16 Ağustos 2020 Pazar

Ekşi Maya Tepsi Ekmeği Tarifi

 

Ekşi Maya Tepsi Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 gram ekşi maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldıgı kadar su
  • 600 gram un

Ekşi Maya Tepsi Ekmeği Tarifi Yapılışı

  1. Ekşi mayayı iki yemek kaşığı un ve su ile besleyip bir gece mayalanmaya bırakalım.
  2. İki bardak ılık su ile mayayı iyice karıştıralım ve krep hamuru kadar sıvı olmasını sağlayalım.
  3. Yavaş yavaş unu eleyerek ilave ederek cam ya da çelik bir tencerede hamuru yoğuralım ve güzelce sarıp üzerini örtelim.
  4. 2 saat ılık ortamda dinlendirelim. İki kenarından tutup, mermer tezgaha 8-10 kez vurup kaldırarak yoğuralım. (bu aşamada gelecek sefer yapacağımız ekmeğin mayasını alıp saklamalıyız).
  5. Hazır hamuru zeytinyağı ile yağlanmış tepsiye yayalım.
  6. Tekrar mayalandıralım ve dışı yağlı bu hamuru, ezmeden, baskı uygulayıp havayı çıkarmadan katlayalım.
  7. Her yarım saatte bir katlama işlemini 3 saat boyunca tekrar edelim.
  8. Ekmeğin şeklini verelim ve bir tahta ya da bez serilmiş sepet içinde kabarana kadar mayalandıralım.
  9. Fırınımızı 230 derecede ısıtalım. Bir tepsiye yağlı kağıt ya da kepek serperek ekmeği şekli bozulmadan üzerine koyalım.
  10. Ekmeğin üzerine enine ve boyuna birer derin kesik atıp fırına sürelim.
  11. Fırının orta rafına sürüp 20 dakika pişirdikten sonra ısıyı 160 dereceye düşürelim.
  12. Yaklaşık 40-50 dakika sonra ekmeğimiz pişmiş olacaktır.
  13. Üzerine bir fırça yardımıyla su sürelim ve temiz bir bezle üzerini örtüp dinlendirelim.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder