Porsiyonluk Somun Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
- 8 su bardağı un
- 1. 5 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker (Tepeli)
- 3 yemek kaşığı kuru maya
- 1 su bardağı yoğurt
- 3 su bardağı su
Üzerine sürmek için;
- 2 kaşık yoğurt
Porsiyonluk Somun Ekmek Tarifi Yapılışı
- Öncelikle bir kapta veya yoğurma kabımızda maya, toz şeker ve bir bardak suyu karıştırarak 10 dakika bekletelim.
- 10 dakika sonra tüm malzemelerimizi bir kaba alıp, unu kontrollü bir şekilde yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu 10 dk yoğuralım.
- Yoğrulan hamuru üzerini streç filmle veya kapaklı bir kapta kapalı olarak 45 dakika mayalanmaya bırakalım.
- 45 dakika sonra hamurumuzu tezgahımızın üzerine alarak 8 eşit parçaya bölelim.
- Hamurumuzu elimizde minik somun ekmek olarak şekillendirelim. (şekillendirme sırasında elinizle biraz açıp sıkıca onu sarar gibi katlayarak şekil verebilirisniz ) şekil verdiğimiz ekmekleri tepsiye yerleştirelim. (ben bir tepsiye sığması için biraz sıkışık olarak yerleştirdim siz iki tepsi yaparsanız daha güzel şekiller elde edebilirsiniz. ).
- Üzerini bir bezle örtüp, yarım saat dinlenmeye yani tepsi mayasına bırakalım.
- Yarım saat sonunda üzerine bir fırçayla yoğurt sürelim.
- Son olarak üzerine dilediğiniz gibi keskin bir bıçakla çizikler atabilirsiniz. Hiç kesmeseniz de olur.
- Önceden ısıtılmış 230 derece fırında kontrollü olarak 20-22 dakika pişirelim.Bu süre sonunda fırından çıkarınca önemli bir püf nokta olarak üzerine ince bir havlu ve sofra bezi örterseniz ekmeğiniz çok güzel bir yumuşaklıkta olacak. Dışı çıtır içi yumuşacık olacak.Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun ❤️.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder