Fırında Patlıcan Ve Patates Yemeği Tarifi İçin Malzemeler
- 6 adet orta boy patlıcan
- 2 adet büyük boy patates
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 4 adet küçük boy domates
- 7 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı zeytin yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1, 5 su bardağı soğuk su
Fırında Patlıcan Ve Patates Yemeği Tarifi Yapılışı
Patlıcan, yüksek demir içeriğine sahiptir. Aynı zamanda lif, B vitaminlerini, C vitamini, K vitamini, E vitamini, potasyum, bakır, magnezyum, manganez, kalsiyum, folik asit ve fenolik asit içerir. Antioksidan yönünden en zengin gıdalardan biridir.
Patlıcanın içerisinde tiyol yani bir çeşit kültürlü maddeler ve nikotin adı verilen bir madde içerir.
Patlıcanda renk önemli kalite unsurudur.
Genelde koyu mor renkte, uzun, silindirik patlıcanlar yemek yapımı için tercih edilir.
Közlenerek, turşu yapılarak, haşlanarak, kızartılarak tüketilen patlıcan kendisine has lezzete sahip bir meyvedir. Meyvedir çünkü botanik bilimde çekirdekleri olduğu için patlıcan bir meyve bölümüne aittir.
Patlıcan, sindirim sistemini rahatlatır. İçerisinde bulunan nikotinden dolayı sindirimi etkinleştirir. Kabukları lif içerdiği için tamamen kabukları soyulmadan tüketilmesinde fayda vardır.
Patlıcan, karaciğere, beyne, kalp sağlığına, kansızlığa iyi gelen faydalı bir besin maddesidir.
Vücutta biriken toksinlerin ve bazı zararlı enzimlerin atılmasını sağlar.
Az kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilen bir gıda maddesidir.
Çiğ olarak tüketilmemelidir. Aşırı miktarda tüketildiğinde ise solanin adı verilen alkaloid madde vücuda zarar verir.
Patlıcanın kendisinin faydası olduğu gibi suyu da çok faydalıdır; fakat bekletilirken açığa çıkan su yemekte kullanmak tercih edilmez.
Suyu, sağlıksal problemlerde kullanıma uygundur.
Kabuğu sert değil de hafif bir elastikiyete sahip olan patlıcanlar tercih edilmelidir.
Üzerinde lekeler olanlar tüketime uygun değildir.
Sap kısmı yeşil olmalıdır ve rengi de koyu mor olmalıdır
Zirai ilaçlara maruz kalınabileceği unutulmamalıdır, bu yüzden sirkeli suda bekletmekte fayda vardır.
Közlenmiş veya haşlanmış 100 gram patlıcan 17 kcal, kızartılmış 100 gram patlıcan 148 kcal’dir.
Patlıcana alerjisi olanlar ve fazla tüketimi yarardan çok vücuda zarar verir. Böbrek rahatsızlığı olanlar ve safra kesesi rahatsızlığı olanlar, patlıcan tüketiminden kaçınması gerekir.
Patlıcan, içerisinde bulunan skopoletin adı verilen madde sayesinde serotonin hormonunun salgılanmasını arttırır.
Bu yüzden belki çok sevilerek tüketiliyor
Patlıcanın içerisinde tiyol yani bir çeşit kültürlü maddeler ve nikotin adı verilen bir madde içerir.
Patlıcanda renk önemli kalite unsurudur.
Genelde koyu mor renkte, uzun, silindirik patlıcanlar yemek yapımı için tercih edilir.
Közlenerek, turşu yapılarak, haşlanarak, kızartılarak tüketilen patlıcan kendisine has lezzete sahip bir meyvedir. Meyvedir çünkü botanik bilimde çekirdekleri olduğu için patlıcan bir meyve bölümüne aittir.
Patlıcan, sindirim sistemini rahatlatır. İçerisinde bulunan nikotinden dolayı sindirimi etkinleştirir. Kabukları lif içerdiği için tamamen kabukları soyulmadan tüketilmesinde fayda vardır.
Patlıcan, karaciğere, beyne, kalp sağlığına, kansızlığa iyi gelen faydalı bir besin maddesidir.
Vücutta biriken toksinlerin ve bazı zararlı enzimlerin atılmasını sağlar.
Az kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilen bir gıda maddesidir.
Çiğ olarak tüketilmemelidir. Aşırı miktarda tüketildiğinde ise solanin adı verilen alkaloid madde vücuda zarar verir.
Patlıcanın kendisinin faydası olduğu gibi suyu da çok faydalıdır; fakat bekletilirken açığa çıkan su yemekte kullanmak tercih edilmez.
Suyu, sağlıksal problemlerde kullanıma uygundur.
Kabuğu sert değil de hafif bir elastikiyete sahip olan patlıcanlar tercih edilmelidir.
Üzerinde lekeler olanlar tüketime uygun değildir.
Sap kısmı yeşil olmalıdır ve rengi de koyu mor olmalıdır
Zirai ilaçlara maruz kalınabileceği unutulmamalıdır, bu yüzden sirkeli suda bekletmekte fayda vardır.
Közlenmiş veya haşlanmış 100 gram patlıcan 17 kcal, kızartılmış 100 gram patlıcan 148 kcal’dir.
Patlıcana alerjisi olanlar ve fazla tüketimi yarardan çok vücuda zarar verir. Böbrek rahatsızlığı olanlar ve safra kesesi rahatsızlığı olanlar, patlıcan tüketiminden kaçınması gerekir.
Patlıcan, içerisinde bulunan skopoletin adı verilen madde sayesinde serotonin hormonunun salgılanmasını arttırır.
Bu yüzden belki çok sevilerek tüketiliyor
Salça soslu, soğanlı, patatesli, fırında patlıcan yemeğimin işte detayları :
- Öncelikle patlıcanlar suyla yıkandıktan sonra alacalı olacak şekilde bıçak yardımı ile kabuklarından soyularak, sirkeli su dolu derin bir kaba alınır.
- Kabukları soyulan patlıcanlar kalın olarak yuvarlak halkalar şeklinde doğranır ve sirkeli suda, sarımtrak bir su salana kadar 5 dakika bekletilir.
- Patlıcanlar suda bekletilirken o sırada patates, soğan ve domatesler doğranır.
- Sonrasında patlıcan parçaları sirkeli su dolu kaptan el ile sıkılarak suyundan iyice süzdürülerek başka kuru ve temiz bir kaba aktarılır.
- Geniş bir tava ocağın büyük bölümüne koyularak, içerisine sıvı yağ ilave edilir ve patlıcanlar birkaç dakika kızartılır. Fırınlanacağı için çok kızartılmamalıdır.
- Kızartılan patlıcan parçaları küçük fırın tepsisine dizilir.
- Fırın tepsisine dizilen patlıcan parçalarının üzerine doğranmış kuru soğan parçaları serpilerek her yere eşit gelecek şekilde ilave edilir.
- Soğanların üzerlerine doğranmış patates parçaları dizilir.
- Patates parçalarının üzerine de dilimlenmiş domatesler sırası ile dizilir.
- Kat kat düzgün bir şekilde fırın tepsisine dizilen sebzeler için baharatlı salça sosu hazırlanır.
- İlk olarak sarımsaklar kabuklarından soyularak yıkanır ve rendelenir, bir kaseye aktarılır.
- Sonra üzerine salça ilave edilir.
- Ardından tuz, kırmızı toz biber, kekik, kimyon ve kuru nane ilave edilir.
- Son olarak da zeytin yağ ve soğuk su ilave edilerek güzelce karıştırılarak sos hazır hale getirilir.
- Hazırlanan sos, fırın tepsisine dizilen sebzelerin üzerine kaşık yardımı ile gezdirilerek her yerine gelecek şekilde dökülür.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında alt-üst fansız ayarda 30 dakika süresince pişirilir.
- Piştikten sonra yemek tepsisi fırından çıkarılarak soğuması için birkaç dakika bekletilir.
- Ilındıktan sonra servis tabaklarına alınarak servis edilir.
Herkese afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder