14 Ekim 2020 Çarşamba

Şam Tatlısı /Şambala Tatlısı (Pekmezli) Tarifi

 

Şam Tatlısı /Şambala Tatlısı (Pekmezli) Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti için:

  • 2,5 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı tozşeker (öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakın)

Malzemeler:

  • Yarım kg irmik
  • 1 buçuk çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • Tarçın
  • 2 çorba kaşığı ayçiçek yağı
  • Ceviz(arasına isteğe bağlı serpiştirebilirsiniz)
  • Yarım paket karbonat (veya 1 çay kaşığı)
  • 2 çorba kasığı pekmez (tepsi tabanı için)
  • Tepsi yağlamak için çok az miktarda margarin veya tereyağı

Üzeri için:

  • 2 çorba kaşığı pekmez
  • 1 çay bardağı yer fıstığı

Şam Tatlısı /Şambala Tatlısı (Pekmezli) Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tatlıyı yapacağınız tepsiyi margarin ile yağlayın ve ardından yumurta fırçası ile pekmez sürün tepsi tabanına.
  2. Derin kap içinde şeker, irmik ve karbonat spatula ile karıştırılır ve üzerine 1 su bardağı suyu ve 2 çorba kaşığı ayçiçek yağı karıştırarak eklenir. (katı bir kıvamı olacak).
  3. Ardından iç harcın yarısını önceden yağladığınız tepsiye yayın ve tarçını süzgeç yardımıyla ilk kat hamurun üzerine serpiştirin(arzuya göre dövülmüş ceviz içi de tarçınla beraber serpebilirsiniz).
  4. Ardından ikinci hamuru da tarçınladığınız hamurun üzerine yayın.
  5. Tekrardan yumurta fırçası ile pekmezi hamurun en üstüne sürün ve art arda gelecek şekilde yer fıstıklarını dizin.
  6. Paralelkenar şeklinde dilimlere ayırın ve üzeri koyu bir görüntü alana dek 180 derecede pişirin. (benim fırınım 180 derecede 35 dakikada pişirdi).
  7. Fırından çıkardığınız kekin üzerine yavaş yavaş ılık kıvamdaki şerbeti dökün ve 1 saat kadar dinlendirin.

Afiyet olsun🙃.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder