Aşure Tarifi
Aşure Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 2.5 su bardağı haşlanmış nohut
- 2.5 su bardağı haşlanmış fasulye
- 2 su bardağı kuru üzüm
- 2 su bardağı küp kesilmiş kuru kayısı
- 2 su bardağı küp kesilmiş kuru incir
- 2 su bardağı sıcak süt
- 3.5 su bardağı şeker
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 1 yemek kaşığı bulgur
- 1 su bardağı kavrulmuş fındık
- Çeyrek çay kaşığı tuz
- Çeyrek çay kaşığı karabiber
- 1/2 (yarım) çay bardağı kaynamış karanfil suyu
Aşure Tarifi Yapılışı
- İlk önce buğdaylar iyice yıkanıp süzülür ve suda 10 dk haşlanır.
- Kararan su süzülür ve tekrar yıkanır ve haşlanır.
- 10 dk daha kaynatılan buğday süzülür ve yıkanıp tekrar süzülür.
- Yani yıkama ve kaynatma işi 2 defa yapılır.
- Aşurenin renginin koyu olmaması in bu adım önemlidir.
- Sonrasında 4 litre sıcak suda buğdaylar yumuşayana kadar yaklaşık 40 dk kadar kaynatılır.
- Buğdayların iyice yumuşaması gerekiyor.
- Buğdayları kaynatma sırasında kuru üzüm kuru kayısı ve kuru incir ayrı kaplarda kaynamış suyun içerisinde 10 dk bekletilir ve suları süzülür.
- Buğdaylar kaynayıp yumuşadıktan sonra haşlanmış nohut ve fasülye, kuru üzüm, kayısı, incir ve yıkayıp süzülen pirinç ve bulgur eklenip 10 dk daha kaynatmaya devam edilir.
- Ardından fındık, şeker, sıcak süt, karanfil suyu ve tuz karabiber eklenip 10 dk daha kaynatılır.
- Kaynatma işlemlerinde dikkat edilmesi gereken su miktarıdır.
- Su eksildikçe kıvama ve arzunuza göre sıcak su ekleyebilirsiniz.
- Şeker oranını kendi arzunuza göre ayarlayabilirsiniz.
- Kaynama işlemi bittikten sonra ocaktan alıp kaselere paylaştırabilirsiniz.
- Soğuduktan sonra dilediğiniz şekilde süsleme yapabilirsiniz.
- Ben kuru incir hindistan cevizi fındık ve kuş üzümü kullandım. Afiyet olsun 🌺
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder