Katmer Poğaça (Kat Kat) Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı süt (oda sıcaklığında mutlaka)
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı sirke (üzüm kullandım)
- 1 su bardağı sıvı yağ (250 ml)
- Yarım paket yaşmaya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5 su bardağı un
Arasına sürmek için;
- 6 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
Üzeri için;
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yumurta sarısı
- Susam ve çörek otu
İçi için;
- Çökelek veya kaşar peyniri (tercihen)
Katmer Poğaça (Kat Kat) Tarifi Yapılışı
- Öncelikle derin bir kapta yaş maya, süt ve şekerimizi çırpıcıyla karıştırıyoruz, 10 dk bekliyoruz.
- Daha sonra sıvı yağ, sirke, tuzumuzu ekliyoruz ve 2/3 dk karıştırıyoruz, kontrollü şekilde unumuzu katıyoruz ve yoğuruyoruz.
- Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edelim ve 45 dk mayalandıralım.
- Hamurumuz mayalanırken iç harcımızı hazırlıyoruz.
- Tereyağımızı bir sahanda eritiyoruz kısık ateşte ve eridikten sonra ılıtalım.
- Hamurumuzu tezgahın üstüne alalım 1/2 dk yoğuralım 4 eşit bezeye ayıralım.
- Bezeler yufka şeklinde inceltilebildiği kadar açılır.
- Arasına fırça yardımıyla eşit şekilde eritilmiş tereyağı sürelim.
- Uzunlamasına 5 cm genişliğinde katlanır, 6/7 cm aralıklı kareler kesilir donması için buzdolabına konur. (12 dk yeterli).
- Diğer bezelerimizi de aynı şekilde yapalım.
- Dolapta donmuş olan hamur karesi biraz açarak inceltilir, arasına peynir koyup zarf şeklinde kapatıp, kapatılan alt tarafa gelecek şekilde tepsiye dizilir.
- Üzerine sıvı yağ ile karıştırılmış yumurta sarısını sürüp 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
[ deneyeceklere şimdiden afiyet olsun ] 🥐.
Not: yaklaşık 23/24 adet çıkıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder