Pandispanya Tarifi
Pandispanya Tarifi İçin Malzemeler
- 6 yumurta ( büyükse 5)
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
- 1/2 (yarım) su bardağı nişasta
- 1 vanilya
- 1 kabartma tozu
- 2 yemek kaşığı sıcak su
- 1 fiske tuz
Pandispanya Tarifi Yapılışı
- Pandispanya için oda sıcaklığındaki yumurtaların sarıları ve akları ayrılır.
- Aklarına bir fiske tuz serpilir biraz çırpılır sonra şekerden 2 yemek kaşığı kadar koyulur ve tıraş köpüğü gibi olana kadar yüksek devirde çırpılır ters çevirdiğinizde dökülmüyorsa tamamdır.
- Sarıları kalan şekeri 3 seferde ekleyerek çırpılır 2 yemek kaşığı sıcak su yavaş yavaş eklenir çırpılmaya devam edilir ( sıcak su şekerin daha kolay erimesini sağlayacaktır) 5-6 dakika güzelce çırpılır.
- Köpürüp rengi açılınca mayonez görüntüsünü alınca mikseri kapatabilirsiniz.
- Ayrı yerde elediğiniz un nişasta kabartma tozu ve vanilyayı 3 seferde yumurta sarılı karışıma eklenir düşük devirde çırpılır. ( bu aşamada biraz koyu olup mikserinize hamurların dolanması normal. Bir spatula yardımıyla mikserin tellerinden hamuru kurtarabilirsiniz ve akları ekleyince kıvamında bir harç olacak).
- Yumurta akları 3 seferde eklenir ve her seferinde mikser olmadan bir tahta kaşık ya da silikon spatulayla alttan üste dikkatli ve yavaş hareketlerle katlayarak karıştırılır( bu aşamada biraz sabırlı olmalısınız biraz yorucu) tamamen karışıp homojen olmasına dikkat edin yoksa güzel kabarmaz.
- Kelepçeli kek kalıbının kenarları ve altı yağlı kağıtla kaplanır. (ben 20 cmlik pasta çemberi kullandım daha geniş bir kalıp kullanırsanız boyutu bu kadar yüksek olmaz) hazırlanan pandispanya hamuru kek kalıbına dökülür.
- Isıya dayanıklı kaba su koyulur fırının iki köşesine bırakılır.
- Önceden 150 derecede alt üst fansız ayarda ısıtılan fırında 45 dakika pişirilir( fırından fırına fark edebilir kürdan kontrollü pişirin ve ilk 30 dakika kapağı açmayın) ben orta rafın bi alt katında pişirdim.
- Pişen pandispanya çıkarılır ve fırın teline ters çevrilir ki üzeri düz olsun. Soğuyunca streç filme sarılır ve 1 gece dolapta bekletilir. Ertesi gün dilenen şekilde süslenir. Deneyeceklere afiyet olsun. ☺
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder