21 Ekim 2020 Çarşamba

Soğan Dolması (Mardinli) Tarifi

 

Soğan Dolması (Mardinli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 adet çok iri kuru soğan

İç harç için;

  • 1 adet kuru soğan
  • 3 adet sivri biber
  • 2 adet domates
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber ,pul biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Bir demet maydanoz

Sumak suyu için;

  • 3 yemek kaşığı tüm sumak
  • 3 su bardağı kaynar su

Soğan Dolması (Mardinli) Tarifi Yapılışı

  1. Soğanların alt kısmını kesin ve kabuklu haliyle yandan çizik atın.
  2. Tencerede üstünü örtecek kadar suyu dökün ağzını kapatın ve kaynayınca altını kısın. 20 dakika kısık ateşte pişirin.
  3. Soğanları süzgece alın süzülürken iç harcı hazırlayın. Soğanları başta haşlayın zira geç soğuyorlar.
  4. Sumak suyu için bir kaba sumağı ve üstüne kaynar suyu dökün demlensin.
  5. Yarısını iç harca diğer yarısını dolmayı pişirirken kullanacaksınız.
  6. İç harç için; zeytinyağında kuru soğanı, biberi kavurun.
  7. Domatesi küp doğrayın salçaları ve baharatları ekleyip karıştırın.
  8. Yıkadığınız pirinçi ve sumak suyunun yarısını ekleyip karıştırın ve ağzı kapalı orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Ek su eklemeyin.
  9. Pirinç yarı pişecek çünkü soğanla pişerken tamamlayacak pişmesini.
  10. Harç ılıyınca ince doğranmış maydanozları karıştırın ve bekletin.
  11. Soğanların kabuklarını atın ve dikkatlice katmanlarını ayırın.
  12. Her katmanı harçla doldurun sarın tencereye dizin.
  13. Tüm soğanlar bitince üstlerine zeytinyağı gezdirin ocağın altını tam açın önce kalan sumak suyunu süzerek koyun sonra üstü hafif örtülecek kadar kaynar su ekleyin. Kapağını kapatın.
  14. Kaynayınca altını tamamen kısın ve suyunu çekene kadar yaklaşık bir saat pişirin suyu çekmeye yakın altını kapatıp demlenmesine izin verin.
  15. Sıcak servis yapın ve şahane bir lezzete şahit olun 😊.

Afiyet olsun 🧅🧅🧅🧅🧅🧅 🧅🧅🧅.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder