13 Mayıs 2020 Çarşamba

Katmer Poğaça (Kat Kat) Tarifi

Katmer Poğaça (Kat Kat) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı süt (oda sıcaklığında mutlaka)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı sirke (üzüm kullandım)
  • 1 su bardağı sıvı yağ (250 ml)
  • Yarım paket yaşmaya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un
Arasına sürmek için;
  • 6 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
Üzeri için;
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yumurta sarısı
  • Susam ve çörek otu
İçi için;
  • Çökelek veya kaşar peyniri (tercihen)

Katmer Poğaça (Kat Kat) Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle derin bir kapta yaş maya, süt ve şekerimizi çırpıcıyla karıştırıyoruz, 10 dk bekliyoruz.
  2. Daha sonra sıvı yağ, sirke, tuzumuzu ekliyoruz ve 2/3 dk karıştırıyoruz, kontrollü şekilde unumuzu katıyoruz ve yoğuruyoruz.
  3. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edelim ve 45 dk mayalandıralım.
  4. Hamurumuz mayalanırken iç harcımızı hazırlıyoruz.
  5. Tereyağımızı bir sahanda eritiyoruz kısık ateşte ve eridikten sonra ılıtalım.
  6. Hamurumuzu tezgahın üstüne alalım 1/2 dk yoğuralım 4 eşit bezeye ayıralım.
  7. Bezeler yufka şeklinde inceltilebildiği kadar açılır.
  8. Arasına fırça yardımıyla eşit şekilde eritilmiş tereyağı sürelim.
  9. Uzunlamasına 5 cm genişliğinde katlanır, 6/7 cm aralıklı kareler kesilir donması için buzdolabına konur. (12 dk yeterli).
  10. Diğer bezelerimizi de aynı şekilde yapalım.
  11. Dolapta donmuş olan hamur karesi biraz açarak inceltilir, arasına peynir koyup zarf şeklinde kapatıp, kapatılan alt tarafa gelecek şekilde tepsiye dizilir.
  12. Üzerine sıvı yağ ile karıştırılmış yumurta sarısını sürüp 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
[ deneyeceklere şimdiden afiyet olsun ] 🥐.
Not: yaklaşık 23/24 adet çıkıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder