16 Haziran 2020 Salı

Ekşi Mayalı Beyaz Ekmek Tarifi

Ekşi Mayalı Beyaz Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 g beyaz un
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 200g ekşi maya
  • Aldığı kadar su ( tam ölçü yok, çünkü her çeşit unun su çekme kapasitesi farklıdır)

Ekşi Mayalı Beyaz Ekmek Tarifi Yapılışı


  1. Maya, oda ısında 1 saat bekletilir. ½ su bardağı ılık su ve şeker ile maya boza kıvamına getirilir, 15 dk beklenir.
  2. Un ve tuz bir kaba elenir, üzerine maya eklenerek karıştırılır.
  3. Yavaş yavaş ılık su eklenir ve yoğurulur.
  4. Ele hafif yapışan ama tezgaha yapışmayan cıvık bir hamur olmalı.
  5. Yaklaşık 8-10dk yoğurulur.
  6. Üzeri kapatılır ve 2 saat boyunca her yarım saatte bir katlanır.
  7. Hamura şekil verilir.
  8. Temiz bir el bezine bol un serpilerek hamur içine koyulur ve derin bir kasenin içine koyulur, 5 saat mayalanmaya bırakılır.
  9. 5 saatin sonunda fırın önceden ısıtılır, ekmek fırın kağıdı serilmiş tepsiye ters çevrilir.
  10. Üzeri bir ekmek jileti ile kesilir. 200c önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 50-60dk pişirilir. Fırının içerisine su koyulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder