2 Ekim 2020 Cuma

Tahchin (Safranlı İran Pirinci) Tarifi

Tahchin (Safranlı İran Pirinci) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı basmati pirinci 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 yumurta sarısı 
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ safran yarım çay kaşığı(yoksa zerdeçal) 
  • Tuz 
  • Yarım çay kaşığı köri 
  • 1 yemek kaşığı kadar gojibery meyvesi ve antep fıstığı 

Tahchin (Safranlı İran Pirinci) Nasıl Yapılır?

  • Önce safran 2 yemek kaşığı ılık suda 1 saat kadar bekletilir. 
  • Pirinç tuzlu suda diri kalacak şekilde haşlanır. 
  • Suyu süzülür bekletilir. 
  • Ardından suyu süzülen safran yumurta sarısı, köri, tuz ve sıvı yağ hafif çırpılır. 
  • Yoğurt ilave edilir ve tekrar karıştırılır.
  •  Bu karışıma haşlanıp suyu süzülen pirinç yavaşça ilave edilir.
  •  Tercihen orta derinlikte 15 cm çapı olan teflon yada çelik tencere hafifçe yağlanır.
  • Hazırlanan karışımın yarısı tencereye hafifçe bastırarak yayılır. 
  • Burada bir spatula yada kaşık kullanabiliriz. 
  • Bu işlemden sonra gojiberry ve ayıklanan antep fıstığı araya serpiştirilir. 
  • Sonra geriye kalan diğer yarısı güzelce yayılır. 
  • Ağzı kapatılıp kısık ateşte 30 dk pişirilir. 
  • (Arada kontrol edip yanmamasına dikkat etmek lazım)
  • Altını kapatıp 15 dakika bekledikten sonra bir tabağa ters çevrilir. 
  • Altın sarısı hafif karamelize bir renk almalıdır.
  • Üzerine yine çok az yağda çevrilmiş gojiberry ve fıstıkla süsleyebiliriz.
  • Aslında orijinal tarifte arada tavuk sote var. 
  • Ama ben böyle daha hafif olsun diye tercih ettim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder