Ekşi Mayalı Ekmek (Pakmaya Ekmek Harcı İle) Tarifi İçin Malzemeler
Hamur için:
- 1 paket pakmaya ekşi mayalı ekmek harcı
- 250 gram buğday unu
- 250 gram tam buğday unu
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 350 ml ılık su (yaklaşık 1. 5 su bardağından biraz fazla)
Tepsi için:
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı un
Pişirme için:
- Isıya dayanıklı ufak bir kap (sufle kabı ya da güveç olabilir)
- Su
Ekşi Mayalı Ekmek (Pakmaya Ekmek Harcı İle) Tarifi Yapılışı
- Bir karıştırma kabına buğday unumuzu ve tam buğday unumuzu eleyelim.
- Un karışımına 1 paket (30 gram) Pakmaya Ekşi Mayalı Ekmek harcını ve tuzumuzu ilave edip kaşıkla karıştıralım.
- Karışıma sıvı yağımızı ekleyelim.
- Ilık suyumuzu azar azar ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Su miktarı değişkenlik gösterebilir, kontrollü eklemenizde fayda var.
- Hamur ele yapışmayan pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğurmaya devam edelim. Bu işlem yaklaşık 10 dakika sürüyor.
- Hazırladığımız hamuru üzerini kapatarak ılık bir yerde 45 dakika beklemeye bırakalım. Ben hazırladığım hamuru 50 derecede 1 dakika ısıtıp kapattığım fırının içinde beklettim.
- Süre sonunda hamuru biraz yoğuralım. Daha sonra yağlayıp unladığımız pişirme kabına koyalım.
- Hamurumuzu hafifçe bastırarak kabımızın içine yayalım.
- Hamurumuzun üzerini kapatarak ılık bir yerde 45 dakika bekletelim.
- Fırının en altına su doldurduğumuz ısıya dayanaklı kabımızı koyalım.
- Fırınımızı 210 dereceye ayarlayıp 5 dakika ısıtalım.
- Yaklaşık 2 katına çıkmış olan hamurumuzu ısıttığımız fırınımıza koyalım. Fırına koymadan önce hamurun üzerine bıçak yardımıyla kesikler atarak şekil verebilirsiniz.
- Ekmeğimizi fırının turbo ayarında 10 dakika boyunca 210 derecede pişirelim. 10 dakika sonunda ısıyı 180 dereceye düşürerek 30 dakika daha pişirelim.
- Ekmeğinizin kabuğunun daha fazla kızarmasını isterseniz 5 dakika daha pişirebilirsiniz.
- Ekmeğimiz piştikten sonra pişirme kabından çıkarıp üzerini bir bezle örterek soğumaya bırakalım.
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder