24 Nisan 2020 Cuma

Zeytinyağlı Beyaz Lahana Sarması Tarifi

Zeytinyağlı Beyaz Lahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • Bir orta boy lahana (dolmalık)
İç malzeme için;
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç  (baldo kullanıyorum)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • Çeyrek demet nane
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1.5 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 tepeleme yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker veya 2 adet küp şeker
  • Yeteri kadar kaynar su
Yarım limon suyu haşlama suyuna katmak için

Zeytinyağlı Beyaz Lahana Sarması Tarifi Yapılışı

  1. Önce lahanayı ortadan ikiye veya 4 e bölerek ayırıp kaynar suya 1 tatlı kaşığı tuz atıp yarım limon sıkıp lahanaları 5 dakika kadar çevirerek haşlayalım çokta haşlamayın sararken yırtılmasın.
  2. İç harcını hazırlayalım. Kuru soğanı, yeşillikleri incecik doğrayalım baharatları, salçaları, tuzu ve sıvı yağı üzerlerine ekleyip karıştıralım.
  3. Bütün dolma iç harcını ben çiğden yapıyorum deneyin pişman olmayacaksınız.
  4. Lahanaları istediğiniz şekilde sarabilirsiniz ben beyaz lahanayı ince sarmayı seviyorum sarmadan önce sap kısımlarının devamında kalın damarlar varsa ya bıçakla ince keserek alalım yada üzerine bastırarak ezelim ki hem kolay pişsin hemde yerken rahatsız etmesin tencereye çok sıkı olmayacak şekilde yerleştirip üzerini aşacak kaynar su ilave edip bir tabakla dolmaların üzerini kapatalım.
  5. Kaynayınca altını kısıp üzerine örttüğümüz tabağı mutlaka alalım kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
  6. Bir örtü ile saralım tenceremizi 20 dk vaktiniz varsa 1 saat dinlendirelim.
  7. Dinlenen sarmalarımızı ister yoğurtla ister sade bir şekilde servis yapabilirsiniz. Enfes bir sarma oluyor. Afiyet olsun. Not üzeri için salçalı sosa ihtiyaç yok benim fikrim yeterince salça ve baharat olduğu için gerek duyulmuyor baharatlı sevmeyenler azalta bilir miktarı. Dilerseniz iç harcındaki pirinci 1 su bardağı eksiltip 200 grm kıyma koyup etli de yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder