11 Nisan 2020 Cumartesi

Evde Ekmek Yapımı Tarifi

Evde Ekmek Yapımı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1, 5, -2 su bardağı ılık su (350 ml)
  • 4 su bardağı un (500 gr)
  • 1 tatlı kaşığı tuz (silme)
Üzeri için ;
  • Yoğurt

Evde Ekmek Yapımı Tarifi Yapılışı

  1. İlk olarak mayanın çözünmesi için uygun bir kabın içerisine aldığımız ılık suya, kuru maya ve şekeri ekleyerek karıştıralım. Eğer instant maya kullanacaksanız, bekletmenize gerek yok, yaş mayayı aynı şekilde çözdürerek kullanabilirsiniz.
  2. Yoğurma kabının içerisine unu alalım, üzerine tuzu ekleyerek ortasını havuz şeklinde açalım.
  3. Çözdürdüğümüz mayayı hazırladığımız çukur’a boşaltalım ve hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
  4. Hamuru yumuşak olduğu için elinize yapışabilir. Elinizi ıslatarak hamurunuzu daha kolay bir şekilde toparla ya bilirsiniz.
  5. Hamurun üzerini kapatalım ve bir bez ile sararak 40 dakika sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakalım.
  6. Hamurumuzun mayası gelince üzerini açalım, elimizi hafifçe ıslatarak havasını alalım.
  7. Daha sonra hamurumuzu un serptiğimiz tezgahı alalım ve elimizle yoğurarak toparlayalım.
  8. Toparladığımız hamurumuzu ucunu ıslattığımız bıçak ile 8 eşit parçaya ayıralım.
  9. Hamurumuzu bezeler haline getirelim, yapışmaması için bol bol unlayalım.
  10. Bezeleri elimizle yuvarlayalım ve kenarları daha ince olacak şekilde rulo haline getirelim. Ekmeklerinizi şekil vermek istemiyorsanız daire şeklinde de pişirebilirsiniz.
  11. Şekillendirdiğimiz hamurları pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine alalım üzerine nemli bir bez örterek tepsi mayası in gelmesi için 15-20 dk bekletelim. Eğer üzerini nemli bir bez ile örtmezseniz hamurların üzeri kuruyup çatlayacaktır.
  12. Tepsi mayası gelen hamurlarımızın üzerine çırptığımız yoğurdu sürelim. Bu sayede nar gibi kızaracaktır.
  13. Keskin bir bıçak ile ekmeklerimizin üzerine kesikler atalım.
  14. Sonrasından önceden ısıtılmış 230 derecede ısıttığımız fırında yaklaşık 20-25 dk pişmeye bırakalım. Bu arada özellikle belirtmek istediğim bir püf noktası var, fırını ısıtmaya başlamadan önce mutlaka fırın tabanına ısıya dayanıklı bir kap içerisine su koymayı unutmayın su buharı eklemlerinizin yumuşacık pişmesi için çok önemli.
Afiyet olsun😘

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder