8 Ekim 2020 Perşembe

Un Tarhanası Tarifi

 

Un Tarhanası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilogram kapya biber
  • 1 kilogram domates
  • 1 kilogram kuru soğan
  • Alabildiğince un
  • 1 kilogram süzme yoğurt
  • 2 su bardağı ev yoğurdu
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • Nohut kullanmak istemezseniz bir paket instant maya atabilirsiniz yoğurma esnasında)
  • Arzunuza göre
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • 1 er yemek kaşığı
  • Kuru kekik
  • Kuru nane
  • Karabiber
  • Pulbiber

Un Tarhanası Tarifi Yapılışı

  1. Biberli domatesli soğanları temizleyip doğrayalım. Hepsini düdüklü tencereye bastırıp içerisine hiç su ilave etmeden düdüklü tencere etmeye başladığı andan itibaren 1 saat boyunca pişirelim.
  2. 1 saat sonunda kendi suyunu salmış olan sulanmış olan sebzeleri en az seviye kalana kadar blendırdan geçirelim ve soğumaya bırakalım.
  3. Düdüklü kullanmayanlar komple hepsini rondodan geçirip tencerede renkleri solana kadar pişirebilirler.
  4. Soğuyup oda ısısına geldiğinde önce içerisine süzme yoğurdu ekleyip, 2 bardak ev yoğurdunu ilave edin. İyice karıştırın.
  5. Yoğurtlar karıştıktan sonra 2 yemek kaşığı salça ilave edelim bu esnada dilerseniz pul biber gibi baharatlar ya da maydanoz gibi sebzeli ilave edebilirsiniz en son olarak hamur oluşacak kadar un ilave edip yoğuralım. Unu yarı yarıya beyaz un ve köy unu ile yaparsanız daha leziz olur.
  6. Üzerine bir kapak örtüsü güneş görmeyen bir yerde muhafaza edelim ertesi gün yine aynı saatte açıp üzerine un serpip tekrar yoğurup gazını alalım. Ve yine dinlenmeye bırakalım bir sonraki gün yine aynı işlemi yapalım ta ki hamurumuz fermente olup yapış yapış kabarıp yükselene kadar mayalandı diyoruz görüntülü kokudan zaten anlarsınız farklılaşıyor fermente olduktan sonra bir avuç tuz ekleyip son kez yoğuruyoruz.
  7. Pamuklu bir bez üzerine kaşıkla seriyoruz kurumaya başlayınca 3 nolu elekten geçirerek tarhanalarımızı oluşturuyoruz güneş görmeden birkaç gün kurumasını sağlayıp (güneş tarhananın rengini açıp o güzel kırmızılı rengini kaybettiriyor)
  8. Paketleyip güneş görmeyen, serin (dondurucuda olabilir) bir yerde kışın pişirmek üzere muhafaza ediyoruz afiyetle.Bu malzemelerden aşağı yukarı 8 kilogram kadar kuru un tarhanası elde etmiş olacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder