11 Mayıs 2021 Salı

Bal Şerbetli, Labne Ve Çilekli Tel Kadayıf Tarifi

 

Bal Şerbetli, Labne Ve Çilekli Tel Kadayıf Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 g tel kadayıf
  • 6 yemek kaşığı tereyağı (Eritilmiş)
  • 250 g çam balı
  • 250 ml ılık su
  • 250 g labne peyniri
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Taze çilek
  • Taze kekik

Bal Şerbetli, Labne Ve Çilekli Tel Kadayıf Nasıl Yapılır?

  • 3 farklı boy tavaya tereyağını ve tel kadayıfı pay edip üzerini elinizle bastırın. Kadayıf tavanın şeklini alsın. Her iki yüzünü de bu şekilde kısık ateşte kızartın.
  • Bal ve suyu karıştırıp şerbet hazırlayın. Kadayıflar oda sıcaklığına gelince ılık şerbeti üzerlerine dökün.
  • Labne peyniri ile pudra şekerini bir kaseye alarak krema kıvamında çırpın. 
  • Kremayı miktarına arzunuza bağlı olarak kadayıfların üzerine yayın. Taze çilek ve kekik ile süsleyerek servis edin. Arzuya göre pasta şeklinde üst üste yerleştirebilirsiniz.

Şekersiz Çilekli Granola Tarifi

 

Şekersiz Çilekli Granola Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 g çilek (İri doğranmış)
  • 1,5 su bardağı yulaf
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı süt veya su
  • 1 yemek kaşığı keten tohumu
  • 3-4 yemek kaşığı bal
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Bir tutam tuz

Şekersiz Çilekli Granola Nasıl Yapılır?

  • Yoğurt ve balı bir kapta karıştırdıktan sonra sütü ekleyin. Yulaf, keten tohumu, tarçın ve tuzu da ilave ederek ıslak ve kuru tüm malzemenin tamamen birbirine karışmasını sağlayın.
  • Servis bardağının yarısına kadar hazırladığınız karışımdan koyduktan sonra araya çilek parçaları ilave edin ve üzerine kalan karışımı ekleyin.
  • Tercihen 1 gece, en az en az 5-6 saat buzdolabında beklettikten sonra üzerini çilek veya başka meyvelerle süsleyerek servis edin.

NOT

Kahvaltı için harika bir alternatif olan çilekli gronalayı 3-4 gün içinde tüketmelisiniz.

Un Helvası Tarifi

 

Un Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2,5-3 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Ceviz (Üzeri için)
  • 2 su bardağı un

Şerbeti İçin:

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su

Un Helvası Nasıl Yapılır?

  • Tencereye tereyağı ve sıvı yağ koyulur, tereyağı eriyene kadar karıştırılır. 
  • Tereyağı eridikten sonra un eklenir ve ocağın kısık ayarında sürekli karıştırılarak un istenilen kıvama kadar kavrulur . 
  • Şerbeti İçin: Bir kaba şeker ve su koyularak şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Un kavrulduktan sonra azar azar şerbet eklenerek şerbet çekene kadar karıştırma işlemine devam edilir.
  • (Un helvası kaşığa yapışmayana kadar karıştırmaya devam edilir.)
  • Un helvası piştikten sonra küçük bezeler alınarak istenilen şekil verilir. 
  • Üzerine ceviz serperek servis edilir.

Beşamel Soslu Ve Tavuklu Krep Sarma Tarifi

 

Beşamel Soslu Ve Tavuklu Krep Sarma Tarifi İçin Malzemeler

Krep (akıtma) hamuru için;

  • 3 adet yumurta 🥚
  • Yarım tatlı kaşığı tuz 🧂
  • 350 ml süt 🥛
  • 200gr un (1.5 su bardağı)
  • 1 silme çay kaşığı kabartma tozu
  • İç tavuk karışımı için;
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 göğüs parçası haşlanmış tavuk (didilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı salça (domates 🍅)
  • 2 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 tutam tuz 🧂
  • 1 konserve garnitür

Beşamel sos için;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım bardak un
  • 750 ml süt 🥛
  • 2 tutam tuz 🧂
  • 2 avuç kaşar rendesi

Üzeri için;

  • 250 gram rendelenmiş kaşar

Beşamel Soslu Ve Tavuklu Krep Sarma Nasıl Yapılır?

  • Krep hamuru için bir kapta tuz ve yumurtaları karıştırmaya başlıyoruz.
  • Karıştırırken öncelikle sütü ekliyoruz, arkasından bir kaç seferde unu ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Krepleri tek tek yağsız tavada arkalı önlü pişiriyoruz.
  • Krep iç harcını, yağ ve tavuk etiyle hazırlamaya başlıyoruz. Salça ve baharatları ekleyerek sotelemeye devam ediyoruz. En garnitürü ve tuzunu ekleyip ocaktan alıyoruz.
  • Beşamel sosu, sos tavasında yağ ve unu ekleyerek kavurmaya başlıyoruz. Un kokusu çıkana kadar kavurup, süt ve tuzu ilave ediyoruz.
  • Koyulaşana kadar pişirip, ocağı kapattıktan sonra kaşar peynirini de ekleyip karıştırıyoruz.
  • En son, kreplere iç harcı ekleyip, üstüne beşamel sosu döküyoruz. Katlayıp kapattıktan sonra, üstüne yine beşamel sos döküp, kaşar serpiyoruz.
  • Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika, üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması Tarifi

 

Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 adet kuru kuzu göbeği mantarı
  • 1 su bardağı pirinç 
  • Sıcak su 
  • İsteğe bağlı maydanoz ve dereotu
  • Tuz
  • Karabiberi (isteğe bağlı)
  • Kuru kekik (isteğe bağlı)
  • Yenibahar
  • Kimyon 
  • Pul biber 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • Yarım kuru  Soğan 
  • 1 Orta boy domates 

Sos için

  • Zeytinyağı ve salça 

Sunum için 

  • Altın şeker domates

Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması Nasıl Yapılır?

  • Pirinci ıslatalım. Sonra tuz katalım.
  • Kuru kuzu göbeği mantarları soğuk suda 1 saniye bekletip hafif yumuşamalarını bekleyelim.
  • Soğanı ve domatesi gelişi güzel doğrayıp maydanozu ince kıyalım ve pirincin suyunu süzüp malzemeleri katalım.
  • En son tuz ve baharatları ilave edip zeytinyağı ile harmanlayıp mantarlarımızın kökünü kesip içini harçla dikkatle doldurduktan sonra tencereye veya tavaya dizelim.
  • Daha sonra zeytinyağını da ilave edip pişirelim. 21 dakika pişirdikten sonra salça sosunu döküp 2 dakika daha pişirip servise hazır. 
  • Altın şeker domates ile beraber sunum yapıp servis edelim. Afiyet olsun.

Kayısılı Sürpriz Tatlı Tarifi

 

Kayısılı Sürpriz Tatlı Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 6 kayısı
  • 3 su bardağı süt
  • 15 gr tereyağı
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi
  • 2 paket vanilya
  • 1.5 çay bardağı toz fındık
  • 60 gr bitter çikolata
  • 2 yemek kaşığı krema

Üzeri için

  • Yarım su bardağı dövülmüş fındık

Kayısılı Sürpriz Tatlı Nasıl Yapılır?

Lezzet'in yemek tarifleri ile olduğu gibi tatlı tarifleri ile de sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.

  • Süt, şeker, un, tereyağı ve vanilyayı tencereye alın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
  • Ocaktan alıp içine hindistan cevizi ekleyin ve soğumaya bırakın.
  • Çikolatayı küçük parçalara ayırıp bir kaseye alın. Kaseyi içi kaynayan su dolu bir tencereye yerleştirip çikolata eriyinceye kadar bekletin.
  • Toz fındığı bir kasede eritilmiş çikolata ve krema ile karıştırın. 15 dakika bekletin.
  • Kayısıları ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartın. Fındıklı karışımdan 1 tatlı kaşığı kadar alıp kayısıların arasına yerleştirip kapatın.
  • Elinizi su ile hafifçe ıslatın ve katılaşmış olan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın.
  • Avucunuzda düzleştirip içine birer kayısı yerleştirin ve kapatın. Dövülmüş fındığa bulayın ve en az 1 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.

Sütlü Erişte Tarifi

 

Sütlü Erişte Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 250 gr Erişte
  • 3 su bardağı süt
  • 100 gr kaşar peynir
  • 30 gr tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için

  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peynir
  • 15 gr tereyağı

Sütlü Erişte Nasıl Yapılır?

Lezzet yemek tarifleri arasında en fazla beğenilenlerden biri. Sütü tencerede ısıtıp tereyağını ekleyin. Bir taşım daha ısıtıp erişteleri ilave edin. 7 dakika haşlayın. Ocaktan alıp tuz, karabiber ve 100 gr rendelenmiş kaşar peyniri ekleyerek karıştırın. Hazırladığınız sütlü karışımı bir fırın kabına aktarın. Üzerine küp şeklinde kesilmiş tereyağı ile peyniri serpiştirin. 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından alıp ılınmaya bırakın. Dilimleyip servis yapın. Afiyet olsun.

Biberli Patlıcan Tarifi

 

Biberli Patlıcan Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 2 patlıcan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuzlusu
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • Tuz

İç harcı için

  • 2 közlenmiş kırmızı biber
  • 2 diş sarımsak
  • 2 dilim pastırma
  • 100 gr beyaz peynir
  • Yarım çay bardağı ceviz içi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 limonun suyu
  • Taze biberiye
  • Tuz

Biberli Patlıcan Nasıl Yapılır?

Lezzet yemek tarifleri arasında en çok ilgi görenlerden biri. Patlıcanların kabukları alacalı soyup, soyulmuş yüzeylerine bıçakla 1 cm derinliğinde yarık açın. Bol tuzlu suda 1 saat kadar bekletin.

Geniş bir tencereye zeytinyağı ilave edin. Patlıcanların suyunu süzüp, tencereye alın. Üzerini kapatarak yüksek ateşte ara ara kendi eksenlerinde çevirerek kızartın.

Kızaran patlıcanların üzerine 1 su bardağı sıcak su, sirke ve tuz ilave edip kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin.

Közlenmiş biberlerin kabuklarını soyun. Sarımsak, pastırma, beyaz peynir, ceviz içi, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu karıştırıp mikserde iyice karıştırın. Karışımı patlıcanların içine paylaştırıp, biberiye ile süsleyerek servis yapın.

Bezelye Çorbası Tarifi

 

Bezelye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 500 gr dondurulmuş bezelye
  • 1 patates
  • 1 soğan
  • 5 su bardağı su
  • 40 gr tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 100 ml krema
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için

  • Krema
  • Dereotu

Bezelye Çorbası Nasıl Yapılır?

Patates ve soğanı iri doğrayıp tencereye alın. Bezelyeyi ekleyip üzerine su ilave ederek sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Blender’da pürüzsüz hale getirip tel süzgeçten geçirin. Gerekirse su ilavesi yapın.

Tencerede tereyağını eritip un ekleyin ve rengi sararıncaya kadar kavurun. Bezelyeli karışımı ekleyip kaynamaya bırakın. Krema ilave edin ve ocaktan alın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.

Çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Üzerini krema ve dereotu ile süsleyerek sıcak servis yapın.

Ekmek Üstü Kıymalı Izgara Ayva Tarifi

 

Ekmek Üstü Kıymalı Izgara Ayva Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 dilim ekşi mayalı ekmek (Kızartılmış)
  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı keçi yoğurdu
  • 1 adet ayva (Dilimlenmiş)
  • 300 g dana kıyma
  • 3 adet cherry domates (Doğranmış)
  • 8 - 10 adet kuru üzüm
  • Kurutulmuş kırmızı biber
  • Tane pembe biber
  • Maydanoz (İnce kıyılmış)
  • Taze fesleğen yaprakları
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Ekmek Üstü Kıymalı Izgara Ayva Nasıl Yapılır?

  • Kıymayı bir tutam tuz ve biraz zeytinyağı ile kavurun. Domatesleri, kuru üzüm ve maydanozu ekleyip 1 dakika daha kavurup ocaktan alın.
  • Ayva dilimlerini biraz toz şeker ve limon suyu ile ovuşturduktan sonra ızgara yapın.
  • Süzme yoğurt ile keçi yoğurdunu bir kasede çırptıktan sonra ekmeklere sürün.
  • Üzerine ızgara ayva dilimlerini, fesleğen yapraklarını ve kıymalı harcı koyup kurutulmuş biber ufalayarak servis edin.

Ekmek Üstü Sote Mantarlı Poşe Yumurta Tarifi

 

Ekmek Üstü Sote Mantarlı Poşe Yumurta Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 dilim ekşi mayalı köy ekmeği (Kızartılmış)
  • 4,5 yemek kaşığı süzme yoğurt (Sarımsaklı)
  • 10-12 adet kestane mantarı (Dilimlenmiş)
  • 3 adet yumurta (Poşe edilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tutam tuz
  • Taze nane
  • Karabiber (Taze çekilmiş)
  • Chia tohumu
  • Nar tanesi

Ekmek Üstü Sote Mantarlı Poşe Yumurta Nasıl Yapılır?

  • Mantarları tuz ve zeytinyağı ile bir tavada soteleyin.
  • Ekmeklerin üzerine yoğurdu sürüp poşe yumurta ve mantarları yerleştirin.
  • Taze nane, karabiber, chia ve nar ile süsleyerek servis edin.

Ramazan Pidesi İle Pizza Tarifi

 

Ramazan Pidesi İle Pizza Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet Ramazan pidesi
  • 4 dilim karabiberli dana jambon
  • 4 yemek kaşığı domates püresi
  • 250 g karışık peynir (beyaz peynir, İzmir tulumu, kaşar vb)
  • 2 yemek kaşığı pesto sos
  • Tane karabiber
  • Taze fesleğen

Ramazan Pidesi İle Pizza Nasıl Yapılır?

  • Pidenin içini oyup domates püresi, peynir ve pesto sos ile doldurun.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında yaklaşık 15 dakika peynirler kızarana kadar pişirin.
  • Jambon, taze fesleğen ve karabiber ile süsleyerek sıcak servis edin.

Hurmalı, Tahinli Ve Kakaolu İrmik Pastası Tarifi

 

Hurmalı, Tahinli Ve Kakaolu İrmik Pastası Tarifi İçin Malzemeler

İrmik pastası için

  • 1 l süt
  • 7,5 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 10 yemek kaşığı toz şeker

Tahin sos için

  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 2 yemek kaşığı esmer şeker

Üzeri için

  • Hurma
  • Nar taneleri
  • Taze nane

Hurmalı, Tahinli Ve Kakaolu İrmik Pastası Nasıl Yapılır?

  • İrmik pasatası için gerekli tüm malzemeyi bir tencereye alın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
  • Ceylan gözü yaptığında ocaktan alarak önceden ıslatılmış büyük bir cam kaseye dökün.
  • Oda sıcaklığına gelince ağzını streç film ile kapatıp tercihen bir gece boyunca buzdolabında bekletin.
  • Tahin ve esmer şekeri bir kasede çırpın.
  • Pastayı ters çevirerek servis tabağına alın ve üzerine tahin sosu dökün.
  • Hurma, nar ve taze nane ile süsleyerek soğuk servis edin.