3 Nisan 2020 Cuma

Ekşi Mayalı Ekmek (Pakmaya Ekmek Harcı İle) Tarifi

Ekşi Mayalı Ekmek (Pakmaya Ekmek Harcı İle) Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için:
  • 1 paket pakmaya ekşi mayalı ekmek harcı
  • 250 gram buğday unu
  • 250 gram tam buğday unu
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 350 ml ılık su (yaklaşık 1. 5 su bardağından biraz fazla)
Tepsi için:
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı un
Pişirme için:
  • Isıya dayanıklı ufak bir kap (sufle kabı ya da güveç olabilir)
  • Su

Ekşi Mayalı Ekmek (Pakmaya Ekmek Harcı İle) Tarifi Yapılışı

  1. Bir karıştırma kabına buğday unumuzu ve tam buğday unumuzu eleyelim.
  2. Un karışımına 1 paket (30 gram) Pakmaya Ekşi Mayalı Ekmek harcını ve tuzumuzu ilave edip kaşıkla karıştıralım.
  3. Karışıma sıvı yağımızı ekleyelim.
  4. Ilık suyumuzu azar azar ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Su miktarı değişkenlik gösterebilir, kontrollü eklemenizde fayda var.
  5. Hamur ele yapışmayan pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğurmaya devam edelim. Bu işlem yaklaşık 10 dakika sürüyor.
  6. Hazırladığımız hamuru üzerini kapatarak ılık bir yerde 45 dakika beklemeye bırakalım. Ben hazırladığım hamuru 50 derecede 1 dakika ısıtıp kapattığım fırının içinde beklettim.
  7. Süre sonunda hamuru biraz yoğuralım. Daha sonra yağlayıp unladığımız pişirme kabına koyalım.
  8. Hamurumuzu hafifçe bastırarak kabımızın içine yayalım.
  9. Hamurumuzun üzerini kapatarak ılık bir yerde 45 dakika bekletelim.
  10. Fırının en altına su doldurduğumuz ısıya dayanaklı kabımızı koyalım.
  11. Fırınımızı 210 dereceye ayarlayıp 5 dakika ısıtalım.
  12. Yaklaşık 2 katına çıkmış olan hamurumuzu ısıttığımız fırınımıza koyalım. Fırına koymadan önce hamurun üzerine bıçak yardımıyla kesikler atarak şekil verebilirsiniz.
  13. Ekmeğimizi fırının turbo ayarında 10 dakika boyunca 210 derecede pişirelim. 10 dakika sonunda ısıyı 180 dereceye düşürerek 30 dakika daha pişirelim.
  14. Ekmeğinizin kabuğunun daha fazla kızarmasını isterseniz 5 dakika daha pişirebilirsiniz.
  15. Ekmeğimiz piştikten sonra pişirme kabından çıkarıp üzerini bir bezle örterek soğumaya bırakalım.
Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder