11 Ekim 2020 Pazar

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

 

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo salamura yaprak
  • 4 su bardağı baldo pirinç
  • 2 orta boy soğan
  • 1.5 su bardağı zeytinyağı
  • 2 iri domates
  • 1 demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 4-5 dal taze nane
  • 1.5 limon
  • 3 çorba kaşığı domates salçası
  • 1. çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı çelikmiş tane karabiber
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 2 çay kaşığı tuz

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi Yapılışı

  1. Bende bulunan salamura yapraklar taze ve ince olduğu için ayrıca sıcak suyla haşlama yada bir gece önceden ıslatmama gerek yoktu ben sadece 1 saat öncesi ılık suda bekletip tuzunu arındırdım. Siz yaprağınızın cinsine göre işlem yapabilirsiniz.
  2. Yapraklar suda beklerken bir tavaya 1 su bardağı zeytinyağını döküp doğranmış soğanları kavuruyoruz.
  3. Soğanlar kavrulunca salçaları ekleyip birkaç dakika salça kokusu gidene kadar karıştırıyoruz.
  4. Küçük küp şeklinde doğradığımız domatesleri atıp bir iki çevirdikten sonra yıkanmış pirinçimizi atabiliriz.
  5. Pirinçler domates ve salçalı sosla kavrulurken karabiber, kuru nane, tuz ve sıkılmış yarım limon suyunu ekliyoruz.
  6. Üstüne 1 çay bardağı kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte suyun çekmesini bekliyoruz. Zaten 5-6 dakikaya suyunu çekecektir ocağı kapattığınız gibi ince kıyılmış maydanoz, nane ve dereotunu ekleyip karıştırınız.
  7. Daha sonra ağzını kapatıp bir 15 dakika demlenmeye bırakabilirsiniz.
  8. Sarma işlemi bittikten sonra ben özellikle tencereye dik yerleştiriyorum ki bütün yapraklar eşit pişsin.
  9. Tencerede ufak bir boşluk kalırsa; harcınız yada yaprağınız bittiyse kalan boşluğu kenara ayırdığınız saplarla doldurabilirsiniz hem ekşi güzel bir tat verecektir.
  10. Hatta ben özellikle 7-8 sırada bir birkaç sap koyarım aralara.
  11. En son üstüne dilimlediğiniz limonları dizip yarım su bardağı zeytinyağı ve bir tutam tuz serpip 4 bardak sıcak su ekleyerek kısık ateşte pişirebilirsiniz.

🔹salamuranız çok tuzluysa iç harcına tuz attığınız için tekrar yaprakların üstüne atmanıza gerek yoktur.

🔹yaprağın kalınlığına cinsine göre değişmekle beraber su fokurdamaya başladıktan sonra 1-1. 5 saat kısık ateşte kontrollü pişecektir.

🔹yıllardır bu tarifle yaparım sarmalarımı henüz parmaklarını yemeyen çıkmamıştır. 🤗.

Afiyet olsun👩‍🍳.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder