Ekşi Mayalı Beyaz Ekmek Tarifi
Ekşi Mayalı Beyaz Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
- 500 g beyaz un
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 200g ekşi maya
- Aldığı kadar su ( tam ölçü yok, çünkü her çeşit unun su çekme kapasitesi farklıdır)
Ekşi Mayalı Beyaz Ekmek Tarifi Yapılışı
- Maya, oda ısında 1 saat bekletilir. ½ su bardağı ılık su ve şeker ile maya boza kıvamına getirilir, 15 dk beklenir.
- Un ve tuz bir kaba elenir, üzerine maya eklenerek karıştırılır.
- Yavaş yavaş ılık su eklenir ve yoğurulur.
- Ele hafif yapışan ama tezgaha yapışmayan cıvık bir hamur olmalı.
- Yaklaşık 8-10dk yoğurulur.
- Üzeri kapatılır ve 2 saat boyunca her yarım saatte bir katlanır.
- Hamura şekil verilir.
- Temiz bir el bezine bol un serpilerek hamur içine koyulur ve derin bir kasenin içine koyulur, 5 saat mayalanmaya bırakılır.
- 5 saatin sonunda fırın önceden ısıtılır, ekmek fırın kağıdı serilmiş tepsiye ters çevrilir.
- Üzeri bir ekmek jileti ile kesilir. 200c önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 50-60dk pişirilir. Fırının içerisine su koyulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder