Basmati Pirinç Pilavı (İran) Tarifi İçin Malzemeler
- 1,5 su bardağı basmati pirinç
- ½ tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı sıcak su
- 4 yemek kaşığı tereyağ
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 tatlı kaşığı zerdeçal + 1 çay kaşığı karabiber
- 5 adet kakule
- 1 adet çubuk tarçın
- Tuz
- 1 su bardağı tavuk suyu
- 2 su bardağı su
- Antep fıstığı içi
Üzeri için (İsteğe bağlı)
- Nar taneleri
- Kızılcık
- Çiğ badem
Basmati Pirinç Pilavı (İran) Tarifi Yapılışı
- Pirinç geniş bir kaseye konulur. Üzerine tuz eklenip karıştırılır.
- Sıcak su konularak 1 saat dinlenmeye bırakılır.
- Süre sonunda pirinç soğuk su ile iyice yıkanır ve kenara alınır.
- Tavuk suyu, zerdeçal ve karabiber küçük bir sos tenceresinde karıştırılır.
- Orta ateşte iyice ısındıktan sonra kenara alınır.
- Bir pilav tenceresinde tereyağ ısıtılır. Isınan yağa soğan ilave edilip karıştırılır ve 4-5 dakika sotelenir.
- Kakule tohumları ve kabuk tarçın eklenerek 1-2 dakika daha sotelenir.
- Süzülmüş pirinç eklenerek 2-3 dakika kavrulur. Tuz, zerdeçallı karabiberli tavuk suyu ve su ilave edilir.
- Tencerenin kapağı kapatılarak en kısık ateşte 15 dakika kadar suyunu çekip üzeri göz göz olana kadar pişmeye bırakılır.
- Suyunu çeken pilavın altı kapatılır. Kapağın altına bir mutfak bezi konularak dinlenmeye bırakılır.
- Birkaç dakika sonra kabuk tarçın çıkartılarak Antep fıstığı içi eklenerek karıştırılır.
- Servis sırasında üzerine nar taneleri, kızılcık, çiğ badem eklenebilir. Afiyet olsun🍽️.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder