Tam Buğday Unundan Nefis Ekşi Mayalı Çıtır Simit Tarifi

am Buğday Unundan Nefis Ekşi Mayalı Çıtır Simit Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı tam buğday unu (450 gr)
  • 1 su bardağı su
  • 150 gram aktif ekşi maya
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı su (tuzu eritmek için)
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı susam
  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • Yarım çay bardağı su (pekmezli karışım için)

Tam Buğday Unundan Nefis Ekşi Mayalı Çıtır Simit Tarifi Yapılışı


  1. Su ve aktif ekşi mayayı, bir kaseye ekleyip karıştırıyoruz.
  2. Ardından 2 su bardağı unu ekleyip, önce spatula ile karıştırdıktan sonra elimizle veya mikser ile, yoğurmaya başlıyoruz. Ekşi mayanın nasıl aktifleştirileceğini, önceki ekmek tariflerimizde anlatmıştık.
  3. Hamur ele yapışmayan ve çok da sert olmayan bir kıvam alana kadar, kalan 1 su bardağı unu azar azar hamura yediriyoruz. Çok az un serpili tezgaha alıp, 2 dk daha yoğurmaya devam ediyoruz.
  4. Zeytinyağı ile yağladığımız bir kasenin içerisine, hamuru koyup üzerini streç filmle sararak, 1 saat oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra buzdolabına alıp 10-12 saat dinlendiriyoruz.
  5. Hamuru buzdolabından çıkarıp un serptiğimiz tezgaha aldıktan sonra, 12 eşit parçaya bölüp hamurların üstüne bastırmadan beze haline getiriyoruz (ekşi maya ile oluşan kabarcıkların patlamaması için😉).
  6. Her 2 tane hamuru, uzun ince şekilde yuvarlayarak açıp, örgü yapıp yuvarlak şekli veriyoruz.
  7. Genişçe bir tabağa pekmez ve suyu koyup karıştırarak, pekmezli karışımı hazırlıyoruz.
  8. Susamları orta kısık ateş üzerindeki bir tavaya alıp, renkleri açık sarıya dönene kadar karıştırdıktan sonra genişçe bir tabağa alıyoruz.
  9. Yuvarlak şeklini verdiğimiz simitleri önce pekmeze, sonra susam karışımına batırıp tepsiye alıyoruz. Her tepsiye 3 simit yerleştirerek, 2 tepside ve ayrı ayrı pişirdik simitlerimizi.
  10. Simitleri fırın tepsilerine alıp, 30 dk mayalanmaya bırakıyoruz.
  11. Bu sırada fırınımızı alt-üst fan açık, 220 dereceye ayarlı olarak açıp, en alt kısmına ısıya dayanıklı bir kap içerisinde su koyuyoruz.
  12. Mayalanma sonrası, simitleri fırında 15-20 dk pişirdikten sonra, afiyetle yiyebilirsiniz😋
Not: Simitlerimizden birini ay çekirdeği ve kabak çekirdeği karışımına batırdık. Dilerseniz, simitlerinizi bu şekilde farklılaştırabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder