Şam Tatlısı /Şambala Tatlısı (Pekmezli) Tarifi İçin Malzemeler
Şerbeti için:
- 2,5 su bardağı su
- 2,5 su bardağı tozşeker (öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakın)
Malzemeler:
- Yarım kg irmik
- 1 buçuk çay bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su
- Tarçın
- 2 çorba kaşığı ayçiçek yağı
- Ceviz(arasına isteğe bağlı serpiştirebilirsiniz)
- Yarım paket karbonat (veya 1 çay kaşığı)
- 2 çorba kasığı pekmez (tepsi tabanı için)
- Tepsi yağlamak için çok az miktarda margarin veya tereyağı
Üzeri için:
- 2 çorba kaşığı pekmez
- 1 çay bardağı yer fıstığı
Şam Tatlısı /Şambala Tatlısı (Pekmezli) Tarifi Yapılışı
- Öncelikle tatlıyı yapacağınız tepsiyi margarin ile yağlayın ve ardından yumurta fırçası ile pekmez sürün tepsi tabanına.
- Derin kap içinde şeker, irmik ve karbonat spatula ile karıştırılır ve üzerine 1 su bardağı suyu ve 2 çorba kaşığı ayçiçek yağı karıştırarak eklenir. (katı bir kıvamı olacak).
- Ardından iç harcın yarısını önceden yağladığınız tepsiye yayın ve tarçını süzgeç yardımıyla ilk kat hamurun üzerine serpiştirin(arzuya göre dövülmüş ceviz içi de tarçınla beraber serpebilirsiniz).
- Ardından ikinci hamuru da tarçınladığınız hamurun üzerine yayın.
- Tekrardan yumurta fırçası ile pekmezi hamurun en üstüne sürün ve art arda gelecek şekilde yer fıstıklarını dizin.
- Paralelkenar şeklinde dilimlere ayırın ve üzeri koyu bir görüntü alana dek 180 derecede pişirin. (benim fırınım 180 derecede 35 dakikada pişirdi).
- Fırından çıkardığınız kekin üzerine yavaş yavaş ılık kıvamdaki şerbeti dökün ve 1 saat kadar dinlendirin.
Afiyet olsun🙃.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder