21 Ekim 2020 Çarşamba

Nohutlu Yaprak Sarma (Tokat Yöresi) Tarifi

 

Nohutlu Yaprak Sarma (Tokat Yöresi) Tarifi İçin Malzemeler

  • Salamura yaprak (önceden suda bekletilir tuzu çıksın diye)

İç malzemesi;

  • 1 su bardağı aşlık
  • 2 tane büyük kuru soğan
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 kase nohut (bakla ile de çok lezzetli oluyor)
  • Kuru nane, kuru reyhan
  • Kuru dereotu, pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1.5 su bardağı su

Sos için;

  • 2 tane büyük soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tereyağ zeytinyağı
  • 1 su bardağı su

Nohutlu Yaprak Sarma (Tokat Yöresi) Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle aşlığı güzelce yıkayalım üzerine gelecek kadar sıcağa yakın su koyalım ve yarım saat bekletelim biraz şişecektir .
  2. Bekleme süresinde soğanı ve biberi yemeklik olacak şekilde doğrayalım.
  3. Aşlığın üzerine sağanı, biberi ,nohutu ve baharatları ekleyerek karıştıralım.
  4. İç malzemesi hazır olduğuna göre önceden tuzu çıkarılmış salamura yaprağımızı alarak artık sarmaya başlayabiliriz.
  5. Yaprağımızı sap kısmını kopartıp iç malzemeden bir tatlı kaşığı kadar koyalım ve yanından yöresinden kapatarak saralım.
  6. Sarma işlemini fotolardan daha rahat anlayabilirsiniz pek anlatamadım sanki😍.İç harç bitene kadar hepsini saralım.
  7. Kemikli et bu sarmaya çok yakışıyor ama yemiyorsanız et koymadan da pişirebilirisiniz.
  8. Tenceremizin tabanına bir parça kemik koyarak üstüne sarmaları yerleştirelim.
  9. Üzerine tereyağ koyalım ve sarmalardan bir iki parmak aşağısına kadar su koyalım.
  10. Büyük ocakta kaynadıktan sonra en küçük çay ocağına alarak suyunu çekene kadar pişirelim ara ara kontrol edelim ki dibi yanmasın 🤪
  11. Sarmalar suyunu çekerken biz de sosunu hazırlayalım.
  12. Uygun bir tavaya soğanları biraz iri olacak şekilde küp küp doğrayalım, yağınıda ekledikten sonra yumuşayana kadar pişirelim .
  13. Soğanlar yumuşayınca salçasını koyalım ve bir iki dakika salça ile soğanı kavuralım .
  14. Üzerine suyunu ekleyelim ,sosumuz kaynadıktan sonra sarmaların üzerine boca edelim ve pişirmeye devam edelim.
  15. Bir iki saat dinlendirdikten sonra afiyetle yiyelim.

👉her sarmaya bir tane nohut gelmesine özen gösterelim.

👉biz salçayı çok seviyoruz o yüzden bol kullanıyorum ama siz çok sevmiyorsanız iç harcındaki salçayı yarım kaşık koyabilirsiniz.

👉 hazırlamış olduğum sarmaların ilk suyunu çektikten sonra sosununda ki suyla beraber pişmesi yeterli oldu ama her yaprak kolay pişmediği için kontrol ettikten sonra su ilavesi yapabilirsiniz.

👉 büyük ocakta pişmemesinin sebebi hızlı kaynadığında sarmalar açılacaktır o yüzden küçük ocakta yavaş yavaş dağılmadan pişirmeliyiz. Pişme süresi de küçük ocakta olduğu için uzun sürüyor.

👉 yeşillikleri ben hep kurutulmuş kullandım ama elinizde yoksa tazesini de kullanabilirsiniz.

👉 baharatları bol kullanmanız önemli çok yakışıyor lezzet veriyor.

👉 sarmamızı pişirip dinlendirdikten sonra tencerenin kulplarından ve kapağını tutarak bir kaç kez sallayalım ki soğanlı salça sosu sarmaların her yerine gelsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder