am Buğday Unundan Nefis Ekşi Mayalı Çıtır Simit Tarifi İçin Malzemeler
- 3 su bardağı tam buğday unu (450 gr)
- 1 su bardağı su
- 150 gram aktif ekşi maya
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı su (tuzu eritmek için)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı susam
- 2 yemek kaşığı pekmez
- Yarım çay bardağı su (pekmezli karışım için)
Tam Buğday Unundan Nefis Ekşi Mayalı Çıtır Simit Tarifi Yapılışı
- Su ve aktif ekşi mayayı, bir kaseye ekleyip karıştırıyoruz.
- Ardından 2 su bardağı unu ekleyip, önce spatula ile karıştırdıktan sonra elimizle veya mikser ile, yoğurmaya başlıyoruz. Ekşi mayanın nasıl aktifleştirileceğini, önceki ekmek tariflerimizde anlatmıştık.
- Hamur ele yapışmayan ve çok da sert olmayan bir kıvam alana kadar, kalan 1 su bardağı unu azar azar hamura yediriyoruz. Çok az un serpili tezgaha alıp, 2 dk daha yoğurmaya devam ediyoruz.
- Zeytinyağı ile yağladığımız bir kasenin içerisine, hamuru koyup üzerini streç filmle sararak, 1 saat oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra buzdolabına alıp 10-12 saat dinlendiriyoruz.
- Hamuru buzdolabından çıkarıp un serptiğimiz tezgaha aldıktan sonra, 12 eşit parçaya bölüp hamurların üstüne bastırmadan beze haline getiriyoruz (ekşi maya ile oluşan kabarcıkların patlamaması için😉).
- Her 2 tane hamuru, uzun ince şekilde yuvarlayarak açıp, örgü yapıp yuvarlak şekli veriyoruz.
- Genişçe bir tabağa pekmez ve suyu koyup karıştırarak, pekmezli karışımı hazırlıyoruz.
- Susamları orta kısık ateş üzerindeki bir tavaya alıp, renkleri açık sarıya dönene kadar karıştırdıktan sonra genişçe bir tabağa alıyoruz.
- Yuvarlak şeklini verdiğimiz simitleri önce pekmeze, sonra susam karışımına batırıp tepsiye alıyoruz. Her tepsiye 3 simit yerleştirerek, 2 tepside ve ayrı ayrı pişirdik simitlerimizi.
- Simitleri fırın tepsilerine alıp, 30 dk mayalanmaya bırakıyoruz.
- Bu sırada fırınımızı alt-üst fan açık, 220 dereceye ayarlı olarak açıp, en alt kısmına ısıya dayanıklı bir kap içerisinde su koyuyoruz.
- Mayalanma sonrası, simitleri fırında 15-20 dk pişirdikten sonra, afiyetle yiyebilirsiniz😋
Not: Simitlerimizden birini ay çekirdeği ve kabak çekirdeği karışımına batırdık. Dilerseniz, simitlerinizi bu şekilde farklılaştırabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder