14 Ocak 2020 Salı

Gerçek İzmir Köftesi Tarifi

Gerçek İzmir Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 Gram az yağlı kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 Adet yumurta
  • 1/2 (yarım) demet maydanoz
  • 1,5 Su bardağı bayat ekmek içi
  • Karabiber, Kırmızı pul biber, kekik, tuz
Diğer Malzemeler
  • 4 Adet domates (3 adedi sosu için , 1 adedi de üzerine dilimlemek için gerekiyor)
  • 4 Adet patates (ufaksa 5 tane de koyabilirsiniz)
  • 3 Adet çarliston biber
  • 1 Tatlı kaşığı salça (tercihen karışık)
Kızartmak için
  • sıvı yağ

Gerçek İzmir Köftesi Tarifi Yapılışı

Hiç kuşkunuz olmasın çok çok lezzetli bir yemek.
Sevgilimin en sevdiği yemeklerden biri , İzmir Köfte. Önceden de denemiş fakat güzel olmasına rağmen aradığım lezzet olmadığı için yazmak istememiştim. İşte şimdi tam da ağzınıza layık bir yemekle karşınızdayım.
  1. Ekmek içini ve arkasından soğanı rondo dan geçiriyoruz. (isterseniz rendeleyip , ufalayabilirsiniz)
  2. Yumurtayı, ince ince doğranmış maydanozu, baharatları ve kıymayı da ekleyip iyice yoğuruyoruz.
  3. Parmak uzunluğunda ince ve uzun bir şekil verip biraz dinlenmesi için tabağa sıralıyoruz.
  4. Patatesleri soyup, elma dilimi şeklinde keselim (Patateslerle Köfteler aynı boy olursa daha şık gözükecektir)
  5. Sıvı yağı iyice kızdırıp (çok yağ çekmesin diye) önce patatesleri arkasından da köfteleri azıcık kızartıyoruz. (kesinlikle iyice pişirmeyin ağır olur, kızarmadan almamız gerekiyor)
  6. Tepsiye bir patates bir köfte şeklinde sıralayın.
  7. Köftelerden sonra kızartma yağından bir kepçe sos tenceremize alıyoruz, Salçamızı da ekleyip iyice karıştıralım.
  8. Arkasından rendelediğimiz 3 adet domatesi de ekleyip 10 dakika pişmeye bırakalım, isterseniz sarımsak da atabilirsiniz içine. Kekik ve tuzunu da ekledikten bir kaç dakika sonra ocaktan alıyoruz.
  9. Hazırlanan sosu patates ve köftelerin üzerine hepsine değecek şekilde döküyoruz ki kurumasın pişerken.
  10. Üzerine 1 adet soyulup dilimlenmiş domatesi sıralıyoruz, biberleri de kesip içini temizledikten sonra aralarına yerleştiriyoruz.
  11. Fırına atmadan önce tepsinin kenarından 1 çay bardağı sıcak su koyup önceden ısıtılmış fırında patateslerin üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. (Benim yemek tam 1 saatte istediğim kıvamda pişti)
  12. 30. dakikadan sonra açıp, tepsinin içindeki sostan köftelerin ve patateslerin üzerine biraz gezdirin. (daha lezzetli olacaktır)


Not : İsterseniz Patatesleri yuvarlak kesip, köfteleri de oval şekilde hazırladıktan sonra aynı işlemleri tekrarlarsanız farklı bir form da elde edebilirsiniz. Ama unutmayın ki İzmir Köftenin özelliği şeklinin ince ve uzun olmasıdır, o şekilde fırında patatesli köfte olacaktır. Ben bundan önce sevgilimin isteği ile yuvarlak hazırlamıştım ama köfteler tepsiye değmediği için ben lezzet olarak şahane bulmadım açıkçası.
Sevdiklerinizle mutlu sofralar, afiyet olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder