Çok Pratik Ve Lezzetli Kayısı Reçeli (Mutlaka Deneyin) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo olgunlaşmış taze kayısı
- Yarım kilo toz şeker
- Yarım limonun çeyreği
- 3 adet karanfil tohumu (Reçele koyu renk vermesi için)
- Suda bekletilmiş kabuğu soyulmuş kayısı çekirdeği (İsteğe bağlı)
Çok Pratik Ve Lezzetli Kayısı Reçeli (Mutlaka Deneyin) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle bir tencereye toz şekerini koyup ocağın üstünde karamel usulü sadece eritelim. Dikkat edelim koyulaşmasın sadece eritilecek ve çekirdekleri çıkarılmış doğranmış taze kayısıları eriyen şekere ilave edelim.
- Kapağını kapatmadan kayısılar yumuşayana kadar pişirelim piştikten sonra karanfili atalım. Ocaktan indirmeye yakın limonun suyunu ekleyelim.
- Ocaktan indirdikten sonra reçel ılımaya bırakıldıktan sonra suda bekletilen kabuğu soyulmuş kayısı çekirdeklerini koyup üzerine tülbentle yada temiz ince bir bezle kapatıp güneş gören bir yere koyup 2 yada 3 gün bekletelim.
- Güneşte bekletilen ve kıvama gelmiş reçelinizi kavanoza doldurup kiler yada buzdolabına kaldırıp afiyetle sağlıkla tüketebilirsiniz. Şimdiden deneyeceklere kolay gelsin ve afiyet şifa olsun.
Çıtır Çıtır Patatesli Börek (Buzluk Böreği) Tarifi İçin Malzemeler
İç harcı için;
- 5-6 haşlanmış patates
- 1 tane iri kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı salça
- 3-4 kaşık sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
- Pulbiber
Sosu için;
- 1,5 su bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 2 yemek kaşığı sirke
Üzerine;
- 2 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı su
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Çıtır Çıtır Patatesli Börek (Buzluk Böreği) Tarifi Nasıl Yapılır?
- İç harcı için sıvı yağ tavaya alınır, küçük küçük doğranmış soğanlar üzerine eklenir. Rengi hafif dönen soğana haşlanmış patatesler elimizle ezilerek ilave edilir.
- Son olarak baharatlar ilave edilerek karıştırılıp soğumaya bırakılır.
- Derin bir kasede sosu çırpılır. Tezgaha bir yufka serilir. Üzerine fırça yardımı ile sosu sürülür.
- Daha sonra üzerine tekrar bir yufka serilir ve aynı işlem bu yufkayada uygulanır. 12 eşit parçaya kestikten sonra, yufkaların geniş kısmına iç harç koyulur.
- Kenarları biraz içe kıvrılarak börekler sarılır. Üzerine hazırladığımız yumurta karışımı sürülür ve 180 derece ısıtılmış fırında kontrollü pişirilir (Kaydırmalı postta yapım aşamaları mevcuttur. İstediğiniz kadarını pişirip kalanını poşetleyip buzlukta muhafaza edebilirsiniz)
Kıyma Kavurma Tarifi İçin Malzemeler
- 750 gr kıyma
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 diş sarımsak
- 2 adet kuru soğan
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Kıyma Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle yeşil ve kırmızı biberi yemeklik olacak şekilde doğrayalım.
- Soğanı da küçük küçük yemeklik olacak şekilde doğrayalım.
- Kavurmak için uygun bir tavaya veya tencereye kıymayı alalım. Kısık ateşte kaşığın arka tarafı ile kıymaları ezerek kavurmaya başlayalım.
- Kıymaların rengi döndüğünde ve tane tane olduklarında zeytinyağını gezdirerek ilave edelim.
- Ardından doğradığımız soğan, yeşil ve kırmızı biberleri tavaya ilave edelim. Sarımsağı da ekledikten sonra tüm malzemeyi karıştırarak kavurmaya devam edelim.
- Biberler hafiften renk değiştirmeye başladığında domates salçası, biber salçası, pul biber, karabiber, kimyon ve tuzu ilave edelim. Yine karıştırarak kavurmaya devam edelim.
- Pişen kıyma kavurmamızı ocaktan alalım. Servis tabaklarına paylaştırarak veya tavayla birlikte servis edelim. Afiyet olsun!
Yumuşacık Lokum Kıvamında Kavurma Tarifi İçin Malzemeler
- 759 gram dana kuşbaşı
- 150 gram iç yağı
- 100 ml maden suyu
- Tuz
Yumuşacık Lokum Kıvamında Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır?
- Et büyük ise küçük parçalara bölünür.
- Yıkanır üzerine maden suyu eklenir ve 2 saat buz dolabında bekletilir.
- Daha sonra süzülür küçük doğranmış iç yağı tencereye alınır üzerine et bırakılır ve pişmeye bırakılır.
- Pişmeye yakın tuz eklenir ve kavrularak servis edilir. Deneyen herkese afiyet olsun.
Yemeye Doyamacağınız Sütlü Patates Tarifi İçin Malzemeler
- 4 adet haşlanmış patates
- 2.5 su bardağı süt (kremada kullanabiliriz
- 1.5 yemek kaşığı un
- Bir tutam maydanoz
- 1 adet kırmızı biber
- 4.5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz,karabiber
Üzerine;
- 1.su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yemeye Doyamacağınız Sütlü Patates Tarifi Nasıl Yapılır?
- Önce patatesleri haşlayalım dilimleyelim.
- Sosunu hazırlayalım. Süt ve unu karıştırıp pütürsüz bir kıvam alsın.
- Maydanozları ince kıyım doğrayalım sosa ilave edelim.
- Biberleri ince kıyım doğrayalım ilave edelim.
- Yağ,tuz,karabiber ilave edelim çırpalım.
- Patatesleri tepsinin altına dizelim sostan gezdirelim.
- 170 derece fırına 20 dakika pişmeye bırakalım daha sonra fırından alalım rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirelim ,eriyip üzeri kızarana kadar pişirelim. Çok nefis oluyor. Afiyetle.
Efsane Kabak Salatası Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet kabak
- 1 adet salata
- Taze soğan
- Maydanoz
- Yeşil biber (Ben acı kullandım)
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
- Nane
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 3-4 yemek kaşığı mayonez
Efsane Kabak Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kabaklarımızı bir miktar yağla hafif soteleyelim.
- Diğer yeşillikleri doğrayıp, yoğurt mayonez ve kabaklarımızla buluşturup ,salatamızı hazırlayalım💐. Afiyet olsun
Kahve Yanı Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler
- 250 gram oda ısısında yumuşamış margarin veya tereyağı
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 paket vanilya
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı nişasta
- 3 su bardağı un
Üzerine:
- 3 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 yemek kaşığı tarçın
Kahve Yanı Kurabiyesi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kahve yanı kurabiyesinin hamuru için yoğurma kabına oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta, pudra şekeri ve vanilyayı alarak hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
- Ardından nişasta ve unu kontrollü bir şekilde yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya devam edelim. Elde ettiğimiz hamurun ele yapışmayan yumuşak bir hamur olması gerekiyor.
- Hazır olan kurabiye hamurumuzdan küçük küçük parçalara kopartalım ve elimizde yuvarlayarak şekil verelim. Ben toplamda 160 adet kurabiye elde ettim ancak siz dilerseniz daha büyük kurabiyeler hazırlayabilirsiniz.
- Şekillendirdiğimiz kurabiyeleri pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye alalım, önceden ısıttığımız 170°C fırında 20-25 dakika pişmeye bırakalım.
- Pişen kurabiyeleri fırından alalım ve ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim.
- Dışını bulamak için pudra şekeri ve tarçını karıştıralım. Ardından kurabiyelerimizi bu karışma bulayalım ve servis edelim. Afiyet olsun!
Kıymalı Gül Böreği Tarifi İçin Malzemeler
İç harcı için;
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 400 gr kıyma
- 1 adet orta boy kuru soğan
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı tuz
Sosu için;
- Yarım su bardağı soda (100 ml)
- 6 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı sirke
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta
Üzerine sürmek için:
- 1 adet yumurta sarısı
- Kalan sos
- Susam
Kıymalı Gül Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle böreğin iç harcını hazırlayıp soğumaya bırakalım. Bunun için tencereye sıvı yağı alalım.
- Üzerine yemeklik doğranmış soğanı ekleyerek biraz kavuralım.
- Ardından kıymayı ekleyelim ve rengi değişene kadar kavurmaya devam edelim.
- Kıymalar yeterince kavrulduktan sonra üzerine karabiber, kırmızı biber ve tuz ekleyerek karıştıralım.
- Kıymalı harcımızı ayrı bir tabağa alalım ve soğumaya bırakalım. Ayrı bir tabağa aldığınızda daha hızlı soğuyacaktır.
- Yufkalara sürmek için bir kâsede soda, yoğurt, yumurta, sirke, sıvı yağ ve unu güzelce karıştıralım.
- Yufkalarımızı bıçakla birbirine eşit olacak şekilde 4 parçaya bölelim.
- Üçgenlerden bir tanesini tezgaha alalım ve üzerine hazırladığımız sostan dökerek fırça yardımı ile her yerine yayalım.
- 2.üçgen yufkayı da ilk yufkamızın üzerine alalım ve aynı şekilde soslayarak her tarafına yayalım. Böreklerimizi 2 yufkayı üst üste getirerek saracağız.
- Yufkanın her yerine gelecek şekilde kıymalı harcımızdan alalım. Ardından yufkanın geniş kısmından başlayarak rulo şeklinde saralım.
- Sonra ruloyu kendi etrafında döndürerek gül şekli verelim. Diğer yufkalara da sırasıyla aynı işlemi uygulayalım.
- Hazırladığımız börekleri pişirme kağıdı serdiğimiz fırında tepsisine alalım. Pişirme kağıdınız yoksa tepsinizi yağlayarak da kullanabilirsiniz.
- Üzeri için kalan sos ile yumurta sarısını karıştırıp fırça yardımı ile böreklerin üzerine sürelim.
- Börekleri önceden ısıttığınız fırında 180 derece fırında yaklaşık 35 dakika pişirelim.
- Pişen böreğin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edelim. Afiyet olsun!
- Böreğinizi aynı şekilde ıspanaklı veya peynirli gibi farklı iç harçları ile de yapabilirsiniz.
Tablacı Salatası Tarifi İçin Malzemeler
- 4 adet orta boy domates
- 1 adet soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
- 4 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tablacı Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kuru soğanımızı yazlık şekilde çok ince olacak şekilde doğruyoruz.
- Sumağımızı ekleyip, elimize güzel bir şekilde oluşturuyoruz.
- Domateslerimiz küp küp doğrayıp, ekliyoruz. Maydanozu da ince ince kıyıp, ekliyoruz.
- Sıvı yağımızı, nar ekimizi ve tuz ve pul biberimizi ekleyip, güzel bir şekilde bütün malzemeleri karıştırıp, servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Şehriye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 litre sıcak su
- 1 çay bardağı tel şehriye
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı domates rendesi
- Karabiber, pul biber
- Tuz
Şehriye Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Şehriye çorbası için ilk olarak uygun bir tencerede tereyağını alıp eritelim.
- Tereyağı eridikten sonra üzerine domates rendesini ilave ederek kavuralım.
- Üzerine sıcak suyu ekleyerek kaynamaya bırakalım.
- Kaynayan suyumuza tel şehriyeleri ekleyip karıştıralım.
- Son olarak karabiber, pul biber ve yeteri kadar tuzu ilave edip şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirelim.
- Çorbamız piştikten sonra sıcak olarak servis edelim. Afiyet olsun.
Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler
İç Harcı İçin:
- 1-1,5 çay bardağı sıvı yağ
- 2 adet orta boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 su bardağı pirinç
- 1/2 (yarım) su bardağı bulgur
- 1 adet orta boy havuç rendesi
- 2 adet orta boy domates (küp küp doğranmış)
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
- Yarım demet dereotu (ince kıyılmış)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2,5 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı tarçın
- 2,5 tatlı kaşığı kuru nane
- 1,5 tatlı kaşığı toz şeker
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı sıcak su
Üzeri İçin:
Sosu İçin:
- 2 su bardağı sıcak su
- 1-1,5 yemek kaşığı salça
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?
- Dolmalık biberleri yıkayın ve sap kısımlarını içine bastırıp çekerek veya bir bıçak yardımıyla çıkarın, içlerindeki tohumları silkeleyin.
- Pirinç ve bulguru güzelce yıkayıp, suyunu süzün.
- Sıvı yağ ile birlikte, yemeklik doğradığımız soğan ve sarımsakları, orta ateşte tencereye alın.
- Birkaç dakika kavurduktan sonra, salça ilavesini yapın.
- Salçayla da birkaç dakika kavurup, havuç rendesini ekleyin.
- Beş dakika sonra, pirinç ve bulguru ekleyin ve yaklaşık 5 dakika daha kavurmaya devam edin.
- Ardından baharat ilavelerini yapın ve karıştırın. (Ölçü vermeme rağmen, baharatları kontrollü olarak, damak zevkinize göre istediğiniz çeşit ve miktarda kullanabilirsiniz. Verdiğim baharat türleri ve ölçüleri, kendi damak zevkime aittir ama yiyenlerden de tam notu alır her zaman, benden söylemesi. 😊 Benim zeytinyağlı biber dolmasında vazgeçilmezim; yenibahar, nane, dereotu ve tarçındır. 😍😉)
- Domatesini de ekleyin ve karıştırın.
- Son olarak, sıcak su ilavesini yaparak, tencerenin kapağını kapatın, suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
- Ocağı kapattıktan sonra, maydanoz ve dereotunu ekleyin ve karıştırın. İç harcı, bir kenarda ılınmaya alın.
- Dolmalık biberlerin üzerine kürdan ile delikler açın.
- Hazır olan dolma harcımız ile, biberlerin içini çok tıka basa olmayacak, biberin yarsını geçecek şekilde doldurun ve ağız kısımlarını domates dilimi ile kapatın, uygun büyüklükte bir fırın tepsisine dizin.
- Sos malzemelerini karıştırın ve dolmaların üzerinden gezdirerek tepsiye dökün. Resimde görülen şekilde, dolmaların yarı seviyesine gelecek kadar su yeterli.
- Tepsinin üzerini yağlı kağıt ve onun da üzerini alüminyum folyo ile kapatarak, fırınınızı 200 dereceye ayarlayın ve dolmaları fırına verin.
- 30-40 dakika sonra kağıt ve folyoyu tepsinin üzerinden alın ve tekrar fırına vererek pişirmeye devam edin.
- Dolmaların bir yüzü kızardıktan sonra, tepsiyi fırından alın ve dikkatlice dolmaları diğer yüzlerinin de kızarması için alt üst edin ve tekrar fırına verin. Eğer dolmalarınızın iki tarafı da güzelce pişmişse tekrar fırına vermeden bu aşamada alabilirsiniz.
- Pişirme aşamasında, her zaman kontrolü ve takibi elden bırakmayın. Amacımız içleri tam kıvamında pişen, nar gibi kızarmış dolmalar elde etmek. 😉
- Her iki yüzü de kızaran ve içleri pişen biber dolmalarını fırından alın.
- Nefis zeytinyağlı fırında biber dolmalarımız servise hazırdır. 🎈🎊😋
Afiyet olsun.