Harem Güveci Tarifi İçin Malzemeler
Et malzemeleri;
- Yarım kilo kuzu kuşbaşı
- 1 adet orta boy soğan
- 3 adet sivri biber
- 3 adet orta boy domates
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- Pul biber
- karabiber
- Tuz
- Kekik
- Etinize göre sıcak su ( kuzu eti kapağı kapalı kendi suyunu salıp çekene kadar genelde pişiyor. et sert ise yarım çay bardağı sıcak su)
Şehriye pilavı malzemeleri;
- 1 su bardağı arpa şehriye
- Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı dolusu tereyağ
- 2 su bardağı kaynar su
- Tuz
Beşamel sos malzemeleri;
- 1 yemek kaşığı silme un
- 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
- 1 su bardağı süt
- Tuz
- Karabiber
Üzeri için;
- Kaşar peyniri
Harem Güveci Tarifi Yapılışı
- İk önce kuzu etimizi tavaya alıyoruz kapağını kapatıp en kısık ateşte kendi suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.
- Eğer ki et diri kalırsa sert ise yarım çay bardağı sıcak su ilave edebilirsiniz.
- Et suyunu çekince yağını, küçük doğranmış kuru soğan ve biberi aynı anda ekleyip kavurmaya devam edelim.
- Onlar da kavrulunca kabuğunu soyup küçük küçük doğradığınız domatesleri ekleyin ve altını kapatmaya yakın baharatları ve tuzu da koyup altını kapatın dinlenmeye bırakın.
- Arpa şehriye pilavını yapmak için tereyağını sıvı yağı tencereye alalım tereyağ erimeden şehriyeyi de ekleyelim,
- Yakmadan rengi dönene kadar şehriyeyi kavuralım.
- Kavrulan rengi dönen şehriyeye sıcak suyu ve tuzu ekleyip altını kısın ve yavaşça pişmesini bekleyin.
- Pirinç yada bulgur gibi tamamen suyunu çekmiyor az bir sulu kalıyor pişince altını kapatın.
- Dinlenen et ve arpa şehriyeyi karıştıralım tencerede.
- Fırını 180 derece fanlı ayarda ısıtalım.
- Beşamel sosu yapalım.
- Tavaya tereyağımızı alalım eriyince unu ekleyelim kokusu çıktığı an sütü yavaş yavaş ilave edip hızlı bir şekilde karıştıralım.
- Yoğunlaşınca tuz ve az bir şey karabiber ekleyelim.
- Altını kapatalım.
- Çok yoğun olursa süt ekleyebilirsiniz.
- Kaşar peyniri de rendeleyelim.
- Karıştırdığımız ve dinlenmiş olan pilavlı etimizi güveç içine alalım.
- Üzerine beşamel sos, beşamel sos üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpelim.
- Fırın tepsisine güveçleri koyalım ve kurumamaları için fırın tepsisine biraz su ekleyelim.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
- Sıcak sıcak servis edelim :)
Afiyetler olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder