2 Eylül 2020 Çarşamba

Aşure Tarifi

Aşure Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 2.5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2.5 su bardağı haşlanmış fasulye
  • 2 su bardağı kuru üzüm
  • 2 su bardağı küp kesilmiş kuru kayısı
  • 2 su bardağı küp kesilmiş kuru incir
  • 2 su bardağı sıcak süt
  • 3.5 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 su bardağı kavrulmuş fındık
  • Çeyrek çay kaşığı tuz
  • Çeyrek çay kaşığı karabiber
  • 1/2 (yarım) çay bardağı kaynamış karanfil suyu

Aşure Tarifi Yapılışı

  1. İlk önce buğdaylar iyice yıkanıp süzülür ve suda 10 dk haşlanır.
  2. Kararan su süzülür ve tekrar yıkanır ve haşlanır.
  3. 10 dk daha kaynatılan buğday süzülür ve yıkanıp tekrar süzülür.
  4. Yani yıkama ve kaynatma işi 2 defa yapılır.
  5. Aşurenin renginin koyu olmaması in bu adım önemlidir.
  6. Sonrasında 4 litre sıcak suda buğdaylar yumuşayana kadar yaklaşık 40 dk kadar kaynatılır.
  7. Buğdayların iyice yumuşaması gerekiyor.
  8. Buğdayları kaynatma sırasında kuru üzüm kuru kayısı ve kuru incir ayrı kaplarda kaynamış suyun içerisinde 10 dk bekletilir ve suları süzülür.
  9. Buğdaylar kaynayıp yumuşadıktan sonra haşlanmış nohut ve fasülye, kuru üzüm, kayısı, incir ve yıkayıp süzülen pirinç ve bulgur eklenip 10 dk daha kaynatmaya devam edilir.
  10. Ardından fındık, şeker, sıcak süt, karanfil suyu ve tuz karabiber eklenip 10 dk daha kaynatılır.
  11. Kaynatma işlemlerinde dikkat edilmesi gereken su miktarıdır.
  12. Su eksildikçe kıvama ve arzunuza göre sıcak su ekleyebilirsiniz.
  13. Şeker oranını kendi arzunuza göre ayarlayabilirsiniz.
  14. Kaynama işlemi bittikten sonra ocaktan alıp kaselere paylaştırabilirsiniz.
  15. Soğuduktan sonra dilediğiniz şekilde süsleme yapabilirsiniz.
  16. Ben kuru incir hindistan cevizi fındık ve kuş üzümü kullandım. Afiyet olsun 🌺

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder