Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo salamura yaprak
- 4 su bardağı baldo pirinç
- 2 orta boy soğan
- 1.5 su bardağı zeytinyağı
- 2 iri domates
- 1 demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 4-5 dal taze nane
- 1.5 limon
- 3 çorba kaşığı domates salçası
- 1. çorba kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı çelikmiş tane karabiber
- 2 tatlı kaşığı kuru nane
- 2 çay kaşığı tuz
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi Yapılışı
- Bende bulunan salamura yapraklar taze ve ince olduğu için ayrıca sıcak suyla haşlama yada bir gece önceden ıslatmama gerek yoktu ben sadece 1 saat öncesi ılık suda bekletip tuzunu arındırdım. Siz yaprağınızın cinsine göre işlem yapabilirsiniz.
- Yapraklar suda beklerken bir tavaya 1 su bardağı zeytinyağını döküp doğranmış soğanları kavuruyoruz.
- Soğanlar kavrulunca salçaları ekleyip birkaç dakika salça kokusu gidene kadar karıştırıyoruz.
- Küçük küp şeklinde doğradığımız domatesleri atıp bir iki çevirdikten sonra yıkanmış pirinçimizi atabiliriz.
- Pirinçler domates ve salçalı sosla kavrulurken karabiber, kuru nane, tuz ve sıkılmış yarım limon suyunu ekliyoruz.
- Üstüne 1 çay bardağı kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte suyun çekmesini bekliyoruz. Zaten 5-6 dakikaya suyunu çekecektir ocağı kapattığınız gibi ince kıyılmış maydanoz, nane ve dereotunu ekleyip karıştırınız.
- Daha sonra ağzını kapatıp bir 15 dakika demlenmeye bırakabilirsiniz.
- Sarma işlemi bittikten sonra ben özellikle tencereye dik yerleştiriyorum ki bütün yapraklar eşit pişsin.
- Tencerede ufak bir boşluk kalırsa; harcınız yada yaprağınız bittiyse kalan boşluğu kenara ayırdığınız saplarla doldurabilirsiniz hem ekşi güzel bir tat verecektir.
- Hatta ben özellikle 7-8 sırada bir birkaç sap koyarım aralara.
- En son üstüne dilimlediğiniz limonları dizip yarım su bardağı zeytinyağı ve bir tutam tuz serpip 4 bardak sıcak su ekleyerek kısık ateşte pişirebilirsiniz.
🔹salamuranız çok tuzluysa iç harcına tuz attığınız için tekrar yaprakların üstüne atmanıza gerek yoktur.
🔹yaprağın kalınlığına cinsine göre değişmekle beraber su fokurdamaya başladıktan sonra 1-1. 5 saat kısık ateşte kontrollü pişecektir.
🔹yıllardır bu tarifle yaparım sarmalarımı henüz parmaklarını yemeyen çıkmamıştır. 🤗.
Afiyet olsun👩🍳.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder