Tebriz Köftesi Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kg sığır kıyması
- 100 gr sarı mercimek
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 2 adet haşlanmış yumurta
- 1 adet çiğ yumurta
- 1-2 adet küçük soğan
- 1 adet orta boy patates
- 1/2 su bardağı pirinç
- 3-4 kuru kaysı
- 3-4 kuru kara erik
- 1+1/2 (yarım) tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber, zerdeçal, kuru nane veya reyhan
- 120 gram (2/3 su bardağı) kuru üzüm
- 1/2 (yarım) su bardağı su yada et suyu
Tebriz Köftesi Tarifi Yapılışı
- Önce, mercimeği kaynatınız.
- Yıkanmış patatesi kabukla kaynatınız (mercimeğin içinde) ve suyunu süzüp saklayın.
- Mercimek ve patatesi ayrı ayrı püre haline dönüştür pirinci az su ile suyunu çekene kadar kaynatın.
- Fakat dirice kalsın soğanı rendeleyin ve kıymaya karıştırın.
- Kıyma, soğan, pirinç, patates, mercimek, tuz, baharatlar ve çiğ yumurtayı iyice yoğurun ve bu karışımdan köfteler hazırlayalım köfteleri ikiye bölün.
- 1 tatlı kaşığı tereyağla büyük, derin bir tencereyi yağlayıp, bir kenara bırakınız.
- Doğranmış soğanı tencerenin dibine koyun ve kavurun; azıcık safran veya sarı kök ekleyin.
- Soğan pembeleşince yağdan ayırın ve bir kaba koyun. Salçayı yağda pişirin ve üstüne önceden ayırdığınız mercimek suyunu ekleyin; kaynayınca iki bardak su ekleyin ve yine kaynatın.
- Kaynarken köfteleri oyun içine sıcak suda bekletilmiş erik, kaysı, kuru üzüm, kuru erik, haşlanmış yumurta ve kavrulmuş soğanı yerleştirin.
- Sonra köfteyi top haline getirince ara sıra avucunuzu tuzlayarak pekleştirin.
- Son olarak köfteleri kaynayan suya koyun, ara sıra çevirin köfte sertleşince piştiği anlaşılır.
- Tebriz köftelerini yanında safranlı pilav ve yeşil salatayla servis edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder