21 Ekim 2020 Çarşamba

Salçalı Biftek Tarifi

 

Salçalı Biftek Tarifi İçin Malzemeler

  • 7-8 parça dana biftek
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ

Sos malzemesi

  • 1 adet iri kuru soğan
  • 1 adet orta boy havuç
  • 2 diş sarımsak
  • 3 dal maydanoz sapı (Yaprak kullanılmıyor)
  • 1 adet iri domates +1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1-2 çay kaşığı tuz (Sizde)
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1-2 tatlı kaşığı üzüm sirkesi
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3-4 su bardağı sıcak su

Salçalı Biftek Tarifi Yapılışı


  1. Genişçe bir tavaya 2-3 yemek kaşığı yağ ekleyip yağı kızdırın.
  2. Devamında kızmış yağ içinde biftekleri 5 dakika bir taraf 5 dakika bir taraf olmak üzere 10 dakika güzelce kızartın.
  3. Kızaran etleri bir tabağa alın etler sos olana kadar sırasını beklesin. Yine siz etler kızarırken eş zamanlı olarak bir tavada küp doğranmış kuru soğan, küp doğranmış havuç ve 3-4 parçaya böldüğünüz maydanoz saplarını 15 dakika kadar kısığa yakın ateşte kontrollü şekilde kavurun.
  4. 1 su bardağı sıcak suda ezerek açtığınız salçayı + kabuğunu soyup küp doğradığınız domatesi + minik minik çentilmiş sarımsakları da tavaya ekleyin şimdi 1 yemek kaşığı unu da tavaya ekleyip tüm malzemeyi kısık ateşte 2-3 dakika daha kavurun.
  5. Devamında tavaya sirke + 2 su bardağı sıcak su ( en fazla 3 su bardağı su ekleyin), tuz karabiber, kekik ve pul biberi de ilave edip tüm malzemeyi su kaynayıncaya kadar 2-3 dakika daha pişirin.
  6. Etlerin üstüne hazırladığınız sosu + defne yaprağını da ekleyip etler yumuşayana kadar yemeğinizi pişirin. ( ben bu son pişirme aşamasında düdüklü tencere kullanıyorum ama siz pişirmeye tencerede de devam edebilirsiniz )
  7. Pişen yumuşayan etleri bir borcama ya da genişçe bir servis tabağına alın.
  8. Tencerede kalan sosu ince bir tel süzgeç ile bir kaseye süzüp pürüzsüz hale getirin.
  9. Süzdüğünüz sosu etlerin üzerine gezdirin.
  10. Etlerinizi isterseniz benim gibi püre üstüne koyup sos dan da üstüne gezdirip servis etmenizi tavsiye etsem de yine de son tercih sizin. Afiyetler olsun.Not : ben etleri son pişme aşamasında düdüklüye koyup sosu da üstüne ekleyip düdüklünün 2. Nci piminde 25 dakika kadar pişirdim. Düdüklü bana hep zaman kazandırıyor hem de etler daha güzel pişiyor ama sizin vaktiniz var ise tencerede pişirmeye devam edebilirsiniz. Pişirme şekli ve süresi sizde :))))) bu sos çeşitli yemeklerde alternatif olarak kullanılan bir sos. Sosu hazırlayıp süzüp rosto, pirzola, büyükçe doğranmış buttan koldan parça et ve ayrıca tavuk yemeklerinde de kullanabilirsiniz. Sosa un eklendiği için (un her ne kadar kavrulmadan kullanılsa da) sos bir çeşit meyaneli bir sos o nedenle de kıvamlı bir sos oluyor o nedenle sosu pişirirken sosa çok da su ekleyerek sosu açmamalısınız sos da en fazla 3-4 su bardağı sıcak su kullanmalısınız salça ile açtığınız su dahil. Ben eti pişirip sosu öyle hazırlasam da siz ilk sosu pişirip eti öylede pişirebilirsiniz her ikisi de olur diyerek. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder