Patatesli Katmer Börek Tarifi İçin Malzemeler
Hamur için:
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- Yarım paket yaş maya
- 2 adet yumurta beyazı
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
İç harcı:
- 3 – 4 adet patates
- 2 adet soğan
- Karabiber
- Toz biber
- Tuz
Üzeri için :
- 2 yumurta sarısı
- Susam ya da çörek otu
Hamurun arasına sürmek için:
- Eritilmiş tereyağı ya da margarin
Patatesli Katmer Börek Tarifi Yapılışı
El açması böreğin en kolay hali katmer böreği bir de böyle denemenizi tavsiye ederim. 👍sahur için güzel bir tarif.
- İlk olarak malzemelerimizi bir araya getirip ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
- Ardından 45 dakika – 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
- Patatesli harç için patatesleri haşlıyoruz. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyuyoruz ve iyice eziyoruz.
- Doğradığımız soğanları sıvı yağda kavuruyoruz. Bu aşamada baharatları da ilave ediyoruz. Salça kullanmak yerine baharatlar renk vermesini sağlıyoruz. Ardından ezdiğimiz patatesleri, tuzu ilave edip ocağın altını kapatıyoruz. Harcı soğumaya bırakıyoruz.
- Mayalan hamuru 4 bezeye bölüyoruz. Ben hamuru 2 kat ölçüde yaptığım için 8 parçaya böldüm. Ardından hamuru açıyoruz ve eritilmiş tereyağından hamurun her yerine sürüyoruz. Bu aşamada hamuru katlıyoruz. Kare şekil veriyoruz. Ama katlarken katladığımız her yeri yağlıyoruz.
- Tüm bezeleri bitirdikten sonra derin dondurucuda yada buzdolabında 30 dakika kadar bekletiyoruz. Ben çok kabarsın istemediğimden derin dondurucuya koydum siz arzu ederseniz buzdolabına koyabilirsiniz.
- Dolaptan çıkardığımız hamurları şeklini bozmadan açıyoruz arasına patatesli harçtan koyuyoruz. Hamur çok kolay ve çabuk açılacaktır. Rulo şeklinde katlıyoruz. Yaptığımız ruloları tepsiye yerleştirip tepsi mayası vermek için 15 dakika bekletiyoruz.
- Tüm hamuru bu şekilde bitirdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. Çatalla çizikler atıyoruz. Ardından susam serpiyoruz.
- 180 derecede 15 – 20 dakika pişiriyoruz. Ilık olarak servis edebilirsiniz.
- Ayrıca bu böreği arzu ederseniz pişirmeden ya da pişirerek buzluğa koyabilirsiniz, çat kapı gelen misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Her şekilde yumuşacık oluyor. .
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder