Ekşi Maya Tepsi Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler
- 100 gram ekşi maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldıgı kadar su
- 600 gram un
Ekşi Maya Tepsi Ekmeği Tarifi Yapılışı
- Ekşi mayayı iki yemek kaşığı un ve su ile besleyip bir gece mayalanmaya bırakalım.
- İki bardak ılık su ile mayayı iyice karıştıralım ve krep hamuru kadar sıvı olmasını sağlayalım.
- Yavaş yavaş unu eleyerek ilave ederek cam ya da çelik bir tencerede hamuru yoğuralım ve güzelce sarıp üzerini örtelim.
- 2 saat ılık ortamda dinlendirelim. İki kenarından tutup, mermer tezgaha 8-10 kez vurup kaldırarak yoğuralım. (bu aşamada gelecek sefer yapacağımız ekmeğin mayasını alıp saklamalıyız).
- Hazır hamuru zeytinyağı ile yağlanmış tepsiye yayalım.
- Tekrar mayalandıralım ve dışı yağlı bu hamuru, ezmeden, baskı uygulayıp havayı çıkarmadan katlayalım.
- Her yarım saatte bir katlama işlemini 3 saat boyunca tekrar edelim.
- Ekmeğin şeklini verelim ve bir tahta ya da bez serilmiş sepet içinde kabarana kadar mayalandıralım.
- Fırınımızı 230 derecede ısıtalım. Bir tepsiye yağlı kağıt ya da kepek serperek ekmeği şekli bozulmadan üzerine koyalım.
- Ekmeğin üzerine enine ve boyuna birer derin kesik atıp fırına sürelim.
- Fırının orta rafına sürüp 20 dakika pişirdikten sonra ısıyı 160 dereceye düşürelim.
- Yaklaşık 40-50 dakika sonra ekmeğimiz pişmiş olacaktır.
- Üzerine bir fırça yardımıyla su sürelim ve temiz bir bezle üzerini örtüp dinlendirelim.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder