6 Eylül 2020 Pazar

Aşure Tarifi

Aşure Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı fasulye
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı doğranmış kuru kayısı
  • 1 su bardağı fındık
  • 1 su bardağı fıstık
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı karanfil
  • 3,5 su bardağı şeker
Üzerini süslemek için
  • Ceviz
  • Hindistan cevizi
  • Tarçın

Aşure Tarifi Yapılışı

  1. İlk olarak buğdayı bir taşım kaynatıp suyunu süzüyoruz. (bu işlemi yaparsak rengi daha güzel olur aşurenin)
  2. Tekrar su koyup tekrar bir taşım kaynatıp ocaktan alıp sabaha kadar bekletiyoruz bu şekilde.
  3. Nohutu az tuzlu suya ıslatıyoruz.
  4. Fasulyeyi de bir taşım kaynatıp onuda ağzı kapalı şekilde sabaha kadar bekletiyoruz.
  5. Sabah fasulye ve nohutu yumuşayana kadar pişiriyoruz.
  6. Buğdayın üzerine biraz daha su ekleyip ocağa alıyoruz.
  7. Pirinci de ekliyoruz.
  8. Üzerine 15 dk kaynatıyoruz. Bu arada karanfilin üzerine 1 çay bardağı su ekleyip 5 dk kaynatıyoruz. Uzumu güzelce yıkayıp sıcak suya koyup bekletiyoruz.
  9. Kayısıları yıkayıp küçük küçük doğruyoruz.
  10. Pişen buğdaya nohut fasulyeyi ekleyip 10 dk kaynatıyoruz
  11. Sonra kayısı ve üzümü ekliyoruz bu aşamada suyu azalırsa sıcak su ilave ediyoruz. 5 dk daha kaynatıp karanfil suyunu süzüyoruz ve ilave ediyoruz.
  12. 1 bardak sütü de bu aşamada ilave edip karıştırıyoruz. 5 dk sonra şekeri ilave edip 10 dk daha kaynatıyoruz ve aşuremiz hazır.Süslemesi tamamen size kalmış. Deneyenlere afiyet şifa olsun 🍁.Yılın en sevdiğim zamanı aşure ayı 😋çok şükür bu yılda yapıp dağıtmak kısmet oldu🤲

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder