Ekşi Maya Tam Buğday Ekmek Tarifi
Ekşi Maya Tam Buğday Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
- 350 gr beyaz un
- 350 gr tam buğday unu
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- 200 gr ekşi maya
- Aldığı kadar su ( tam ölçü yok, çünkü her çeşit unun su çekme kapasitesi farklıdır)
Ekşi Maya Tam Buğday Ekmek Tarifi Yapılışı
- Oda ısında bekletilir. ½ su bardağı ılık su ve şeker ile maya boza kıvamına getirilir, 15 dk beklenir.
- Un ve tuz bir kaba elenir, üzerine maya eklenerek karıştırılır. Yavaş yavaş ılık su eklenir ve yoğurulur. Ben bu aşamada tezgaha alıyorum hamuru çünkü hamuru işlemesi daha kolay oluyor. Ele hafif yapışan ama tezgaha yapışmayan bir hamur olmalı. Yaklaşık 8-10dk yoğurulur.
- Üzeri kapatılır ve 2 saat boyunca her yarım saatte bir katlanır.
- Hamura şekil verilir.
- Bir elbezine bol un serpilerek hamur içine koyulur ve derin bir kasenin içine koyulur, 5 saat mayalanmaya bırakılır.
- 5 saatin sonunda fırın önceden ısıtılır, ekmek fırın kağıdı serilmiş tepsiye ters çevrilir.
- Üzeri bir ekmek jileti ile kesilir. 200c önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 50-60dk pişirilir. Fırının içerisine su koyulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder