Tahchin (Safranlı İran Pirinci) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı basmati pirinci
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ safran yarım çay kaşığı(yoksa zerdeçal)
- Tuz
- Yarım çay kaşığı köri
- 1 yemek kaşığı kadar gojibery meyvesi ve antep fıstığı
Tahchin (Safranlı İran Pirinci) Nasıl Yapılır?
- Önce safran 2 yemek kaşığı ılık suda 1 saat kadar bekletilir.
- Pirinç tuzlu suda diri kalacak şekilde haşlanır.
- Suyu süzülür bekletilir.
- Ardından suyu süzülen safran yumurta sarısı, köri, tuz ve sıvı yağ hafif çırpılır.
- Yoğurt ilave edilir ve tekrar karıştırılır.
- Bu karışıma haşlanıp suyu süzülen pirinç yavaşça ilave edilir.
- Tercihen orta derinlikte 15 cm çapı olan teflon yada çelik tencere hafifçe yağlanır.
- Hazırlanan karışımın yarısı tencereye hafifçe bastırarak yayılır.
- Burada bir spatula yada kaşık kullanabiliriz.
- Bu işlemden sonra gojiberry ve ayıklanan antep fıstığı araya serpiştirilir.
- Sonra geriye kalan diğer yarısı güzelce yayılır.
- Ağzı kapatılıp kısık ateşte 30 dk pişirilir.
- (Arada kontrol edip yanmamasına dikkat etmek lazım)
- Altını kapatıp 15 dakika bekledikten sonra bir tabağa ters çevrilir.
- Altın sarısı hafif karamelize bir renk almalıdır.
- Üzerine yine çok az yağda çevrilmiş gojiberry ve fıstıkla süsleyebiliriz.
- Aslında orijinal tarifte arada tavuk sote var.
- Ama ben böyle daha hafif olsun diye tercih ettim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder