Soğan Dolması (Mardinli) Tarifi İçin Malzemeler
- 4-5 adet çok iri kuru soğan
İç harç için;
- 1 adet kuru soğan
- 3 adet sivri biber
- 2 adet domates
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Tuz, karabiber ,pul biber
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Bir demet maydanoz
Sumak suyu için;
- 3 yemek kaşığı tüm sumak
- 3 su bardağı kaynar su
Soğan Dolması (Mardinli) Tarifi Yapılışı
- Soğanların alt kısmını kesin ve kabuklu haliyle yandan çizik atın.
- Tencerede üstünü örtecek kadar suyu dökün ağzını kapatın ve kaynayınca altını kısın. 20 dakika kısık ateşte pişirin.
- Soğanları süzgece alın süzülürken iç harcı hazırlayın. Soğanları başta haşlayın zira geç soğuyorlar.
- Sumak suyu için bir kaba sumağı ve üstüne kaynar suyu dökün demlensin.
- Yarısını iç harca diğer yarısını dolmayı pişirirken kullanacaksınız.
- İç harç için; zeytinyağında kuru soğanı, biberi kavurun.
- Domatesi küp doğrayın salçaları ve baharatları ekleyip karıştırın.
- Yıkadığınız pirinçi ve sumak suyunun yarısını ekleyip karıştırın ve ağzı kapalı orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Ek su eklemeyin.
- Pirinç yarı pişecek çünkü soğanla pişerken tamamlayacak pişmesini.
- Harç ılıyınca ince doğranmış maydanozları karıştırın ve bekletin.
- Soğanların kabuklarını atın ve dikkatlice katmanlarını ayırın.
- Her katmanı harçla doldurun sarın tencereye dizin.
- Tüm soğanlar bitince üstlerine zeytinyağı gezdirin ocağın altını tam açın önce kalan sumak suyunu süzerek koyun sonra üstü hafif örtülecek kadar kaynar su ekleyin. Kapağını kapatın.
- Kaynayınca altını tamamen kısın ve suyunu çekene kadar yaklaşık bir saat pişirin suyu çekmeye yakın altını kapatıp demlenmesine izin verin.
- Sıcak servis yapın ve şahane bir lezzete şahit olun 😊.
Afiyet olsun 🧅🧅🧅🧅🧅🧅 🧅🧅🧅.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder