Çıtır Çıtır Kıymalı Ve Kaşarlı Lahmacun Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 350 ml ( 1, 5 su bardağı) oda sıcaklığında su
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Aldığı kadar un ( 4, 5 kepçe dolusu aldı benim hamurum)
Kıymalı iç harcı için;
- 100 gram kıyma
- 6-7 tane çeri domates veya 1 büyük domates
- Yarım kırmızı biber
- 3 tane kıl biber veya 1, 5 tane çarliston biber
- 2 diş sarımsak
- 1 küçük boy veya yarım orta boy kuru soğan
İç harcı baharatları için;
- Yarım çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
- Yarım çay kaşığı sumak
- ( baharatlar kişi isteğine göre eklenebilir)
Kaşarlı iç harç için;
- 2 yumurta
- 2 su bardağı dolusu kaşar rendesi
- Tuz
- Tepsiye yaymak için irmik veya un
Çıtır Çıtır Kıymalı Ve Kaşarlı Lahmacun Tarifi Yapılışı
- İlk olarak soğan, sarımsak, domates, kırmızı ve yeşil biberler olabildiğince ufak doğranırlar. (ben çekmeli el robotu ile yaptım ).
- Kıymamızın üstüne baharaları eklenir ve sebzeli hazırladığımız harcımız eklenerek homojen olana kadar karıştırılır.
- Üstü kapatılıp buzdolabında hamur yoğrulana kadar veya lahmacunları yapana kadar dinlenmeye bırakılır.
- Hamur için derin kaba su, tuz, yağ ve un eklenir.
- Ben unu kepçe kepçe ekleyip ilerliyorum. Net ölçü verememin sebebi unun markasına göre miktarı değişiklik göstermektedir. Yumuşak ele yapışmayacak bir hamur elde edilmeli.
- Şart değil ama ben tezgaha un serip 3-4 dakika kadar unu yoğurmayı tercih ettim.
- Sizler yoğurma kabınızda da 3-4 dakika yoğurabilirsiniz.
- Dinlenmeye bırakmadan önce eş parçalara bölüp kaba koyuyoruz.
- Üstünü kapatıp buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.
- Eğer uzun süre hamurunuzu dinlendirecekseniz, hamuru açmadan 15–20 dakika önce oda sıcaklığına çıkartıyoruz.
- Hamuru açmadan önce hamuru açacağımız alan az az un serpiştiriyoruz. Hamuru istediğimiz şekilde oklava yardımı ile açıyoruz. Ne kadar ince olursa o kadar çıtır olacaktır.
- Kaşarlı iç harcımızı hazırlıyoruz. Açmış olduğumuz hamurun içine iç harçlarımızdan ekliyoruz.
- Fırın tepsisine irmik serpiştiriyoruz. Hamurun yapışmasını ve yanmasını engellemek için.
- Hazırlamış olduğumuz lahmacunu tepsimize yerleştiriyoruz. Orta rafta 200 derecede alt üst pişirme ayarında fırına veriyoruz.
- Fırına dayanıklı kabınıza 2 su bardağı kadar su ekleyip fırının alt kısmına yerleştiriyoruz. Hamurun ideal sertlikte pişmesine yardımcı olacaktır.
- Altlarının pişmesini kontrol edip, fırından alıyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder