Gerdan Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet kuzu gerdan (yaklaşık 600 g)
- 1 çay bardağı arpa şehriye
- 1 yumurta sarısı
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı dolusu un
- 2-3 yemek kaşığı tereyağı
- kırmızıbiber
- tuz
Gerdan Çorbası Tarifi Yapılışı
- Öncelikle kuzu gerdanı yıkayalım, varsa üzerindeki kemik kırıklarını da temizleyelim.
- Düdüklü tencereye alalım ve üzerini birkaç parmak geçecek kadar su ekleyerek ocağa alalım.
- Etleri düdüklü tencerede 20 dakika haşlayalım.
- Düdüklü soğuduktan ve kapağını açtıktan sonra, dikkatlice etleri kemiklerden sıyırıp bir kaseye alarak didikleyelim.
- Kalan suyu süzgeçten geçirip bir başka tencereye alalım.
- Et suyunun üzerine sıcak su ilave ederek çorbamızın suyunu yaklaşık 2 lt ye tamamlayalım.
- İçerisine 1 çay bardağı tel veya arpa şehriyeyi ekleyip karıştırarak kaynamaya bırakalım.
- Şehriyeler yumuşayınca didiklenmiş etleri de ilave edelim.
- Diğer taraftan geniş bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve unu çırpalım.
- Hazırladığımız terbiyeye kaynamakta olan et suyundan çok yavaşça ekleyip bir taraftan da çırpıcı ile hızlıca karıştırarak terbiyeyi ılıtalım. Böylece yoğurtlu terbiyeyi kaynayan çorba ile buluşturduğumuzda çorbamız kesilmemiş olur.
- Güzelce karıştıralım ve bir iki dakika kaynatalım. Daha sonra ocağı kapatalım.
- Çorbanın tuzunu ayarlayalım.
- Çorbamızın sosu için 2-3 yemek kaşığı tereyağını eritelim. Kırmızı toz biber veya pul biberi ekleyip kızdıralım.
- Sosu çorbanın üzerine gezdirip servis edelim.
Püf noktaları
- Gerdan çorbası tarifinde de tüm yoğurtlu çorbalarda olduğu gibi tuzu en son ilave ediyoruz. Haşlama suyuna da tuz koymuyoruz. Böylelikle yoğurdun kesilmesini önlüyoruz.
- Benim oğlum et yemediği için ben eti en son aşamada tereyağını da gezdirmeden önce 1 kase çorba ayırıp sonra ilave ediyorum. Böylece hiç değilse suyundan faydalanmasını amaçlıyorum. Şehriye ilave etmemin nedeni de biraz çorbanın doyuruculuğunu artırmak. Dilerseniz şehriyesiz de hazırlayabilirsiniz.
Gerdan çorbası püf noktaları
- Dilerseniz çorbanızın içerisine küçük küçük doğradığınız havuç, patates gibi sebzeler ekleyerek hem besin değerini hem de lezzetini arttırabilirsiniz.
- Yine tercihe bağlı olarak çorbanızın içerisine sarımsak ekleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder