurma
  • 1 yemek kaşığı granül kahve (Kahve tadının daha sert olmasını istiyorsanız miktarı artırabilirsiniz)
  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri (toz şeker de kullanabilirsiniz)
  • Hindistan cevizi 

Kahveli Milkshake Nasıl Yapılır?

  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri, granül kahve, 200 mililitre süt, 2 top vanilyalı dondurma ve 4 küp buzu blender'dan geçirin.
  • Karıştırma işleminin ardından kalan 200 mililitre süt ve 2 top çikolatalı dondurmayı da ilave edip yaklaşık 30 saniye daha karıştırma işlemine devam edin.
  • 30 saniyenin sonunda elde etmiş olduğunuz milkshake karışımını büyük bardaklara doldurun.
  • Üstlerini rendelenmiş bitter çikolata ve Hindistan cevizi ile süsleyin.
  • İsteğe bağlı olarak birer top dondurma da koyabilirsiniz. 
  • Dilerseniz süslemek için, krem şanti, karamel sos ve kahve parçaları da kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

Muhallebili Kadayıf Tatlısı Tarifi

 

Muhallebili Kadayıf Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 250 gr tel kadayıf
  • 50 gr tereyağı
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 3 yemek kaşığı toz şeker

Muhallebi için

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 parça damla sakızı
  • 1 paket vanilya
  • 3/4 su bardağı un
  • 1 paket toz krem şanti

Üzeri için

  • Toz antep fıstığı

Muhallebili Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Tel kadayıfların daha lezzetli olması ve kuruması için bir kaç saat önceden bir kaba koyarak bekletin.
  • Kurutulan kadayıfları şeker ve tereyağı ile birlikte tencereye alın. Karışımı orta ateşte, rengi hafif koyulaşana kadar sürekli karıştırın. Ardından cevizleri ilave ederek kavurmaya devam edin.
  • Başka bir tencereye ise süt, şeker, un ve vanilyayı ekleyin. Koyulaşıncaya kadar orta ateşte pişirin. Damla sakızlarını da karışıma ilave edin ve eriyinceye kadar karıştırın. 
  • Kıvamı tutmaya başlayınca tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. Üzerine toz krem şantiyi ekleyip, 5 dakika boyunca mikserle çırpın.
  • Kavrulan kadayıfın yarısını bir kalıbın içerisine bastırarak yayın. Üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün ve bir kaşık yardımıyla her yere yayın. Kalan kadayıfları da muhallebinin üzerine dökerek buzdolabında bekletin.
  • Yeterince soğuyan muhallebili kadayıfın üzerine antep fıstığı, fındık ve tercih ettiğiniz malzemeleri ekleyerek servis edebilirsiniz.
  • Muhallebili kadayıfı daha modern bir şekilde sunmak istiyorsanız, servis kaplarını çikolata sosu ile renklendirebilirsiniz.

Kolay Muhallebili Kadayıf Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kadayıfların kavrulması çok önemlidir. Ne çok kavrularak acıtılmalı, ne de az kavurma işlemi ile hamurlaştırılmamalıdır. Çıtır çıtır olması oldukça önemlidir. 
  • Muhallebi piştikten sonra bir parça tereyağı ile hem muhallebinin rengini  parlaklaştırabilir hem de lezzeti arttırabilirsiniz. Aynı zamanda muhallebiyi bir süre dolapta bekletirseniz lezzeti daha da oturacaktır.
  • Sıcak muhallebi üzerine kadayıflar yerleştirilmemelidir. Bu işlem kadayıfların çıtırlığını bozacak ve hamurlaştıracaktır. 
  • Muhallebinin topaklanmamasına dikkat ediniz. Sürekli karıştırarak bunu önleyebilirsiniz. Aynı zamanda muhallebiyi soğuturken üzerine streç film örtebilirsiniz. Bu işlem muhallebinin üzerinin kurumasını önleyecektir.
  • Son aşamada topaklanmalar olduysa muhallebiyi mikserden geçirebilirsiniz. 

1 Porsiyon Muhallebili Kadayıf Kaç Kalori?

  • 100 gramlık bir porsiyon muhallebili kadayıf, yaklaşık 200 kaloridir. 

Fırında Yağsız Falafel Tarifi

 

Fırında Yağsız Falafel Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı kuru nohut (önceden ıslatılarak, 6-12 saat suda bekletilmiş)
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3/4 su bardağı maydanoz
  • Çeyrek su bardağı kişniş yaprağı
  • 1 yemek kaşığı nohut unu
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı kişniş
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kırmızı biber
  • Yarım çay kaşığı deniz tuzu

Fırında Yağsız Falafel Nasıl Yapılır?

  • Soğan, sarımsak, maydanoz ve kişniş yaprağını ince ince doğrayın.
  • Tüm malzemeleri mutfak robotunda nohutlar iyice parçalanana kadar karıştırın.
  • Ancak aşırı un ufak hale gelmemesine özen gösterin.
  • Ellerinizi kullanarak, falafel karışımını küçük toplar halinde şekillendirin.
  • Önceden 190 derecede ısıtılmış fırında rengi altın-kahverengi olana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
  • İlk 15 dakikadan sonra bir kez çevirin.

Kabak Mücveri Tarifi

 

Kabak Mücveri Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 3 kabak
  • 3 taze soğan
  • Karabiber
  • 1 demet dereotu
  • 75 gr beyaz peynir
  • 2 yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı toz beyaz biber
  • 1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için

  • 1.5 su bardağı zeytinyağı veya ayçiçek yağı

Kabak Mücveri Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kullanılacak kabakları iyice yıkayın. Uçlarını kesin ve kabuklarını soyun.
  • Kabakları, rendenin ince tarafıyla büyük bir kaseye rendeleyin. Hafif bir şekilde sıkarak suyunu süzün.
  • Taze soğanları temizledikten sonra doğrayın. Dere otlarını da yıkayın ve ince ince kıyın.
  • Tuzu alınmış beyaz peyniri elinizle ufalayın. Rendelenmiş kabağa tüm malzemeleri ilave edin ve hepsini karıştırın.
  • 2-3 yemek kaşığı ay çiçek yağını tavada ısıtın. Yemek kaşığı dolusu mücver harcını yağa dökün.
  • Harcın üzerine kaşığın tersiyle hafifçe bastırıp yassılaştırın. Her iki tarafını da kızartın.
  • Kızaran mücverleri kağıt havlu üzerine alın. Servis tabağına dizip üstlerine karabiber serpin. 
  • Denenmiş kabak mücveri, pratik bir şekilde hazırlanan makarna salatası ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Ev Yapımı İskender Tarifi

 

Ev Yapımı İskender Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 g dana tranç
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • Karabiber

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 200 ml domates püresi
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz

Servis için

  • Tırnaklı pide
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 sivri biber
  • 2 domates

Kızartmak için

  • Ayçiçek yağı

Üzeri için

  • Yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Ev Yapımı İskender Nasıl Yapılır?

  • Dana bonfile etini streç filme sarıp dondurucuya alın. Yaklaşık 1-1,5 saat buzlukta bekletin. Bıçakla ince dilimler kesebileceğiniz sertliğe geldiğinde eti buzluktan çıkarın.
  • Keskin bir bıçak yardımıyla ince yaprak şeklinde dilimler kesin. Yapışmaz yüzeyli bir tencereye etleri alın ve suyunu salıp tekrar çekene kadar karıştırmadan kapağı kapalı olarak pişirin.
  • Zeytinyağı ve tereyağını da tencereye ilave edip kızartın. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp ocaktan alın.
  • Sosu için zeytinyağı ve tereyağını bir sos tenceresine alıp ısıtın. Domates püresi ve sıcak suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında tuzunu ilave edip karıştırın ve ocaktan alın.
  • Yapışmaz yüzeyli bir tavada tereyağını eritin. Pideleri küp küp doğrayıp tavaya ekleyin ve hafif pembeleşene kadar kızartın.
  • Ayçiçek yağını bir tavada ısıtın. Biberleri ve dörde böldüğünüz domatesleri yağda kızartıp hazırlayın.
  • Servis tabağına önce hafif kızarttığınız pideleri yayın. Üzerine domates sosu gezdirin ve kızarttığınız etleri yerleştirin. Tereyağını eritip etlerin üzerine gezdirin. Yanında yoğurt, kızarttığınız domates ve biberleri yerleştirin.

İrmik Helvası Tarifi

 

İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

İrmik Helvası malzemeleri

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı su
  • 1 su bardağından 2 parmak kadar az şeker
  • 60 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı ceviz

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

  • 60 gram tereyağını kısık ateşte eritin. Tereyağ eridikten sonra 1 çay bardağı cevizi ve 1 su bardağı irmiği ilave edip kavurun. (Ceviz yerine çam fıstığı da kullanılabilir.)
  • Şerbeti için bir tencereye süt, su ve şeker ekleyerek şeker eriyinceye kadar pişirin.
  • İrmiğin rengi koyulaşınca hazırladığınız şerbeti ilave edip irmik iyice suyunu çekene kadar karıştırın.
  • İrmik suyunu çekip kıvam alınca ocağın altını kapatıp demlenmesi için 15 dakika bekletin.
  • 15 dakikanın sonunda tane tane olması için tahta kaşıkla karıştırın.
  • İsteğe bağlı olarak toz şekerin dışında helvayı yaparken ek olarak 1 yemek kaşığı bal eklenebilir.
  • Süsleme kısmı için nane yaprakları ve taze meyve dilimlerini kullanabilirsiniz. Misafirlerinize sunmak için irmik helvasını, doğal meyvelerden hazırlanan karışık hoşaf ile ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Beef Stroganoff Tarifi

 

Beef Stroganoff Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg dana bonfile
  • 3 soğan
  • 200 ml ayçiçeği yağı
  • 150 gr mantar
  • 150 gr kornişon turşu
  • 250 ml krema
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı kırmızı şarap
  • Tuz

Beef Stroganoff Nasıl Yapılır?

  • Ayçiçeği yağını tavada iyice ısıtın. Soğanları piyazlık doğrayıp ayçiçeği yağında soteleyin. Bonfileleri jülyen doğrayın soğana ilave edin. Ara ara karıştırarak pişirin.
  • Küçük doğradığınız mantar ve turşuları ilave edip birkaç dakika daha pişirin. Şarap, tuz ve karabiber ile tatlandırın.
  • Ocaktan almadan önce kremayı ilave edip beş dakika daha pişirin. Servis tabağına alıp, isteğe göre pirinç pilavı ile servis yapın.

Beyran Çorbası (Gaziantep) Tarifi

 

Beyran Çorbası (Gaziantep) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kuzu incik
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 5~6 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 8 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber

Beyran Çorbası (Gaziantep) Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle düdüklü tencereye kuzu etini, kabuklarını soyduğunuz bütün sarımsakları ve suyu ekleyip haşlayın.
  • Haşladığınız eti küçük parçalar halinde didikleyin. Et suyunu ve yıkadığınız pirinci ekleyip pirinci haşlayın.
  • Üzerine tereyağı, salça, pul biber, tuz ve karabiberi ilave edip 2-3 dakika kaynatın. Etleri ilave edip 1-2 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.