8 Mayıs 2020 Cuma

Patatesli Katmer Börek Tarifi

Patatesli Katmer Börek Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için:

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Yarım paket yaş maya
  • 2 adet yumurta beyazı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

İç harcı:

  • 3 – 4 adet patates
  • 2 adet soğan
  • Karabiber
  • Toz biber
  • Tuz

Üzeri için :

  • 2 yumurta sarısı
  • Susam ya da çörek otu

Hamurun arasına sürmek için:

  • Eritilmiş tereyağı ya da margarin

Patatesli Katmer Börek Tarifi Yapılışı

El açması böreğin en kolay hali katmer böreği bir de böyle denemenizi tavsiye ederim. 👍sahur için güzel bir tarif.

  1. İlk olarak malzemelerimizi bir araya getirip ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  2. Ardından 45 dakika – 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
  3. Patatesli harç için patatesleri haşlıyoruz. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyuyoruz ve iyice eziyoruz.
  4. Doğradığımız soğanları sıvı yağda kavuruyoruz. Bu aşamada baharatları da ilave ediyoruz. Salça kullanmak yerine baharatlar renk vermesini sağlıyoruz. Ardından ezdiğimiz patatesleri, tuzu ilave edip ocağın altını kapatıyoruz. Harcı soğumaya bırakıyoruz.
  5. Mayalan hamuru 4 bezeye bölüyoruz. Ben hamuru 2 kat ölçüde yaptığım için 8 parçaya böldüm. Ardından hamuru açıyoruz ve eritilmiş tereyağından hamurun her yerine sürüyoruz. Bu aşamada hamuru katlıyoruz. Kare şekil veriyoruz. Ama katlarken katladığımız her yeri yağlıyoruz.
  6. Tüm bezeleri bitirdikten sonra derin dondurucuda yada buzdolabında 30 dakika kadar bekletiyoruz. Ben çok kabarsın istemediğimden derin dondurucuya koydum siz arzu ederseniz buzdolabına koyabilirsiniz.
  7. Dolaptan çıkardığımız hamurları şeklini bozmadan açıyoruz arasına patatesli harçtan koyuyoruz. Hamur çok kolay ve çabuk açılacaktır. Rulo şeklinde katlıyoruz. Yaptığımız ruloları tepsiye yerleştirip tepsi mayası vermek için 15 dakika bekletiyoruz.
  8. Tüm hamuru bu şekilde bitirdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. Çatalla çizikler atıyoruz. Ardından susam serpiyoruz.
  9. 180 derecede 15 – 20 dakika pişiriyoruz. Ilık olarak servis edebilirsiniz.
  10. Ayrıca bu böreği arzu ederseniz pişirmeden ya da pişirerek buzluğa koyabilirsiniz, çat kapı gelen misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Her şekilde yumuşacık oluyor. .
    Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder